خانه آندره گدار
تهران و خیابان انقلاب همیشه برای شگفتی آدمها چیزی برای رو کردن دارد. در میان کوچههای خیابان انقلاب تهران ساختمان سفید رنگ و مدرنی دیده میشود که روزگاری محل اقامت آندره گدار معمار معاصر فرانسوی بوده است. آندره گدار که یکی از مهمترین معماران خارجی دوره پهلوی بوده، در ساخت خانه خود از معماری ایرانی الهام گرفته است. آندره گدر معمار فرانسوی است که در حدود سی سال در ایران زندگی و کار کرد. در ادامه همراه مجله تاپ تراول باشید تا با خانه آندره گدار بیشتر آشنا شوید.
آندره گدار کیست؟
آندره گدار در سال 1881 در شهر در شهر چومونت (Chaumont) فرانسه به دنیا آمد. او بعد از اتمام تحصیلات خود در دانشکده هنرهای زیبای پاریس با دعوت دولت وقت ایران در سال 1307 برای راهاندازی اداره کل باستان شناسی وارد تهران شد. او 32 سال در ایران اقامت داشت و در این سالها به طراحی و اجرا آثار مهمی پرداخت.
آثار برجای مانده از گدار
آندره گدار در مدت زمان حضورش در ایران بناهای بسیاری را طراحی و اجرا کرد. از جمله موزه ملی،حافظیه،مرمت مسجد جامع، مسجد امام (مسجد شاه قدیم)، مسجد شیخلطفالله خان و همچنین کاروانسرای ملکه مادر شاه (هتل عباسی کنونی) بود.
خانه آندره گدار
محل اقامت آندره گدار در زمان حضوش در ایران، خانهای مدرن بود که توسط وی طراحی و در کنار دانشگاه تهران قرار داشت. ساختمان خانه گدار نمای مدرن و سفید رنگ دارد و گدار در ساخت آن از سبک معماری پهلوی اول پیروی کرده است.
در ورودی ساختمان ستونهایی دیده میشود که به نظر میرسد تحت تاثیر ساختمانهای ایران باستان در مجموعه اضافه شده است. آندره گدار در ساخت این خانه تلاش کرده تا تلفیقی از معماری مدرن ایران و اروپا استفاده کند اما در بخش عمده ساختمان معماری ایرانی به چشم میخورد که نشان از علاقه آندره گدار به این سبک معماری بوده است.
در طبقه اول ساختمان طاقهای گردی استفاده شده که به مانند معماری دوران ساسانیان در ایوان کسری میباشد. طبقه دوم خانه در زمان پهلوی دوم به مجموعه اضافه شده و در آن زمان به عنوان زایشگاه بیژن شناخته میشد. خانه گدار بعد از انقلاب اسلامی به دانشگاه تهرن سپرده شد و تا مدتی کلاسهای رشته مامایی در آن تشکیل میشد.
خانه گدار برای مدتی متروکه و بلااستفاده بود و همین زمان باعث گردید که ساختمان تا حدود زیادی تخریب گردد. خانه گدار امروزه تبدیل به کافه-رستورانی به سبک قدیم شده است. بعد از اینکه خانه گدار به کافه-رستوران تغییر کاربری داد، با مدیریت کافه و زیر نظر رها اشرافی یکی از معماران معاصر ایران مرمت و بازسازی شد. با توجه به اینکه بخشهای از خانه به علت خالی و متروکه بودن، آسیب شدید دیده بودن، بازسازی کار بسیار سختی بود.
- آدرس: خیابان انقلاب، خیابان قدس خیابان پورسینا، نبش کوچهی جلالیه، پلاک2
تلفن: 09123994991