جاهای دیدنی آق قلا
آق قلا یکی از شهرستانهای استان گلستان است که به خاطر داشتن آثار تاریخی، طبیعی و صنایع دستی فراوان یکی از مقاصد محبوب گردشگری میباشد. این شهرستان در کنار رودخانه گرگانرود قرار دارد. آق قلا از لحاظ موقعیت جغرافیایی از شمال به کشور ترکمنستان از جنوب به شهرستان گرگان و علی آباد، از شرق به شهرستان گنبد و از غرب به شهرستان ترکمن محدود میشود. آق قلا سرزمین گل فشان های دیدنی و همچنین صنایع دستی مانند قالی و پشتی ترکمن است. این شهر یک منطقه ترکمن نشین است و بسیاری از ساکنان آن را هموطنان ترکمن تشکیل میدهند. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی آق قلا بیشتر آشنا شوید.
پل تاریخی آق قلا
وجود پلی کهنه در بنای آجری آق قلا که از زمان صفویان بر رودخانه گرگان بنا شده و ناصر الدین شاه عکسی از این پل دو مناره برداشته است. که در حال حاضر این مناره ها دیده نمی شوند و پل جدیدی بر روی این رودخانه ساخته شده است و خبری از پل قدیمی آق قلا نیست. این پل محل رفت و آمد افراد این شهرستان می باشد که آثار تاریخی محسوب می شود، و دارای پنج چشمه با ساختمان قدیمی بوده که تعمیرات در آن صورت گرفته شده است. ارتفاع این پل به ۱۰ متر و طولش به سی و پنج متر با عرض چهار متر می باشد و در ۱۷ کیلومتری شمال گرگان قرار دارد. پل قدیمی آق قلا طول ۷۰ متر داشت و عرض ۳۰ متری و ارتفاع تقریبی ۱۴ متری از سطح آب داشته است. که یک نمونه تاریخی و فوق العاده در این منطقه بوده و به شماره ثبت ۹۱۹ است.
دیواره سد اسکندر آق قلا
اگر میخواهید منطقه احداث بزرگترین دیوار دفاعی جهان پس از دیوار چین را ببینید به آق قلا مسافرت کنید. دیوار دفاعی سد اسکندر، بزرگترین دیواردفاعی جهان پس از دیوارچین با مسافتی بالغ بر ۱۷۰ کیلومتر زمانی در این منطقه بوده است که متاسفانه به دلیل عدم نگهداری صحیح به کلی از بین رفته و تنها خرابههایی از آن باقی مانده که قابل دیدن نیست! این دیوار دفاعی به نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز و قزل آلان(مار سرخ) در طی دورههای مختلف شهرت یافت.
دیوار دفاعی سد اسکندر از شرق دریای خزر در ناحیه گمیشان شروع و پس از گذر از شمال آق قلا و گنبد کاووس به طرف شرق ادامه داشته و در کوههای پیشکمر(شمال شهر کلاله) محو میگردد. طول دیوار حدود ۱۵۵ کیلومتر است. در مسیر این دیوار محوطههای باستانی مهمی چون قره شیخ تپه، ملا علی تپه، آبادان تپه، ملک علی تپه و قره محمد تپه واقع شده اند. در این منطقه وجود دیوار های سفالی که به ۳ دسته تقسیم می شوند به شرح زیر است:
- سفال قرمز متعلق به زمان اشکانی دارد.
- سفال خاکستری متعلق به دوره اشکانیان است.
- سفال قرمز مربوط به زمان ساسانیان می باشد.
تالاب اینچه آق قلا
از دیدنیهای طبیعی آق قلامیتوان به تالاب اینچه که در ۲۳ کیلومتری شمال شهرستان آق قلا قرار دارد، اشاره کرد.در قسمت غرب تالاب، گلفشان اینچه قرار دارد که از جذابیت توریستی بالایی برخوردار است.این تالاب محل زیست پرندگان مهاجر گوناگونی چون فلامینگوها، قوها، غازها، حواصیل و… است.از ماهیان این تالابها نیز میتوان به کولی، اورنج، سیم پرک و شیشه ماهی اشاره کرد که فصل صید آن طبق مجوز اداره محیط زیست گنبد از ۱۵ اردیبهشت تا ۱۵ اسفندماه هر سال میباشد.از آنجا که این مجموعه تالابها و مردابها دارای راههای دسترسی، محوطه های اطراق، چشم اندازهای دشتی، مرغزارهای وسیع و پرندگان بومی و مهاجر، همچنین استفاده های طبی میباشند، قابلیتهای فوق العاده ای را برای ایجاد یک کانون تویستی فراهم میکنند.
گل فشان قارنیارق
این گل فشان در شمال غرب آق قلا قرار دارد که پدیده طبیعی و آتشفشانی پیر و فرسوده است. در گذشته از دهانه آن به جای مواد مذابی و گدازه گل همراه گاز از آن خارج می شده است. این گل فشان اکنون به صورت تپهای مخروطی است که تاثیر فرسایش در آن کاملا مشهود است. منشاء، گازهای گل فشان نیزاز تلههای نفتی و گازی موجود در اعماق زمین تامین میشود و شباهت مکانیسم گل فشان به فوران آتشفشانها موجب شده که نام آن را آتشفشان گل بخوانند.
سد وشمگیر
سد وشمگیر در فاصلهٔ ۶۲ کیلومتری شمال شرق گرگان و در محلی بنام سنگر سوار بر روی رودخانهٔ گرگان احداث شده است. فاصله آن تا ساحل دریای خزر ۷۰ کیلومتر و تا مرز بین ایران و ترکمنستان ۲۴ کیلومتر است .این سد دارای یک مخزن اصلی با طراحی اولیه ۶۰ میلیون مترمکعب و سه منبع ذخیره است که ذخیره اول با ظرفیت ۱۸ میلیون مترمکعب، همزمان با احداث سد، تعبیه و ساخته شده است و ذخیره دوم با ظرفیت ۱۲ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۶۳ احداث و ذخیره سوم با ظرفیت ۶ میلیون مترمکعب است. هدف اولیه احداث سد، تنظیم و تقسیم ۳۲۵ میلیون مترمکعب آب زراعی سالانه برای آبیاری ۲۵۰۰۰ هکتار اراضی تحت کشت است.
پنجشنبه بازار آق قلا
از مراکز اقتصادی جالب توجه آق قلا ، پنجشنبه بازار را می توان نام برد در این بازار محلی و دیدنی مردم ار هر قشر و صنفی کالاهای خودرا عرضه می کنند . بی تردید صنایع دستی مردم ترکمن مانندقالی، قالیچه و پشتی های زیبا زینت پنجشنبه بازار است.