فرنی
در این مقاله از معرفی بهترین دسرهای محبوب ایرانیان شما را با فرنی که یکی از دسرهای محبوب مخصوصا در ایام ماه رمضان است آشنا خواهیم کرد. در ادامه با مجله گردشگری تاپ تراول همراه باشید تا با طرز تهیه فرنی بیشتر آشنا شوید
دسر که در فرهنگ های آشپزی کشورهای سراسر جهان (گاهی به آن پی غذا یا پس غذا نیز میگویند) که معمولاً در پایان یک وعدهٔ غذایی مصرف میشود – به طور معمول جزو مواد غذایی شیرین میباشد. واژهٔ دسر از واژه فرانسوی کهن ” desservir ” به معنی جمع کردن روی میز گرفته شده است. دسرهای مشترک غربی عبارت ان از: ” کیک، کلوچه، میوه، ژله، بستنی، فالوده، پودینگ، ماست، بیسکویت، شیرینی، پای ها و آبنبات ها ” تنوع دسرها را میتوان در سراسر جهان یافت. از جمله روسیه که در هنگام صبحانه از دسرهای بسیار متنوعی استفاده میکنند.در کشور خودمان نیز هرشر دارای دسرهای خاص خودش است که معمولا از محصولاتی که در همان منطقه کشت میشوند برای تهیه دسر استفاده میکنند در ادامه شما را با دسر فرنی آشنا خواهیم کرد
فرنی که نام اصلی آن «کِهیر» (Kheer) است، یکی از دسرهای اصیل و قدیمی شبه قاره هند به شمار میرود که با شیر جوشیده، شکر و برنج درست میشود. البته فرنی طرز تهیههای مختلفی دارد و میتوان بهجای برنج از بلغور گندم، ارزن، تاپیوکا (نشاسته استخراج شده از ریشه گیاه مانیوک)، رشته فرنگی یا ذرت شیرین نیز استفاده کرد. فرنی معمولا با نارگیل، هل، کشمش، زعفران، پسته، بادام، بادام هندی یا هر نوع میوه یا آجیل دیگری طعمدار میشود و میتوان آن را همراه با غذا یا بهعنوان دسر سرو کرد.
فرنی از آن دسته دسرهایی است که به سرعت آماده میشود و مواد اولیه آن در همه جا قابل دسترس است. فرنی، دسری مناسب برای فصلهای گرم و سرد سال و همچنین برای سفرههای سحری و افطار است. فرنی با دارا بودن مواد اولیهای ساده و مفید، همچینن بهعنوان غذایی فوقالعاده برای نوزادان و کودکان شناخته میشود؛ اما آیا شما با طرز تهیه فرنی آشنا هستید یا اندازه دقیق مواد لازم برای تهیه این دسر را میدانید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع فرنی و طرز تهیه آنها آشنا کنیم.
طرز تهیه فرنی با نشاسته:
مواد اولیه :
دو لیوان شیر
دو قاشق سوپ خوری شکر
دو قاشق سوپ خوری نشاسته
گلاب و وانیل به مقدار دلخواه
طرز تهیه:
درابتدای کار شیر سرد را درون قابلمه ریخته و هم بزنید و چند دقیقه اینکار را ادامه دهید تا خوب مخلوط شود. سپس شکر و نشاسته را اضافه کنید و قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید تا غلظت آن به مقدار دلخواهتان برسد، سپس گلاب، وانیل و هر نوع افزودنی دلخواه را اضافه نموده و بعد از مخلوط شدن قابلمه را از روی حرارت بردارید.
طرز تهیه فرنی با آرد برنج
به نظر میرسد که پخت فرنی با آرد برنج طرفداران بیشتری دارد. و این نوع فرنی یک دسر ایرانی محسوب میشود.
مواد اولیه:
- دو لیوان شیر
- دو قاشق سوپ خوری سر پر آرد برنج
- نصف لیوان آب
- چهار قاشق سوپ خوری شکر
- یک قاشق غذاخوری گلاب
طرز تهیه:
ابتدا شیر سرد را در قابلمه مورد نظر بریزید. سپس آرد برنج و شکر را اضافه کنید و کاملاً هم بزنید تا آرد در شیر سرد حل شود روی حرارت گذاشته آب را به آن اضافه کنید و مرتباً هم بزنید حواستان باشد که هم زدن را متوقف نکنید زیرا این کار باعث می شود آرد برنج در شیر گلوله گلوله شود. پس مرتباً آن را هم بزنید تا کمی غلیظ شود گلاب را درون آن بریزید و اگر مایل بودید میتوانید کمی وانیل نیز به این دستور اضافه کنید و همچنان آن را هم بزنید تا فرنی شما به غلظت مورد نظرتان برسد.
فرنی را باید سریعا تا داغ است و سفت نشده درون ظرف مورد نظرتان بریزید.
دقت داشته باشید که فرنی بعد از سرد شدن کمی سفت میشود پس حواستان باشد وقتی آن را از روی حرارت بر میدارید نه سفت باشد نه آبکی.
میتوانید فرنیتان را به راحتی شکلاتی یا زعفرانی کنید. برای اینکه فرنی شکلاتی شود کافی است کمی پودر شکلات به مواد آن اضافه کنید و برای زعفرانی کردن آن کمی زعفرا آب شده درون آن بریزید.
فرنی مجلسی و طرز تهیه آن
فرنی مجلسی با استفاده از پودر ژلاتین درست میشود تا بافتی سفتتر پیدا کند و بتوان آن را از قالب درآورد.
مواد لازم
- ۲ قاشق غذاخوری آرد برنج
- نیم لیتر شیر
- ۲ قاشق سوپخوری گلاب
- یک پیمانه پودر ژلاتین
- ۳ قاشق غذاخوری شکر
طرز تهیه فرنی مجلسی
مرحله اول: پودر ژلاتین را در یک شیر جوش بریزید و یک پیمانه آب به آن اضافه کنید. شیرجوش را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و پودر ژلاتین را مرتب هم بزنید تا کاملا در آب حل شود.
مرحله دوم: آرد برنج و شیر را در قابلمهای دیگر بریزید و خوب هم بزنید تا آرد در شیر حل شود. سپس گلاب و شکر را به آن بیفزایید و خوب مخلوط کنید. قابلمه را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و مواد را مرتب هم بزنید تا ته نگیرند.
مرحله سوم: پس از اینکه فرنی به غلظت مناسب رسید، شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا فرنی کمی سرد شود. سپس پودر ژلاتین حل شده در آب را در آن بریزید و خوب هم بزنید.
مرحله چهارم: فرنی را داخل قالب بریزید و برای چند ساعت داخل یخچال قرار دهید تا خودش را ببندد. سپس آن را در ظرف مناسب برگردانید و با دارچین، انواع خلال و گل محمدی تزئین کنید.
نکات مهم برای تهیه فرنی مجلسی
- در مرحله افزودن پودر ژلاتین به دسر، فرنی باید حتما سرد شده باشد؛ در غیر این صورت فرنی خراب میشود و اصطلاحا میبرد.
- برای تهیه یک فرنی مجلسیتر، آن را بهصورت سه لایه درست کنید. لایه اول را با فرنی زعفرانی پر کنید و اجازه دهید تا کمی در یخچال خنک شود. برای لایه بعدی از فرنی ساده استفاده کنید و لایه نهایی را فرنی شکلاتی بریزید.
- برای ریختن فرنی در قالب از قالبهای سیلیکونی استفاده کنید؛ اما از قبل آن را چرب نکنید؛ زیرا باعث خراب شدن فرنی شما میشود.