ایران

طرز تهیه خورشت یخنی | یکی از غذاهای اصیل درگزی 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

در این مقاله از مجله گردشگری تاپ تراول درباره یکی دیگر از  غذای محلی خوشمزه بنام خورشت یخنی که یکی از غذاهای فوق العاده خوشمزه و محلی شهرستان درگز است صحبت خواهیم کرد

تور اروپا

خورشت یخنی نوعی خوراک خوش طعم مرغ است که به سبک سنتی در شهر درگز طبخ می‌شود. شما می‌توانید از یخنی مرغ برای مجالس رسمی و مراسمات‌های مختلف درست کنید. این خورشت خوش طعم معمولا در شهر شیراز و مشهد در مراسمات مختلف با روش‌های متفاوتی طبخ می‌شود؛ اما به‌طور کلی رسپی اصلی این غذا برای شهر درگز است. برای سرو کردن خورشت یخنی می‌توانید از پلوهای مختلف، الخصوص پلو زعفرانی استفاده کنید. این غذای سنتی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است، به همین دلیل قدمت طولانی در ایران دارد.

خورشت یخنی

یخنی چیست ؟

یخنی نوعی خورشت سنتی است که از مخلوط پیاز و گوشت تهیه می‌شود. این نوع غذا بسیار شبیه به چلو گوشت است؛ اما نوع طبخ و ادویه‌های آن باهمدیگر متفاوت هستند. به‌طور کلی راز خوشمزگی خورشت یخنی، پیاز زیاد است که گوشت مرغ را با آن تفت می‌دهیم. معمولا برای سرو این غذا از برنج استفاده می‌کنند؛ اما می‌توانید برای میل کردن خورشت یخنی از نان نیز استفاده کنید. خواستگاه این خورشت اصیل مربوط به شهرستانی در استان خراسان رضوی است که در قسمت شمالی خراسان قرار دارد. فاصله شهرستان درگز تا شهر مقدس مشهد، تقریبا 250 کیلومتر است.

به‌طور کلی یخنی واژه‌ای پهلوی است که به معنای گوشت پخته است. به همین دلیل یخنی در نواحی مختلف کشور ایران و افغانستان با طعم‌های مختلفی طبخ می‌شود. در بخش‌های مختلف ایران یخنی را با نخود، کلم و بادمجان طبخ می‌کنند. معمولا برای یخنی مجلسی از گوشت گوسفندی استفاده می‌کنند که به آن اصطلاحا آبگوشت یخنی می‌گویند. اگر قصد دارید از بادمجان یا کلم برای خورشت یخنی خود استفاده کنید، باید آن را به صورت جداگانه سرخ کنید، سپس به مواد خورشت یخنی اضافه کنید. برای تزئین این خورشت می‌توانید از برش‌های لیمو استفاده کنید.

مواد لازم برای طبخ خورشت یخنی با مرغ

خورشت یخنی در مناطق مختلف با روش‌های مختلفی طبخ می‌شود. معمولا برای درست کردن خورشت یخنی از گوشت مرغ استفاده می‌کنند. برای درست کردن خورشت یخنی با طعم بی‌نظیر باید مواد زیر را آماده کنید.

  • مرغ: 2 تکه
  • دارچین: 2 قاشق غذاخوری
  • زنجبیل: 1 قاشق غذاخوری
  • زعفران دم کرده: به مقدار لازم
  • هل و میخک: 2 پنس
  • پیاز بزرگ: 2 عدد
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به میزان لازم

طرزتهیه خورشت یخنی با مرغ

برای درست کردن خورشت یخنی، تقریبا به 45 الی 1 ساعت زمان نیاز دارید. برای خورشت سنتی یخنی، باید آن را با پلو سرو کرد. برای درست مرغ یخنی باید مراحل زیر را به صورت کامل انجام دهید.

طرز تهیه خورشت یخنیمرحله اول

ابتدا مرغ‌ها را به خوبی با آب ولرم بشویید تا تمام آلودگی‌های آن پاک شود. اگرقصد دارید خورشت شما آبدرتر و خوش طعم‌تر شود، می‌توانید از قسمت ران و سینه مرغ استفاده کنید. برای هر نفره یک تکه مرغ کافیست. برای مزه‌دار کردن تکه‌های مرغ می‌توانید آن‌ها را با زعفران، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه استفاده کنید. مرغ مزه‌دار شده را به مدت 45 الی 1 ساعت درون یخچال نگهداری کنید.

مرحله دوم

در این فاصله، ماهیتابه متوسطی را بردارید و پیازها را به صورت رنده یا نگینی خورد کنید، سپس با مقداری روغن آن‌ها را تفت دهید. زمانی که پیازها به خوبی طلایی شدند، آن‌ها را ماهیتابه خارج کنید. مرغ‌های مزه‌دار شده را در ماهیتابه به خوبی سرخ کنید، به صورتی که تمام قسمت‌های مرغ طلایی شوند. برای طعم بهتر مرغ می‌توانید زمان طبخ مقداری نمک به آن اضافه کنید.

مرحله سوم

زمانی که مرغ‌ها به خوبی پخته شدند، می‌توانید پیازها را به ماهیتابه اضافه کنید و به مدت 2 الی 3 دقیقه به خوبی آن‌ها را ترکیب کنید. در ادامه ادویه‌ها را به همراه زعفران دم‌کرده به مرغ‌ها اضافه می‌کنیم. برای خوش طعم شدن خورشت یخنی باید ادویه را به مدت 5 دقیقه با گوشت مرغ تفت دهیم و زمانی که عطر ادویه پخش شد، یک لیوان آبجوش را به مرغ‌ها اضافه می‌کنیم. زمانی که آب جوش را اضافه کردید، شعله را زیاد کنید تا به نقطه جوش برسد. زمانی که مرغ به نقطه جوش رسید، حرارت زیر آن را کم کنید و اجازه دهید تا مرغ کامل پخته شود.

مرحله چهارم

بعد از گذشت یک ساعت، مرغ خود را چک کنید و مقداری از آن را تست کنید. در صورتیکه نمک یا ادویه آن کم بود، می‌توانید به آن اضافه کنید. برای خورشت یخنی باید توجه داشته باشید که سس باید کاملا غلیظ باشد؛ اما اگر شما دوست دارید خورشت یخنی را با برنج میل کنید، می‌توانید غلظت سس را کم‌تر کنید.

نکات مهم برای طبخ خورشت یخنی با مرغ

برای خوش طعم شدن هر غذای اصیل ایرانی باید به نکات پخت آن توجه داشته باشید تا در زمان پخت دچار مشکل نشوید. با رعایت کردن نکات زیر می‌توانید یک خورشت یخنی مجلسی با گوشت مرغ داشته باشید.

  • برای طعم بهتر خورشت یخنی می‌توانید مقداری هویج، کرفس و سیر به دلخواه به آن اضافه کنید.
  • در صورتی که آب مرغ تمام شد، ولی گوشت مرغ هنوز سفت بود، می‌توانید یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید.
  • برای طبخ خورشت یخنی به هیچ عنوان از رب گوجه استفاده نکنید؛ زیرا رنگ اصلی آن زعفران است.
  • برای طعم بهتر خورشت یخنی، باید از پیاز زیادی استفاده کنید.
  • زمان اضافه کردن زعفران، حتما به اندازه آن توجه داشته باشید؛ زیرا اگر بیش از اندازه زعفران به مرغ اضافه کنیم، خورشت یخنی مزه خامی می‌گیرد.
  • برای طعم بهتر خورشت یخنی می‌توانید از آبلیمو و هل استفاده کنید.

کلام آخر

یخنی نوعی خورشت اصیل است که برای طبخ آن از گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی استفاده می‌کنند. برای خوش طعم‌تر شدن خورشت یخنی با مرغ، بهتر است از قسمت ران و سینه مرغ استفاده کنید. برای مزه بهتر خورشت، بهتر است مرغ را به مدت یک ساعت یا ادویه و زعفران طعم‌دار کنید. سپس مرغ را به همراه پیاز زیاد سرخ کنید، زمانی که مرغ به خوبی سرخ شد، ادویه را اضافه کنید و به مدت چند دقیقه تفت دهید. بعد از گذشت چند دقیقه یک الی دو لیوان آب جوشیده به آن اضافه کنید و اجازه دهید مرغ به خوبی پخته شود. خورشت یخنی به‌دلیل محتویات فراوانی که دارد، سرشار از ویتامین و مواد معدنی است.

مطالب مرتبط

2 دیدگاه

  1. شهاب شیردل

    امتیاز بازدید کننده: ستاره ها ۴

  2. شهناز رحمانی

    یخنی غذای بهشتی .

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *