راهنمایی سفر به شهر تاریخی سنندج
سنندج دومین شهر بزرگ کرد نشین و مرکز استان کردستان است.شهرسنندج به شهرهزارتپه و همچنین به شهر مساجدنیز معروف است. زبان مردم سنندج ، کردی سورانی اردلانی است.که در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای سرد و نیمهخشک دارد.سنندج به لحاظ موقعیت جغرافیایی و فعالیتهای شهرسازی عصر صفوی و قاجار، از بافت شهری سنتی با ارزشی برخوردار است که بناهای مسکونی و عامالمنفعه متعددی مانند حمام، مساجد و بازار در آن قرار دارد که دارای محدودهٔ بافت تاریخی فرهنگی است.دین مردم شهرستان سنندج اسلام با مذهب سنّی (شافعی) است. و همچنین تعداد اندکی از یهودیان هنوز به جا ماندهاند. همچنین اقلیتی از اهل تشیع دراین شهر زندگی میکنند که اکثر آنها از شهرهای دیگر به این شهر آمدهاند.اگر میخواهید به سنندج سفر کنید کافی است با ما همراه باشید.
مقالات بیشتر بخوانید :
- + راهنمای سفر به خرم آباد
- + بهترین مکان های شمال ایران
- + سفر به شهر کهن و تاریخی پاسارگاد
- + مکان های دیدنی شهر تاریخی بوکان
- + مکان های دیدنی لاهیجان
- + غذاهای خوشمزه محلی رشت
- + جاذبه های تاریخی و دیدنی گلپایگان
- + معرفی ناهار خوران گرگان | شمال ایران
سنندج، مرکز استان کردستان، و یکی از مناطق زیبای ایران با دیدنیها و جاذبههای تاریخی متعدد است.
شهر زیبای سنندج، مرکز استان کردستان و یکی از سرزمینهای کهن و تاریخی در غرب کشور است که امروزه میزبان جمع زیادی از میراث ارزشمند ایران را در خود جای داده است. همچنین این منطقهی کردنشین ایرانی، به دلیل آب و هوای مطبوع در فصل تابستان، میتواند به عنوان مقصد گردشگری با طبیعتی بسیار زیبا و عمارات و بناهای تاریخی و کهن، درنظر گرفته شود.
در گذشته، سنندج به دلیل قرارگیری در دامنه و سینهکش کوه، با نام «سنه» شهرت یافته بود. همچنین قلعه این شهر که اهمیت بسیار زیادی از نظر نظامی داشته است، به «سنهدژ» یعنی قلعهای که در پای کوه قرار گرفته است، نام گرفت. از این رو با گذشت زمان، این نام تغییر و به سنندج امروزی شهرت یافت. کارشناسان قدمت شهر سنندج را متعلق به نیمهی اول قرن یازدهم هجری میدانند که در سال ۱۰۴۰ هجری در دوران سلطنت «شاه صفی»، به همت «سلیمانخان» درست زمانی که به حکومت کردستان نائل آمد، احداث شد.
جاهای دیدنی سنندج
۱. مسجد جامع سنندج
یکی از بناهای کهن شهرستان سنندج، «مسجد جامع» این شهر است که با توجه به اسناد موجود، به نظر میرسد، ساخت آن در دوران قاجاریه و به فرمان والی کردستان «امانالله خان»، انجام شده است. تاریخ ساخت این مسجد که به «دارالاحسان»، نیز شهرت دارد، سال ۱۲۲۸ هجری قمری است که متشکل است از دو ایوان، یک حیاط در مرکز، ۱۲ حجره در اطراف حیاط برای طلاب، شبستانی بزرگ با ۲۴ ستون، سرستونهای مزین به بخش زیادی از قرآن مجید که در پیرامون شبستان قرار گرفته است. از دیگر تزئینات قابل توجه در این مسجد کهن، میتوان به استفاده از کاشیهای هفترنگ در دیوارها و کاربرد سنگ مرمر در ازارهها اشاره کرد.
۲. عمارت آصف خان وزیری (خانه کرد)
در مرکز شهر سنندج، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی قرار دارد که به «عمارت آصفخان وزیری»، شهرت یافته است. این بنای کهن در دوران صفویه احداث شده و در دورههایی همچون قاجاریه و پهلوی اول، بخشهایی به آن افزوده شد. این خانه در مساحتی بالغ بر ۴۵۰۰ متر مربع و متشکل از سردر ورودی به شکل نیمهشتی، تالار تشریفات، ایوان ستوندار، ارسی، یک رشته قنات، حمام خصوصی، حیاط مرکزی، حیاط مستخدمین، رواق و … است که میتوان معماری زیبا و هنرمندانهی ایرانی را در جایجای آن با تزئینات چشمنواز، مشاهده کرد. این بنا اخیرا به موزه تغییر یافته و از آن به «خانهی کرد»، یاد میشود.
۳. حمام خان
قطعا یکی از زیباترین بناهای تاریخی باقیمانده در شهرستان سنندج، عمارتی است که به «حمام خان»، شهرت دارد. این بنا در بافت قدیمی و هستهی مرکزی سنندج قرار گرفته است. با توجه به کتبیه حمام، قدمت آن متعلق به دوران حکومت «امانالله خان اردلان» از والیان کردستان است. این حمام نیز همانند دیگر حمامهای ایرانی، متشکل از سردر ورودی، هشتی، سربینه (حمام سرد)، خلوتی، سرویسهای بهداشتی، آبانبار، تون، خزینه، میاندر و بینه یا حمام گرم است.
وجود چند آبنما در داخل بخشهایی از حمام، زیبایی دو چندانی به فضای درونی آن بخشیده است.
وجود آبنماهایی زیبا در حمام سرد، حمام گرم و خلوتیها که در کف قرار دارد، از ویژگیهای این بنای تاریخی است. از دیگر خصوصیات قابل توجه در حمام خان، تزئینات انجام شدهی آن است که بسیار زیاد و پرکار و به صورت آهکبری با نقشهایی متنوع و کاشیکاریهایی هفترنگ صورت گرفته است.
۴. عمارت خسرو آباد
«عمارت خسروآباد»، یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در شهرستان سنندج است که به قطعیت نمیتوان تاریخ احداث ساختمان اولیه و باغ آن را بیان کرد. اما برخی از منابع تاریخی تاریخ ساخت آن را به دوران حکومت خسروخان اول اردلان که متقارن با حکومت کریمخان زند است، نسبت میدهد. جالب است بدانید که در این عمارت کتبیهای وجود دارد که روی آن، نام فتحعلیشاه قاجار به همراه امانالله خان و سال ۱۲۲۳ هجری قمری، حک شده است. به نظر میرسد که از این بنا به عنوان مقر حکومت والیان اردلان استفاده میشد. این مجموعهی زیبا و باشکوه تاریخی متشکل از دو بخش اصلی همچون قصر سلطنتی و ساختمان شرقی، حمام، اطاق قاپچیان و اطاق خدمتکاران است. از ویژگیهای معماری و تزئینات انجام شده در این عمارت، میتوان به گچبری، آجرکاری اروسیها و حوض صلیبی چلیپا شکل بسیار زیبا اشاره کرد.
۵. مجموعه تفریحی پارک آبیدر
«مجموعه تفریحی پارک آبیدر» که با نام «پارک کوهستانی آبیدر» نیز شهرت یافته است، درواقع معروفترین و محبوبترین تفرجگاه موجود در شهرستان سنندج است که در قسمت غرب و در بین کوههای آبیدر جای گرفته است. پارک آبیدر از کوههای آبیدر بزرگ و کوچک تشکیل شده که هر کدام به ترتیب دارای ارتفاعی بالغ بر ۲ هزار و ۲۵۰ و ۲ هزار و ۳۵۰ متر است. آبیدر به معنای مکانی است که از آن آب بسیاری جاری میشود و به دلیل حضور چشمههای بسیاری که در این کوه قرار دارد، آن را آبیدر نام نهادهاند. اشراف کامل به شهر سنندج از فراز این پارک زیبا، چشماندازی فوقالعاده را ایجاد کرده که در اکثر ایام سال، میزبان مسافران و گردشگران از سراسر ایران و جهان است.
۶. موزه سنندج (عمارت سالار سعید)
از دیگر جاذبههای گردشگری در سنندج، مکانی است فرهنگی و تاریخی که به نام «موزهی سنندج»، شناخته میشود. این مجموعهی فرهنگی در بخش خارجی یکی از بناهای تاریخی سنندج که «عمارت سالار سعید» نام دارد، دایر شده است. درواقع میتوان این خانه را یادگاری ارزشمند از دوران قاجار دانست که در زمان پادشاهی «ناصرالدین شاه قاجار»، به همت «ملا لطفالله شیخ الاسلام» از علمای اهل تسنن، ساخته شده است. این عمارت در دورهای از زمان به عنوان دانشسرا، کتابخانه و خانهی پیشاهنگان و پس از آن به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفته است. بخشهایی همچون پیش از تاریخ، دوران اسلامی و نمایش موقت در این موزه دایر است.
۷. آرامگاه امامزاده پیر عمر از دیدنی های سنندج
در نزدیکی «سنه دژ»، یا همان قلعهی حکومتی سنندج، آرامگاه یکی از پسران حضرت علی (ع)، که «سید عبدالصمد» نام دارد، احداث شده است که از آن به «امامزاده پیر عمر»، یاد میشود. مجموعهای که از مقبره، مسجد، آرامگاه خاندان بزرگان و مشاهیر سنندج و فضاهای اطراف، تشکیل شده است. به نظر میرسدکه ساخت این بنا در دوران حکومت سلیمان خان اردلان و در سال ۱۰۴۶ هجری قمری صورت گرفته است که در ادوار پس از آن، بخشهایی به آن افزوده شده است. سه فضای گنبددار که دو قسمت آن به عنوان زیارتگاه و بخش دیگری به عنوان مسجد استفاد میشود، ساختمان امامزاده را تشکیل میدهد. از ویژگیهای معماری این مجموعه میتوان به تزئینات آجری، آینهکاری، ارسیهای بسیار زیبا و چشمنواز گچبری و خط بنایی در حاشیهی گنبد آن اشاره کرد که قابل تحسین است.
۸. عمارت وکیل الملک از دیدنی های سنندج
یکی از بناهای باقیمانده از دوران حکومت زندیه در شهرستان سنندج، عمارتی است موروثی از خانوادهی وکیل که به «عمارت وکیل»، شهرت یافته است. به نظر میرسد که بنای اصلی این عمارت توسط «حاج محمد رشید بیگ وکیل» از امیران زند، ساخته شده که طی ادوار مختلف، تعمیر، بازسازی شده و بخشهایی همچون چند حیاط، بازارچه، حمام و بناهای دیگری که به عنوان بناهای مسکونی، تجاری و بهداشتی استفاده میشود، به آن افزوده شده است. از ویژگیهای این مجموعهی تاریخی میتوان به حضور ستونهای سنگی برخوردار از تزئینات طنابی، اروسیهای پرکار و آجرکاریهای بسیار زیبا و چشمنواز اشاره کرد.
۹. حمام شیشه از دیدنی های سنندج
«حمام شیشه»، یکی دیگر از آثار تاریخی و جاذبهی گردشگری در شهرستان سنندج است که به عنوان یکی از بناهای عمومی و کهن این شهر به شمار میرود. هشتی، سربینه، حمام گرم، ستونهای سنگی و فضاهای ورودی، سکوها، آبنماهای گرم و سرد، خزینه و خلوتی، بخشهایی از این حمام قدیمی است که قدمت آن به دوران حکومت قاجاریه بازمیگردد. علت شهرت این حمام به شیشه، درها و پنجرههای شیشهای رنگی است که در آن به کار برده شده و قطعا زیبایی خاصی به آن بخشیده بوده است که متاسفانه در حال حاضر، بخش اعظمی از آنها از بین رفته است. تزینات آهکبری با نقوشی همچون گیاهان و حیوانات، از دیگر ویژگیهای ارزندهی معماری در این اثر کهن است.
۱۰. عمارت حبیبی از دیدنی های سنندج
«عمارت حبیبی»، از دیگر آثار تاریخی در شهرستان سنندج است که در قسمت بیرونی «عمارت ملا لطفالله شیخ الاسلام»، قرار دارد. این میراث ارزشمند ایران کهن که نمونههایی از آثار تاریخی استان کردستان و دیگر نواحی کشور برای بازدید مردم، به نمایش گذاشته شده است. پیشینهی ساخت این عمارت به دوران حکومت «ناصرالدین شاه» بازمیگردد که به همت «شیخ الاسلام»، ساخته شده است.
سبک معماری انجام شده در «عمارت حبیبی»، با معماری ساختمانهای قدیمی در سنندج، متفاوت و به روش معماری مرکزی ایران است.
از نکات قابل توجه در مورد معماری عمارت حبیبی، سبک آن است که به مناطق مرکزی ایران نسبت داده میشود. درواقع گچبریها و آئینهکاریهای انجام شده در این بنای تاریخی، به روش معماری مرکزی ایران صورت گرفته است که دارای قدمتی نزدیک به ۱۴۰ سال است و کمتر ساختمانی را میتوان در سنندج یافت، که از چنین اسلوب معماری، بهره برده باشد. جالب است بدانید که این ساختمان، بزرگترین ارسیهای کشور را دارا است که به دست هنرمند استادکار زبدهی کردستانی، «استاد حبیبالله سنندجی» که به «استاد نسا»، شهرت دارد، ساخته شده است.
شهر زیبا و دیدنی سنندج، مملو از زیباییهای طبیعی، چشماندازهای بینظیر و عمارات و بناهای تاریخی متعددی است که متاسفانه معرفی تمامی آنها در یک مقاله امکانپذیر نیست. مسجد میرزا فرجالله وزیر، مسجد ملا احمد قبامتی، مسجد شعیا، مسجد و وضوخانهی رستمبیگ، باغ سپیدار، کوه کوچسار، روستای کرگنه، روستای ماموخ علیا، روستای گاودره، روستای دولاب، پارک امیریه، مسجد بابای نقشبندی، کوه آوالان، بازار سنندج، حمام صلاحی، مسجد آویهنگ، مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون، حمام عبدالخالق، مقبرهی شرفالملک اردلان و … تنها بخشی دیگر از جاذبههای گردشگری تاریخی، طبیعی و مذهبی در شهرستان سنندج است.