جاهای دیدنی کوهدشت
شهر کوهدشت در شمال غربی استان لرستان قرار دارد و آب و هوای آن کوهستانی و معتدل است اما تابستانهایی گرم دارد. شغل بیشتر مردم این شهر کشاورزی و دامداری است و به زبان لری و لکی صحبت میکنند. بنابر تحقیقهای انجام شده و بررسی نقشونگارهای درون غارها تاریخ آغاز زندگی در این منطقه دوازدههزار سال قبل پیشبینی شده است. تا قبل از سال ۱۳۱۲ هجری شمسی زندگی در این منطقه بهصورت عشایری بود اما با گذشت زمان به زندگی شهری تغییر یافت. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی کوهدشت بیشتر آشنا شوید.
تنگه شیرز
در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر کوهدشت و در میان استان های کرمانشاه، ایلام و لرستان و در بخش زردلان منطقه اولادقباد یکی از زیباترین مناطق طبیعی و دیدنی این استان با نام تنگه شیرز واقع شده است.این تنگه به دلیل برخورداری از مناظر و چشم اندازهای زیبا و طبیعی فراوان، امروزه جایگاه ویژه ای در میان طبیعتگردها پیدا کرده و به یکی از اصلی ترین جاذبه های طبیعی استان لرستان بدل شده است.تنگه شیرز به دلیل قرارگیری صخره های سنگی بزرگ، آبشار پرآب، آب روان و دشت های سر سبز در کنار یکدیگر، مجموعه ای از بهترین مناظر طبیعی است.ارتفاع دیواره ها و صخره های این تنگه زیبا به بیش از ۲۰۰ متر رسیده و کم ارتفاع ترین بخش آن حدود ۱۰ متر ارتفاع داشته که از نزدیکی روستای گدارگه آغاز می شود.
آبشار شیرز
آبشار شیرز واقع در تنگه شیرز و کوه کاکیزه می باشد که در اطراف اولاد قباد در بیست کیلومتری شمال غرب کوهدشت واقع است. مسیری که از اولاد قباد تا دارابی امتداد دارد از میان کوه کاریزه گذشته و به واقع بکر و دیدنی است. این مسیر از درختان زیبای بلوط پوشیده شده و زیبایی های طبیعت این منطقه جای تحقیق فراوان دارد. همچنین مجسمه ها و آثار تاریخی فراوانی که از این منطقه بدست آمده منحصربفرد بوده و نشان از تاریخ کهن این دیار دارد.
امام زاده محمد کوهدشت
امام زاده محمد کوهدشت مشهور به شاهزاده محمد یکی از اماکن زیارتی و محبوب در استان لرستان محسوب میشود که در 60 کیلومتری شهرستان کوهدشت قرار دارد. این امام زاده در میان شهرکی به نام درب گنبد واقع شده است و هر ساله گردشگران بسیاری در قالب تور لرستان برای زیارت به آنجا میروند. شاهزاده محمد یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر شناخته میشود که در این منطقه دفن شده و کرامات زیادی دربارهی او نقل شده است. بنای فعلی امام زاده شاه محمد در زمان قاجار به دستور محمد علی میرزای قاجار حاکم وقت لرستان ساخته شد و تا کنون بازسازیهایی جزیی به خود دیده است. این بنا با گچ، آجر و پوشش کاه گل احداث گردیده و کاشیهای هفت رنگ، معرقکاری و آیینه کاری نمایی جذاب به آن بخشیده است، به گونهای که با نشستن در آنجا از حال و هوای این امامزاده لذت خواهید برد.
قلعه گم ور
این قلعه روی قلهای به نام گمور در کوهدشت بنا شده و مشخصات آن تقریباً مشابه قلعههای دوشه است. در جنوب قلعه گمور دو بنا ساخته شده است. حصار و آثار به جای مانده از این قلعه بیشتر و بزرگتر از قلعه دوشه است. در غرب قلعه نیز قناتی حفر شده که آب مورد نیاز قلعه نشینان را تأمین میکرده است.
پل سی پله
این بنا در منطقه سرطرهان شهرستان کوهدشت بر روی رودخانه سیمره در حد فاصل استان لرستان و ایلام واقع شده است. پل در تنگترین بستر رودخانه سیمره در محلی به نام سی پله واقع شده است. این پل در مسیر یکی از راههای باستانی قرار داشته که سبب ارتباط کرمانشاهیان، ایلام و لرستان (سرطرهان) بوده است. پل یاد شده دارای ۴ چشمه طاق بوده که اکنون تنها دو چشمه طاق آن باقی مانده است. پهنای هر پایه آن ۵/۶ متر و طول آن ۱۷ متر است. اندازه سنگهایی که در پایه به کار رفته ۶۰×۶۰×۱۰۰ سانتیمتر و بعضی نیز بزرگترند. روی هر یک از این سنگها علامت مشخصی کنده شده است. مصالح بنا از کچ و سنگ است. این پل سترگ از آثار منحصر به فرد دوره ساسانی است.
غار پل خدا
غار پل خدا در محل تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان تکه ای از سرزمین ایران همچون بهشتی گمشده خودنمایی می کند. چشمه های حیات بخش، رودخانه ی خروشان و آبشارهای زیبا طبیعتی بکر و دیدنی را به منطقه هدیه داده اند. نام این منطقه ی دیدنی تنگه ی شیرز است که همچون نگینی در میان ایران می درخشد .پل خدا، پدیدهای است مسقف در سطح رودخانه به طول ۳۰ الی ۴۰ متر که بهصورت غاری مسقف روی رودخانه قرار گرفته و آب رودخانه از داخل آن عبور میکند. سطح پل خدا یا همان غار با سنگهای ریزشی و گاهی تنه و شاخ و برگ درختان توسط سنگ تراورتن بهصورت سیمانیشده قرار گرفته است.
محوطه باستانی سرخ دم لری
محوطه های باستانی سرخ دم لکی و سرخ دم لری به ترتیب در ۶ کیلومتری شمال غربی و ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی کوهدشت در منطقه لکستان واقعند. نامگذاری این دو محوطه باستانی بنام لکی و لری بدلیل مجاورت آنان با دو روستای لک نشین سرخ دم و لرنشین خوشناموند است.محوطه سرخ دم لکی در جلگه کوهدشت واقع در منطقه لکستان و به فاصله حدود ۶ کیلومتری شمال غربی شهرستان کوهدشت و درست در مقابل محوطه سرخ دم لری واقع شدهاست و نام خود رابه واسطه دهکدهای کوچک در دامنه خود دارد. مجموعه محوطه به شکل تراس بندیهایی طبیعی است که با دستکاری بشر به شکل سازه پلکانی عظیمی در آمدهاست در سمت شمال غربی این مجموعه تراسها و سازههای معماری به فاصله ۳۰۰ متر از محوطه مرکزی، آثاری از یک حصار یا دیوار بزرگ سنگی فرو ریخته دیده میشود که راس ان تا قله کوه چنگری امتداد یافته است.
میل خسرو آباد ( خسروآ )
این بنا در بخش کونانی شهرستان کوهدشنت واقع شده است .میل خسرو آباد یا خسروأ که به نام میل صید صفربگ نیز معروف است . در گورستان قدیمی روستای خسرو آباد واقع شده است. .بلندای این میل حدود ۶متر و۶۰ سانتیمتر می باشدقطر پایه آن حدود۲متر می باشد نمای ظاهری آن دارای انحنا بوده وبه شکل هرمی ۶ وجهی می باشددر ساخت آن از مصالح قلوه سنگ,گچ و….استفاده شده است.این میل یکی از قدیمی ترین و منحصرترین میل های یادبود در لرستان بوده که برای نشان گور بکار برده شده است. براساس شواهد این بنا احتمالا مربوط به دوره زندیه می باشد.
دره سرطرهان
دره ای طولانی و وسیع است که در باختر بخش کونانی کوهدشت واقع شده است.این دره، از جنوب به کوه «گور» که مانند دیواری آن را احاطه کرده است، محدود می شود. در این دره، دو طایفه به نام های «کوشکی» و «کراوند» زندگی می کنند. قسمت باختری سرطرهان به رودخانه سیمره منتهی می شود. منطقه باختری سرطرهان کوهستانی و راه های آن مال رو است. در دره سرطرهان، انبوهی تپه باستانی دیده می شود. از جمله اشیای به دست آمده از سرطرهان، یک بت سنگی است که شاید به دوره ایلامی ها مربوط باشد.
غار میرملاس
غار میرملاس در کوه سرسرخین در حدود ۳۰ کیلومتری کوهدشت در استان ایلام قرار دارد.نقاشیها و نگارههایی بر دیوارههای جنوبی و شمالی این غار باقی مانده است که بیشتر تصویری از رزم، شکار، انسان و حیوان است. نقوش حیواناتی چون گوزن، گاو، سگ، روباه و به خصوص اسب و سوار در حال تیراندازی و شکار و موضوعات رزمی با رنگهای قرمز و سیاه بر دیواره این غار نقش بسته است.اندازه صورت ها در نگارههای سنگی میرملاس بین ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر و اغلب با نقشهای حیوانات به صورت نیمرخ است.براساس نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشینه این سنگنگارهها به هزاره دهم قبل از میلاد یعنی بیش از ۱۲ هزار سال پیش میرسد.
غار بتخانه
این غار در ۱۸ کیلو متری جنوب شرقی شهر کوهدشت ، در کوه (دمچهر )قرار دارد . قسمتی از دهانه غار به علل عوامل طبیعی بسته شده است ، ولی قسمتی از آن باقی است که باید ب شکل خزیده از آن گذشت و به غار وارد شد. طول دهانه غار ، ۱۸ متر و ارتفاع سقف آن نزدیک به ۲۰ متر است . سراسر سقف و دیوارۀ آن به علت نفوذ آب از لایه های آهکی ، سفید شده است . غار ، شامل دو قسمت جنوبی و شمالی است که قسمت شمالی آن وسیع تر است . وجود سنگ چخماق و سفالهای شکسته سیاه و منقوش ، مؤید زندگی غار نشینی در این ناحیه است . آثار دوره های مختلف تمدنهای گذشته در این غار یافت شده است و به نظر می رسد که در آن آثار پالئولتیک نیز وجود داشته است . طول غار نزدیک به ۲۰۰ متر وپهنای آن به طور متوسط ۲۰ متر است . اشکال زیبای استالاگمیت ها متعدد این غار که ارتفاع برخی از آنها به ۵۰ متر می رسد ، موجب شده است که این غار را (بت خانه) بنامند.
مقبره ابوالوفا
این مقبره در ۲۵ کیلومتری غرب کوهدشت و بر دامنه کوهی به نام «بره کاظم»واقع شده است. تمامی ساکنان پیرامون آن محل پیرو «اهل حق» اند. این مقبره مدفن سید ابوالوفا یکی از هفتنفری است که جزء دسته دوم پیشوایان اهل حق و از یاران برجسته سلطان اسحاق بودهاند. که نسبتاش بهحضرت امامموسی کاظم (ع) میرسد و رهبری این فرقه را به عهده داشته است ابوالوفا در اواخر سده هفتم یا درنیمه اوّل سده هشتم میزیسته است.