اشکنه از آن دست غذای اصیل و قدیمی ایران است که همچنان طرفداران خود را داشته و حرفهای بسیاری برای بازگو کردن، دارد. تنوع اشکنه بسیار زیاد است و در کنار این تنوع میتوانید روشهای مختلفی را برای تهیه هر یک از آنها پیدا کنید. یکی از پرطرفدارترین اشکنههای موجود، اشکنه کشک بوده که به دو روش تهیه میگردد. شما میتوانید هم از دستور مشهدی و هم سیستانی بهره ببرید و طعمی عالی و متفاوت را بچشید. اشکنه کشک یکی از غذاهای بسیار مقوی بهحساب میآید و بهدلیل طعم ترش خود، بدون شک کودکان عاشق آن میشوند و تمایل به میل این غذا در آنها افزایش خواهد یافت.
مواد لازم برای تهیه اشکنه کشک زابلی
- کشک خشک زرد: ۴ قاشق غذاخوری
- روغن: ۴ قاشق غذاخوری
- پیاز: ۱ عدد بزرگ
- سیر: ۲ حبه
- آب یا آبگوشت: به میزان لازم
کشک زرد زابلی یا سیستانی چیست؟
در ابتدا باید بدانید که کشک خشک زرد چیست و از چه ترکیباتی تهیه شده است. این کشک که جزء فرآوردههای لبنی-غلهای بهحساب میآید در عطاریها موجود بوده و بهراحتی میتوانید آن را تهیه کنید. کشک زرد بهصورت پودر ارائه میشود و ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. در ترکیبات کشک زرد زابلی از بلغور گندم، دانه گشنیز، رازیانه، زردچوبه، دوغ، سیر، نمک، زیره سیاه یا سبز، تخم شوید و فلفل استفاده شده است. اشکنه تهیه شده با این کشک ارزش غذایی بسیار بالایی داشته و علاوهبر ناهار، میتوانید از آن برای صبحانه نیز استفاده کنید.
طرز تهیه اشکنه کشک زابلی
برای تهیه اشکنه کشک زابلی باید مراحلی را انجام دهید تا به بافت بسیار لعابدار و طعمی عالی برسید. در ادامه مراحل تهیه اشکنه کشک زابلی را بازگو میکنیم.
اولین مرحله: تفت دادن پیاز و کشک
در اولین مرحله باید پیاز و سیر را بهخوبی بشوئید و آنها را خرد نمایید. میتوانید پیاز و سیر را رنده یا نگینی کنید که رنده کردن آن میتواند زیبایی اشکنه کشک را افزایش دهد. در قابلمه مورد نظر روغن بریزید و سپس پیاز را اضافه نمایید تا کمی سبک شده و تغییر رنگ دهد. در این مرحله سیر را اضافه کنید تا عطر آن به مشام برسد. پس از پخش شدن عطر، میتوانید کشک زرد را به قابلمه اضافه کرده و 2 الی 3 دقیقه آن را تفت دهید تا بو و طعم خامی موجود در آن از بین برود.
دومین مرحله: افزودن آب
در این مرحه باید آب را اضافه کنید. در واقع در کنار افزودن آب باید سبزیهای موجود و در صورت تمایل آب گوشت یا آب قلم را نیز اضافه نمایید. پس از افزودن آب، آن را برای مدتی به آرامی هم بزنید تا کشک از حالت گلوله بودن خارج گردد. باید به مدت 10 الی 15 دقیقه منتظر بمانید تا غلظت اشکنه کشک بیشتر شود و حالت فرنی به خود بگیرد.
سومین مرحله: تست اشکنه کشک
در آخرین مرحله باید کمی از اشکنه را بچشید تا همه چیز با یکدیگر در تناسب باشد. در صورت مناسب بودن غلظت، نمک و… میتوانید آن را در ظرف مورد نظر بریزید و به همراه سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ تزئین نمایید.
مواد لازم برای تهیه اشکنه کشک مشهدی
- کشک سابیده شده: ۲۵۰ گرم
- پیاز: ۱ عدد بزرگ
- سیر: ۲ حبه
- نعنا خشک: ۲ قاشق غذاخوری
- مغز گردو: ۲۰۰ گرم
- آب یا آب قلم: ۳ لیوان دستهدار فرانسوی
- فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- تخم خربزه: ۲۰۰ گرم (به دلخواه)
طرز تهیه اشکنه کشک مشهدی
اشکنه کشک مشهدی نیز نوعی دیگر از اشکنه است که طرز تهیه متفاوتی دارد و مواد اولیه آن کمی متفاوت هستند. در ادامه مراحل تهیه اشکنه کشک مشهدی را بیان میکنیم.
اولین مرحله: آسیاب و تفت تخم خربزه
با توجه به اصالت اشکنه کشک مشهدی، استفاده از تخم خربزه مشهدی امری حتمی بهحساب میآید. در ابتدا تخم خربزه را کمی تفت دهید و پس از حذف بوی خامی میبایست آن را آسیاب نمایید. در صورت عدم وجود تخم خربزه مشهدی میتوانید آن را از دستور غذایی خود حذف کنید.
دومین مرحله: تفت دادن پیاز، سیر و گردو
در این مرحله باید پیاز و سیر را پوست کنده و خود خرد کنید. مغز گردو را نیز بکوبید یا آسیب نمایید تا بهخوبی پودر شود. در قابلمه مور دنظر روغن ریخته و پیاز را سرخ کنید. پس از سبک و طلایی شدن پیاز، سیر را اضافه نمایید تا عطر آن به مشام برسد. پس از شنیدن بوی دلانگیز سیر، باید گردوها را اضافه کنید. مواد را بهخوبی و با حرارت ملایم تفت دهید تا روغن گردو خارج شود.
سومین مرحله: افزودن دیگر مواد
در این مرحله باید دیگر مواد موجود را به محتویات داخل قابلمه بیفزایید. در حین روغن انداختن گردو باید زردچوبه و نعنا خشک را به محتویات اضافه نمایید و سپس کشک موجود را بیفزایید. باید در حدود 2 الی 3 دقیقه زمان صرف کنید و مواد را با یکدیگر تفت دهید تا طعم خامی مواد جدید اضافه شده از بین برود. در ادامه شیره تخم خربزه یا بهعنوان جایگزین میتوانید آب مرغ یا گوشت را نیز به محتویات اضافه کنید.
چهارمین مرحله: چشیدن اشکنه کشک
در این مرحله نمک و غلظت را مورد بررسی قرار دهید و در صورت مناسب بودن، آن را از روی شعله برداشته و در ظرفی مناسب بریزید. روی آن را تزئین کنید و با نان نوشجان نمایید.
طرز تهیه اشکنه کشک با گوجه
اشکنه کشک با گوجه نیز یکی دیگر از انواع اشکنه است که این گزینه نیز طرفداران بسیاری دارد. در زمان تهیه اشکنه کشک با گوجه باید مراحل ذکر شده را انجام دهید و در زمان سرخ کردن پیاز، گوجه را پوست کنده و به پیاز اضافه کنید. پس از نرم شدن گوجه و ایجاد رنگی زنده، میتوانید آن را به محتویات داخل قابلمه اضافه نمایید و اجازه دهید تا اشکنه کشک بهخوبی جا بیفتد.
فوت و فن های طرز تهیه اشکنه کشک
در زمان تهیه باید نکات مختلفی را رعایت کنید تا به طعمی عالی و بافتی بینظیر برسید. در ادامه به نکات طلایی این غذای اصیل میپردازیم.
- استفاده از سبزیهای معطر دیگر در کنار گشنیز و نعنا میتواند طعم غذا را دلانگیزتر نماید.
- میتوانید بهجای پیاز، از پیازچه استفاده کنید تا عطر اشکنه کشک نیز افزایش یابد. همچنین در صورت عدم تمایل به مشاهده پیاز یا پیازچه در اشکنه، میتوانید آنها را رنده کنید.
- در صورتی که تمایل دارید تا اشکنه کشک مقوی و با کیفیتی داشته باشید، میتوانید از آب گوشت، آب قلم و… نیز استفاده نمایید.
- استفاده از روغن حیوانی یا کره در زمان سرخ کردن پیاز میتواند طعم غذا را بسیار دلچسب کند.
- در صورت تمایل میتوانید از بادمجان سرخ شده نیز در کنار اشکنه کشک خود استفاده نمایید و طعمی متفاوت را امتحان کنید.
- میزان کشک مورد استفاده در اشکنه کشک از اهمیت بالایی برخردار است و به ازای هر نفر باید یک قاشق کشک استفاده کنید.
- با توجه به شور بودن برخی از کشکها، در ابتدا کشک را اضافه کنید و پس از امتحان کردن مزه غذا، در صورت نیاز نمک آن را بیفزایید.
سخن پایانی
اشکنه یکی از غذاهای لذیذ ایرانیان است که با روشهای مختلف و با طعمهای متفاوت طبخ میگردد. اشکنه کشک یکی از بهترین انواع اشکنه بهحساب میآید که توانسته با طعم ترش خود نظرها را به خود جلب کند. برای تهیه این اشکنه هم میتوانید از روش زابلی و هم مشهدی بهره ببرید و دو طعم مختلف را بچشید. در زمان تهیه اشکنه کشک باید نکات طلایی مختلفی را رعایت نمایید تا به لعاب و طعمی بینظیر برسید. این غذا با گوجه یا بادمجان نیز تهیه میشود که کاملاً وابسته به ذائقه افراد بوده و باید برای یکبار هم که شده آن را امتحان کنید تا بتوانید به لذیذ بودن آن پی ببرید.