جنگل ارسباران
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول به معرفی جنگل ارسباران در استان آذربایجان شرقی خواهیم پرداخت . در ادامه با ما همراه باشید.
یکی از تماشایی ترین طبیعت های کشورمان ایران در استان آذربایجان شرقی در منطقه ای به نام ارسباران نهفته است. این منطقه ی جنگلی میزبان گردشگرانی از سراسر دنیا است، جایی با چشم انداز خارق العاده که علیرغم زیبایی بی حد و حصر و حیات وحش بسیار خاصی که دارد به نسبت مناطق جنگلی دیگر ایران کمتر شناخته شده است.
ارسباران منطقهای کوهستانی در مرز ارمنستان و آذربایجان است. این منطقه از شمال کوه قوشا داغ در جنوب شهر اهر تا رود ارس گسترده شده است. برای رفتن به ارسباران باید خودتان را به تبریز برسانید. فاصله منطقه ارسباران تا تبریز ۲۲۱ کیلومتر است و خود تبریز تا کلیبر که بیشتریها از آن به منطقه ارسباران میروند ۱۷۴ کیلومتر، چیزی در حدود ۲ ساعت و نیم است. وقتی به کلیبر رسیدید اگر یک ساعت و نیم بروید به ارسباران میرسید. این منطقه حفاظت شده تا کلیبر ۴۶ کیلومتر فاصله دارد.
چرا باید این جنگل را ببینیم؟
جنگل های ارسباران یکی از بکرترین و انبوه ترین جنگل های ایران است. این جنگلها بازمانده جنگل های میلیون ساله هیرکانی هستند که از دوره سوم زمینشناسی باقیماندهاند. تنوع حیات وحش این منطقه آنقدر بالاست که به آن موزه حیات وحش ایران میگویند.
در کل ایران فقط این ناحیه سیاه خروس دارد و دیدن خرس قهوهای حتما گذشته از ترس و هیجانش تجربه متفاوتی در زندگیست. البته اینجا افعی هم زیاد دارد که باید خیلی مراقبش بود. همچنین اگر در این منطقه مارال(آهو) دیدید تعجب نکنید چون یکی از ماموریتهای این منطقه احیای این نسل از آهوست.
بین سالهای ۱۳۵۰ و ۱۳۵۲، ارسباران بهعنوان منطقه ممنوعه و بعد منطقه حفاظتشده، تحت حفاظت و نظارت اعلام شد. ۲۲۰ گونه پرنده، ۳۸ گونه خزنده، ۵ گونه دوزیست، ۴۸ گونه پستاندار و ۲۲ گونه ماهی در این منطقه زندگی میکنند که بز، گراز، خرس قهوهای، وشق (سیاهگوش) و پلنگ از جمله آنهاست.
ارسباران به جز جنگل چه چیزهایی برای دیدن دارد؟
بسیاری از افراد فکر میکنند که جاذبههای منطقهی ارسباران تنها به جنگلها و جاذبههای طبیعیاش محدود میشود، اما واقعا اینطور نیست. اینجا جایی بود که بابک خرمدین در قلعهی مشهور «قلعه بابک» علیه معتصم، خلیفهی عباسی شورید، عاشیقها با الهام از طبیعتش آواز خواندند و شاهزادههای صفوی در دژ قهقههی آن زندانی شدند.
بقعهی شیخ شهاب الدین اهری، بازار اهر، قصر آیینه لو، کلیسای آینالو، قلعه آوارسین، کلیسای وینق و کلیسای ناپشته هم از جاهای دیگری هستند که در ناحیهی ارسباران و شهرهای اهر، مشکینشهر و روستاهای دور و بر قرار گرفتند.در کل هر روز که میگذرد ارسباران بیشتر و بهتر از پتانسیلهای گردشگریاش استفاده میکند. مثلا بهترین نمونهاش را میتوان در شهر کلیبر دید که بزرگترین مجتمع آب درمانی کشور را دارد و در روستای آبش احمد این شهر تاسیس شده است.
بابک خرمدین در ارسباران
بعد از اینکه حسابی از طبیعت لذت بردید، شهر اهر را 50 کیلومتر به سمت شمال بروید تا به قلعهی بابک خرمدین برسید و در تاریخ غرق شوید! البته مسیری که میروید مسیر آسانی نیست، در 200 متری قطعه باید از یک دالان طبیعی تنگی عبور کنید تا به این قلعه برسید.
عشایر قرهداغ
در منطقهی کوهستانی ارسباران، ییلاقهای فراوانی وجود دارد که از ویژگیها و خصوصیات ارزنده در این ناحیه بهشمار میرود. حضور این ییلاقها نهتنها این منطقه را برخوردار از مناظری زیبا، چشمنواز و تماشایی ساخته است، بلکه بستری مناسب و ایدهآل برای آشنایی با فرهنگ مردم عشایر در این سرزمین ایجاد کرده است.
«ییلاق ایل بسطاملو» یکی از این ییلاقات است که در حد فاصل مراتع روستاهای شجاعآباد و قلعه بابک یا قلعه بذ قرار دارد. همچنین از دیگر ییلاقات میتوان به کوههای روستای علیآباد یا کلیبر، چپرلی و آقداش اشاره کرد که بسیار تماشایی و زیبا است.
بهترین زمان سفر به ارسباران
ارسباران معروف به قره داغ، یک ناحیه کاملا کوهستانی است. این منطقه برای مسافرانی که در تابستان از گرما کلافهاند بهترینجا است. اما بهترین زمان سفر به این شهر اواخر اردیبهشت تا اواخر شهریور است.
دسترسی به ارسباران
از آزادراه تهران_تبریز بروید و مسیر فرعی که بهسوی اهر میرود را انتخاب کنید پس از گذر از اهر به کلیبر که در کناره جنوب شرقی منطقه حفاظت شده ارسباران است میرسید.