جاهای دیدنی فیروزآباد
فیروزآباد یکی از مهمترین مناطق گردشگری استان فارس یا به عبارتی از جاهای دیدنی شیراز محسوب میشود که آثار ارزشمند تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است. گرچه بسیاری از افراد فقط دودمان هخامنشیان و آثار دوره کریمخان زند را بهعنوان نمادهای تاریخی استان فارس میشناسند، اما باید گفت آغاز سلسله ساسانیان نیز از دیار فارس و شهر فیروزآباد بوده است. بهطوریکه افراد زیادی فیروزآباد را مظهر و معرف معماری دوره ساسانیان میدانند. باوجوداین به دلایل مختلف افراد کمی با این شهر زیبا و پرجاذبه استان فارس آشنایی دارند. البته جاذبههای گردشگری فیروزآباد به آثار تاریخی این منطقه محدود نبوده و جاذبههای طبیعی منحصربهفرد این دیار نیز بهانهای برای سفر به فیروزآباد خواهد بود.در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی فیروزآباد بیشتر آشنا شوید.
کاخ اردشیر بابکان
کاخ اردشیر بابکان یا آتشکده فیروزآباد در دوران اردوان پنجم آخرین پادشاه اشکانی به دست اردشیر بابکان بنیانگذار سلسلهٔ ساسانی در سده ۳ میلادی ساخته شد. کاخ اردشیر بابکان از جاذبههای تاریخی و گردشگری فیروزآباد است.این کاخ دارای تالارهای تو در تو است و با گذشت ۱۸۰۰ سال گچبری قسمت بالای دیوارهای داخلی آن همچنان سالم ماندهاست.
ساخت بنا در پیروی از سنتهای دیرپا و پابرجا که براساس قابل دسترسی بودن مواد و مصالح محلی شکل گرفته بود، با لاشۀ سنگ و ملاط سنگ گچ انجام گرفتهاست. درون و بیرون بنا با گچ اندود پوشانیده شده، تا حالت خام و خشن ساختمان پنهان بماند. با شکستن نمای بنا از راه تو نشسته کردن ساختمان و گچبریهای پیش آمده، حالت سایهروشن ایجاد میشد که از یکنواختی دیوارهای درونی بدون در و پنجره جلوگیری میکرد.برخی پژوهشگران اهمیت کاخ اردشیر را همپای تخت جمشید میدانند، چرا که اردشیر در این کاخ به تخت نشست. کاخ اردشیر در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسید و در حال حاضر برای ثبت در آثار جهانی نامزد شده است.
شهر باستانی گور
شهر باستانی گور در ۳ کیلومتری شهر فیروزآباد قرار دارد . نخستین شهر دایره ای ایران و یکی از نخستین شهرهای دایره ای جهان بوده است که به دستور اردشیر بابکان ساخته شده است. دارای چهار دروازه اصلی بوده به نامهای دروازه هرمز در شمال ، دروازه اردشیر در جنوب، دروازه مهر (میترا) در شرق و دروازه بهرام در غرب . شهر گور مقر فرماندهی اردشیر بوده و بناهای حکومتی و محل اقامت درباریان در آن قرار داشته است . در کانون مرکزی این شهر برج بلندی قرار دارد که هنوز بخش قابل توجهی از آن باقی مانده است . طول منار میلو ۳۳ متر و هر ضلع قاعده آن ۱۱ متر است . ارتفاع اولیه آن ۷۸ متر بوده است اردشیر نام شهر تازه بنیاد خود را اردشیرخوره با تشدید ر به معنی فر اردشیر گذاشت . برخی از مورخین عقیده دارند که برج پله دار بوده و از آن برای نگهبانی استفاده می کرده اند و برخی عقیده دارند که شاید تجسم قدرت و اقتدار شاه بوده است .
در کیلومتر 6 جاده فیروز آباد به شیراز و در دامنه یک کوه مشرف به جاده، قلعهای متعلق به دوران اشکانی وجود دارد که بنا بر اعتقاد باستان شناسان، نخستین بنای گنبد دار ایرانی است. دلیل نام گذاری این قلعه، انتساب آن به آناهیتا، ایزدبانوی آبهاست، برخی نیز عقیده دارند دست نایافتنی بودن و صعب العبور بودن قلعه، دلیلی بر نامگذاری این قلعه به قلعه دختر بوده است. مصالحی که قلعه دختر فیروزآباد از آن ساخته شده سنگهای درشت رودخانهای است. سنگهای نمای این قلعه تراشیده شدهاند ولی سنگهایی که در داخل بنا از آنها استفاده شده سنگهای رودخانهای درشت تشکیل شده است. اگرچه بخش بزرگی از دیوارههای بلند قلعه دختر ریخته اما هنوز عظمت و بزرگی بنا پس از گذشت سالیان خیره کننده است. سه صخره کوهستانی از سه طرف شمال، غرب و جنوب این قلعه وجود دارد که برای تامین امنیت بیشتر، بالای هر کدام برجی دیدهبانی ساخته شده بود.
تنگ هایقر فیروزآباد
تنگ هایقر که در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی فیروزآباد واقع شده، یکی از شگفت انگیزترین و زیباترین تنگه های دنیا است که معروف به «گرند کانیون ایران» است. پدیده های کم نظیری چون پستی بلندی های عجیب، رنگ های متنوع در صخره ها و دیواره های بلند دره، رودخانه پرآب جاری در کف آن و نوای آواز پرندگان را فقط در تنگ هایقر می توانید نظاره گر باشید.
دریاچه سد تنگاب
این دریاچه دیدنی و زیبا پشت سد خاکی تنگاب در شهر فیروزآباد در مجاورت منطقه شکار ممنوع پادنا واقع شده است و محل مناسبی برای تماشای پرندگان مهاجری چون انواع لک لکها، پلیکانسانان، کشیمسانان و آبچلیکها است.
تنگ خرقه
تنگ خرقه درهای با پوشش جنگلی زیبا و سرسبز است که در کیلومتر ۲۴ جاده فیروزآباد به فراشبند قرار گرفته است. تنگ خرقه یکی از گردشگاههای دیدنی استان فارس است که از چشمهسارهای فراوان و باغهای پربار نیز برخوردار است. علاوه بر آبشار و تنگ خرقه میتوانید از بقعه امامزاده خرقه، آرامگاه سید داود و قلعه خرقه نیز بازدید کنید.
گنبد نمکی جهانی
این گنبد نمکی در ۱۰۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فیروز آباد واقع است. کوه جهانی یا گنبد نمکی جهانی در جنوب فیروزآباد در استان فارس قرار دارد.از نظر ساختاری این گنبد شبیه به یک بیضی است که قطر بزرگ آن در جهت شمالی جنوبی می باشد و در انتهای غرب تاقدیس کوه سرمه به سطح زمین رسیده است. حداکثر ارتفاع آن در شمال شرق ۱۴۸۳ متر و حداقل ارتفاع آن در جنوب غرب ۷۰۰ متر است. بخش شمالی ساختار نسبت به بخش جنوبی مرتفع تر است.