راهنمای سفر

غذاهای محلی کردستان | از خورشت ریواس تا برونشین 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

غذاهای محلی کردستان

در این مقاله از معرفی غذاهای سنتی ایرانی تصمیم گرفتیم تا بهترین غذاهای محلی کردستان آشنا کنیم پس اگر قصد سفر به این استان کرد نشین را دارید تا انتهای این مقاله با مجله سفر و گردشگری تاپ تراول همراه باشید

تور اروپا

کردستان یکی از استان های غربی کشورمان است که قابلیت های فرهنگی خاص خودش را داراد. قرار گرفتن در اقلیم کوهستانی علاوه بر ایجاد چشم اندازهای طبیعی نوع آشپزی و طبخ غذا را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

خورشت ریواس

طرفداران طعم ترش، خورشت ریواس کردستان را برای یکبار هم که شده امتحان کنید. بر اساس کوهستانی بودن کردستان و وجود گیاه ریواس این خورشت یکی از غذاهای معمول کردها محسوب می شود. برای تهیه ی این خورشت به ریواس، گوشت گوسفندی، پیاز، مقدار کمی نعناع و جعفری و نمک و فلفل نیاز دارید. خوردن ریواس به علت وجود ویتامین A برای تقویت بینایی چشم مفید است. از این گیاه برای رفع بی خوابی، سستی و بی حالی بدن نیز استفاده می شود. یادتان باشد که در طبخ این غذا یا استفاده از ریواس به طور خام حتماً پوست آن را بگیرید.

شلکینه

شکلینه، غذای محلی استان کردستان است  که مخصوص مهمانی های دسته جمعی و اغلب در فصل بهار تهیه خواهد شد. طبخ این غذا معمولاً بر روی وسیله ای به نام ساج(ساج وسیله ی نان پزی است، شبیه به تابه ای وارونه که روی گاز قرار می دهند) انجام می شود. مواد اولیه لازم برای تهیه ی این غذای خوشمزه آرد، شیر، تخم مرغ، بیکینگ پودر و نمک است. از ترکیب این مواد، مایه ای شبیه خمیر نانوایی حاصل خواهد شد که به ۲-۱ ساعت زمان نیاز دارد تا به اصطلاح ور آید. شلکینه را بر طبق سنت مرسوم با کره حیوانی چرب کرده و می خورند. برطبق ذائقه هنگام خوردن می توان به آن شکر اضافه نمود که این امر سلیقه ای است.

غذاهای محلی کردستان
غذاهای محلی کردستان

قایرمه

یکی دیگر از غذاهای محلی استان کردستان قایرمه است. قایرمه را با کنگر تهیه می کنند اما از آنجایی که کنگر گیاهی  فصلی است و معمولاً پس از فروردین ماه کمتر می توان آن را تهیه کرد، کرفس را در فصول دیگر جایگزین آن می کنند. کنگر ضدعفونی کننده، اشتهاآور، و هضم کننده غذاست و در ضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش خواهد شد. برای تهیه ی قایرمه علاوه بر کنگر یا کرفس به آرد، زیره، تخم مرغ، آب یا شیر، زعفران دم کرده، بیکینگ پودر،کره، نمک، فلفل سیاه و روغن سرخ کردنی نیاز است. این غذا را معمولاً با کته و ماست چکیده سرو می کنند.

آش عدس بلغور

معمولاً طرفداران آش آنقدر از خوردن آن لذت می برند که از آن به عنوان پیش غذا یاد نمی کنند. آش در برنامه ی غذایی این دسته از افراد، نقش غذای اصلی را ایفا می کند و حال در صورتی که این قول ی اصلی کالری مورد نیاز فرد را تأمین کند حتماً در برنامه ی رژیم غذایی جایگاه ویژه ای پیدا می کند. آش عدس بلغو، یکی از آش های پرطرفدار استان کردستان و مردم سنندج است. در تهیه ی این آش از عدس، بلغور گندم، سیب زمینی و ادویه استفاده می کنند. بر روی آش آماده نعنا داغ می ریزند و با لیموترش تازه سرو می کنند.

غذاهای محلی کردستان
غذاهای محلی کردستان

خورشت تره کردی

به برکت وسعت و تنوع اقلیم در گوشه و کنار ایران گیاهان خوراکی گوناگونی می روید که زمانی که در کنار هنر و خلاقیت آشپزان ایرانی قرار می گیرد حاصل آن تنوع در خورشت های بی نظیر ایرانی است. خورشت تره کردی یکی از انواع این خورشت هاست. برای اکثر کسانی که این سبزی را می شناسند و اغلب آن را در آش و سبزی خوردن شنیده اند این ترکیب ناملموس خواهد بود. این خورشت بسیار لذیذ در هیچ کدام از رستوران های ایرانی سرو نخواهد شد. پس به مهمانی کردها بروید یا اینکه خودتان دست بکار شوید. گوشت چرخ کرده، تره ی خورد شده، پیاز، رب گوجه فرنگی، زرشک، روغن مایع و ادویه (زردچوبه، نمک، فلفل سیاه، و پودر لیمو) مواد تشکیل دهنده ی خورشت «تره کردی» است. بهتر است دستور پخت این خورشت را به دقت بخوانید و تمام فوت وفن آن را یاد بگیرید تا بتوانید از طعم اصلی آن لذت ببرید.

آش دانه کولانه

آش دانه کولانه، یکی از آش ها مناسبتی استان کردستان است که هنگام نخستین رویش دندان کودکان پخت و بین افراد فامیل پخش خواهد شد. از آنجایی که فصل سرما، بهترین زمان برای خوردن آش است، گاهی هم بنا به ذائقه، این آش در خانه های مردم کردستان طبخ خواهد شد. برای تهیه ی این آش به گندم، عدس، لوبیا، نخود، مرزه ی خشک، پیاز، قلم گوسفندی و ادویه( فلفل قرمز، نمک و زردچوبه) نیاز است. به جای قلم گوسفندی می توانید زمانی که غذا پخته شد از کوفته قلقلی های کوچک ( گوشت چرخ کرده ی گرد شده) در آش استفاده کنید.

آش پرپوله

این آش مخصوص فصل های سرد است. عدس، پیاز، رشته ی آش، مرزه، نمک و فلفل قرمز مواد تشکیل دهنده ی این آش لذیذ کردی است. بخاطر داشته باشید که در مرحله آخر پخت آن، رشته را اضافه کنید تا نرم نشود.

غذاهای محلی کردستان
غذاهای محلی کردستان

که لانه

این غذا که در فصل بهار بر سر سفره ی مردمان کرد قرار می گیرد، اغلب به طور خانگی طبخ خواهد شد. «که لانه» را در مهمانی ها و با کمک وسیله ای به نام ساج مهیا می کنند. برای تهیه ی این غذای خوشمزه به پیچک یا پیازچه، آرد، نمک، روغن حیوانی یا کره و آب نیاز است. در صورتی که چه که طبخ این غذا بر روی ساج موجب می شود طعم اصلی خود را حفظ کند، اما برای تهیه ی «که لانه» از فر هم می توانید استفاده کنید. مردمان محلی معمولاً این غذا را با دوغ سرو می کنند.

برونشین

«برونشین» که از ترکیب لپه، روغن، پیاز، بلغور و ادویه(فلفل – نمک– زرد چوبه ) تهیه خواهد شد، یکی دیگر از غذای محبوب کردها محسوب می شود. برونشین را با طعم ترش هم تهیه می کنند که در این صورت به ترکیب اصلی سرکه و زردآلو اضافه خواهد شد.

غذاهای محلی کردستان
غذاهای محلی کردستان

آش سه نگه سیر

آش مخصوص «سه نگه سیر» در کردستان بسیار طبخ خواهد شد. گوشت مرغ یا بوقلمون، برنج، عدس، کشک پاستوریزه، زردچوبه، فلفل سیاه و قرمز، پیازداغ و نعناع داغ از مواد تشکیل دهنده ی این آش معروف و البته خوشمزه است.  می توانید در این آش پس از پختن گوشت، استخوان ها را جدا و گوشت را تکه تکه کرده و در آش بریزید.

Related posts

دیدگاهتان را بنویسید

Required fields are marked *