عمارت فکری بندر لنگه
در این مطلب از مجله گردشگری تاپ تراول شما را با عمارت فکری بندر لنگه آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
عمارت فکری در دوره قاجاری توسط عبدالوحد فکری با 1200 مترمربع زیربنا ساخته شد. این معمار خوش ذوق فکر روزهای گرم را با بادگیرهای بلند و باشکوه کرده است. با سنگ، ساروچ و گچ دیوارها و از حصیر و چوب برای ساخت سقف این عمارت استفاده شده و با منبت کاری و گچ بری آن را زینت بخشیده اند.
بنای فکری از دوبخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده و 25 اتاق متنوع دارد. برای دیدن این خانه به بلوار چمران بروید و از آنجا به محله پاکرتیها رفته و از دیدن این معاری اصیل ایرانی لذت ببرید. این بنا در حال حاضر به موزه مردم شناسی شهرستان بندر لنگه تبدیل شده است.
معرفی خانه فکری بندرلنگه
عبدالواحد فکری یکی از تجار و بازرگانان معروف در اواخر دوره قاجاریه در منطقه جنوب کشور بود. ایشان اصالت بستکی داشته و متولد بستک بود. خانه فکری علاوه بر اینکه محل سکونت خانواده فکری بود، محلی برای داد و ستد و بازرگانی بندر لنگه بود. بازرگانان و تجار زیادی به این محل رفت و آمد داشتند لذا خانه در دو بخش و شامل اندرونی و بیرونی ساخته شده است.
در ساخت خانه فکری بندرلنگه از سبک معماری اصیل جنوب کشور استفاده شده است. نحوه طراحی ساختمان، موقعیت قرارگیری اتاقها و راهرو، بادگیرهای بلند، سقف بلند، مصالح بکار رفته و نوع مواد استفاده شده در سقف متناسب با آب و هوای گرم جنوب کشور است. خانه فکری بندر لنگه در سال ۱۳۷۵ خورشیدی جزو یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسید.
معماری بنا
خانه فکری با بادگیر های بلند و زیبا و ویژگی های معماری چشمگیری که دارد از الگوهای اصیل معماری جنوب ایران است. ساختمان عمدتاً از دو قسمت اصلی تشکیل شده است که مابین آنها حیاط بوده و این دو قسمت با حجره هایی پشت سرهم در کناره های حیاط، به یکدیگر مربوط هستند.
این بنا ۳۴۰۰ مترمربع مساحت و ۱۲۰۰ مترمربع زیربنا داشته و دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی، ۵ بادگیر، ۲ زیرزمین، ۲۵ اتاق، ۱۰سرویس بهداشتی و دو سرسرا است. سنگ، ساروج و گچ مصالح به کار رفته در ساخت خانه فکری است.
سقف این بنا از تیرهای چوبی از جنس چندل آفریقایی، حصیرهای بافته شده از برگ درخت خرما و حصیرهایی از نی بافته شده با پوشش کاهگل است. قرار گرفتن خانه فکری در ارتفاع پنج متری از سطح زمین، وجود راهروها و بادگیرها با معماری ویژه، از دلایل تهویه و خنکی هوای داخل این خانه است.
در ورودی خانه فکری از چند پله بالا می روید و از زیر سردر ساده اما زیبای آن می گذرید. این عمارت دو حیاط دارد که دو بخش اندرونی و بیرونی خانه را از هم جدا می کنند. در اصلی ساختمان در حیاط جنوبی قرار گرفته و پنج پله، حیاط را به ایوان وصل می کند.
از آنجا که عمارت در بلندای پنج متری از زمین قرار گرفته، با ایستادن در ایوان، دریا را خواهید دید. درِ اتاق ها چوبی و از جنس ساج است؛ بعضی از آنها شیشه بی رنگ و بعضی دیگر شیشه های رنگی دارند. عمارت فکری مزین به گچبری های هنرمندانه و منبت کاری می باشد. در حیاط بزرگ خانه، باغچه وسیعی طراحی شده که دالانی از بین دو قسمت آن می گذرد.