غواصی
غواصی چیست ؟ – در این مطلب از سری مقالات مقالات آموزشی می خواهیم شما را با غواصی آشنا کنیم. در ادامه با مجله گردشگری تاپ تراول همراه باشید…
با شنیدن نام غواصی تصویر همان فردی در ذهن مان شکل می گیرد که با یک لباس یکسره و کفش های پره دار در اعماق آب به این سو و آن سو می رود. غواصی به فن شناور شدن در زیر آب گفته می شود که با وسایل تنفس مصنوعی یا بدون آنها انجام می شود. غواصی چیست ؟
به مهارت شناوری و غوطه ور شدن در زیر آب غواصی می گویند (Diving) غواصی میتواند به طور حبس نفس فری دایو (Free Diving) یا تنفس هوای فشرده با وسایل تنفسی اسکوبا (SCUBA Diving) انجام شود. در غواصی با تتفس هوای فشرده هوای مصرفی شما در زیر سطح آب به راه های مدار باز(open circuit ) ،مدار بسته (Rebreather) و یا تغذیه از سطح (SNUBA Diving) تامین خواهد شد.
غواصی جهت پروژه های پژوهشی،نظامی،صنعتی و به طور ورزشی و تفریحی انجام میشود که غواصی تفریحی ورزشی (Recreational Diving) امروزه به طور یک تفریح لذت بخش و همگانی در آمده و در تمام دنیا رواج دارد و به صعنت اکو توریسم کمک میکند.همانطور که در قسمت های گذشته معرفی گردید کشور فیلیپین دارای محل های زیادی برای غواصی است و قسمت عمده ای از درآمد توریستی این کشور از غواصی است و شهر پورتورگالرا (Puerto Galera) که دسترسی از هر قمست دنیا به آن آسان است دارای مراکز غواصی (Dive Center) بسیاری است یه یکی از قطب های بزرگ غواصی جهان تبدیل گردیده است.
انواع غواصی
غواصی آزاد
یکی از راه های غواصی، غواصی آزاد می باشد که ورزشی بسیار سنگین و فرح قسمت می باشد. در این ورزش نخستین هنر غواص، استفاده صحیح از شش ها در تنفس صحیح و حمل هوای کافی در غواصی می باشد در ابتدا این ورزش برای جستجوی مروارید در سطح دریا مورد استفاده قرار می گرفته است ولی بعد پا به عرصه ورزش حرفه ای گذاشته باشگاه های ویژه ای برای این کار به وجود آمده اند.
تعریف سادهٔ این ورزش چنین است که شخصی به زیر آب شیرجه می رود و تنها هوایی که در اختیار دارد، هوای است که در شش های خود ذخیره نموده است. در اصل این ورزش در نوع خود، از قدیمی ترین ورزش های آبی جهان شناخته می شود که مثال بارز آن جستجوی مروارید است که در حدود چهار هزار سال پیش در دریای مدیترانه انجام می شد و اشخاص برای خارج کردن دانه های مروارید و یافتن صدف های مرواریددار، به اعماق مدیترانه شیرجه می رفتند و دقایقی چند را تنها با تکیه بر هوای ذخیره شده در شش های خود به جستجو برای مروارید می پرداختند.
اما این پدیده در حقیقت یک پایه و اساس علمی هم دارد، چرا که بدن در زیر آب با شرایط جدیدی مواجه خواهد شد که در نتیجه قلب، سیستم گردش خون و عضلات انسان، همگی به گونه ای عمل می کنند تا اکسیژن را در بدن ذخیره کنند. غواصی آزاد ورزشی پر رمز و راز است که به ویژه طی پنجاه سال گذشته توجه پژوهشگران و اهل علم را به خود جلب نموده است.
در دهه پنجا ه میلادی یعنی بین 1950 تا 1960 پزشکان به غواصان آزاد هشدار دادند که در عمق بیشتر از پنجاه متر نگهداشتن نفس مساوی با مرگ است. چرا که فشار آب در چنین عمقی موجب می شود تا قفسهٔ سینه و دنده ها مثل کاغذ مچاله شده در دست انسان در هم شکسته شوند اما امروز مشاهده می کنیم که غواصان آزاد به عمق دویست متری هم می روند. جالب است گفته شود که این عمق حتی از عمقی که زیر دریایی ها در جنگ جهانی دوم توان رسیدن به آن را داشتند، بیشتر است.
آنچه باعث پیشرفت های اعجاب انگیز در این ورزش و توانایی های غواصان شده، تحقیقات درخشان فیزیولوژِی است که جمعی از پدیده های گوناگون در رابطه با آب را در بدن کشف نموده است. تجهیزات مورد نیاز این ورزش یک جفت باله های غواصی (فین)، ماسک غواصی و لوله تنفس بر سطح آب (اسنورکل) می باشد.
غواصی اسکوبا
یکی از دیگر روشهای غواصی، غواصی با تجهیزات تنفسی زیر آب غواصی اسکوبا است. در این راه غواص با همراه داشتن هوای فشرده تنفسی که درون سیلندر غواصی ذخیره گردیده است به زیر آب رفته و غواصی می کند.
غواصی اسکوبا مدار باز
سیستمهای اسکوبای مدار باز، سیستمهای تنفسی هستند که باز دم غواص را درون آب تخلیه می نمایند.
غواصی اسکوبا مداربسته
سیستمهای مدار بسته تنفسی، به گونه ای ساخته شده اند تا ویژگی پالایش بازدم غواص را داشته و بازدم او را با حذف دی اکسید کربن و اضافه کردن اکسیژن برای تنفس دوباره آماده نمایند.
غواصی با تغذیه از سطح
در این نوع غواصی که بیشتر در خدمات غواصی صنعتی کاربرد دارد، گازهای تنفس از طریق شلنگی به نام بند ناف، از سطح به غواص انتقال پیدا می کند. تغذیه از سطح اغلب از یک کشتی پشتیبان غواصی، اما گاهی اوقات، به طور غیر مستقیم از طریق یک اتاقک زیرآبی ارائه می گردد. غواصان تغذیه از سطح همواره نیازمند پوشیدن کلاه و یا ماسکهای غواصی هستند که صورت را کامل پوشش می دهند.
جایگزینی برای غواصی تغذیه از سطح به نام “SNUBA” و یا “hooka” موجود است که هوای تنفسی غواص از طریق شلنگ از یک سیلندر کوچک یا کمپرسور از سطح آب تأمین می گردد. این راه برای کارهای سبک از جمله تمیز کردن بدنه شناورها بسیار محبوب است و نیز به عنوان فعالیتی توریستی برای کسانی که دارای گواهینامه غواصی نیستند مناسب است.
غواصی اشباع
غواصی اشباع روشی است که اجازه می دهد تا غواصان صنعتی در ارتباط با کار در عمق به مدت چند روز یا چند هفته باقی بمانند. این نوع غواصی اجازه می دهد تا از نظر اقتصادی کار بیشتر انجام شده و ایمنی بالا رفتن یابد. در این نوع غواصی بعد از اتمام کار در آب، غواصان در زیستگاه خشک و تحت فشار در زیر آب و یا محفظه های فشار بر روی عرشه یا سکوهای پشتیبانی به استراحت می پردازند یا ممکن است به زنگ غواصی منتقل گردند. در پایان این نوع غواصی برداشت فشار ممکن است روزهای بسیاری طول بکشد.
غواصی تفریحی در ایران
شاید بارها دل تان خواسته تا مثل یک غواص دل به دریا بزنید و جانداران را ببینید. باید به شما بگوییم که می توانید این فعالیت را با نظارت حرفه ای ها و به طور تفریحی انجام دهید و نگران هیچ چیز نباشید. برای غواصی تفریحی:
- یک فرد حرفه ای همراه شما به زیر آب می آید.
- نیازی به بلد بودن شنا نیست.
- همه اعم از مرد و زن می توانند این تفریح را امتحان کنند.
- محدودیت سنی آن چنانی وجود ندارد از کودک 5 ساله تا سالمندان در صورت نداشتن مشکل می توانند این فعالیت را امتحان کنند.
- نیاز به تجهیزات ندارید و هر آنچه لازم است متوسط مراکز تفریحی در اختیارتان قرار می گیرد.
- باید مشکلات قلبی، فشار خون، مشکلات تنفسی، افت قند، سابقه شکستگی، مشکلات استخوانی، مشکلات مفاصل و … را به مسئول مربوطه اطلاع دهید تا در مورد فرستادن یا نفرستادن شما به زیر آب تصمیم بگیرد.
- آموزش هایی برای برقراری ارتباط به شما داده می شود. حرکات دست تعریف شده ای که موقعیت های گوناگون را بیان می کنند.
کلوپ غواصی تفریحی
غواصی نیاز به دریا و آب دارد و به همین دلیل مراکز ارائه دهنده غواصی تفریحی در سواحل دریا واقع شده اند. کلوپ های آبی جزایر قشم، کیش و هرمز می توانند این تجربه را در میان آب های خلیج فارس برای تان رقم بزنند.
مقالات بیشتر بخوانید:
غواصی برای من و دوستانم به لطف زحمات تیم حرفه ای کلوپ غواصی نگین ساحل قشم در پارک زیتون یک خاطره فوق العاده شد که هیچ زمان فراموش نمیشه، چقدر ترس الکی داشتیم 🙂