قلعه آنکارا
آنکارا پایتخت کشور ترکیه می باشد و پس از شهر استانبول دومین شهر بزرگ این کشور می باشد . آنکارا شهر جدید و نسبتآ مدرنی است و از جاهای دیدنی آنکارا می توان به آرامگاه آتاتورک و برج گردان خرید آتاکوله اشاره نمود که در این مقاله ما به معرفی قلعه آنکارا خواهیم پرداخت . در ادامه با تاپ تراول همراه باشید تا بیشتر در مورد این مکان اطلاعات کسب نمایید.
آنکارا به دلیل پایتخت سیاسی کشور ترکیه شهر شلوغ با ساختمان های ادارای بلند و آسمان خراش های غول پیکر می باشد که سالانه افراد زیادی با هدف های مختلف به این شهر سفر می کنند.
آنکارا یکی از کهن ترین و تاریخی ترین مناطق ترکیه است؛ اما به دلیل از بین رفتن آثار تاریخیِ مردمان گذشته در طول قرون مختلف، امروزه کمتر کسی آنکارا را با نام شهری تاریخی می شناسد.
قلعه آنکارا از استحکامات دوران قرون وسطایی ترکیه است که همچنان پابرجا مانده است.
این قلعه از یک خط داخلی از دیوارها با برج های نزدیک به هم تشکیل شده است در محدوده ای حدود ۳۵۰ متر و یک خط بیرونی از دیوارها که با برج تقریبا ۴۰ متر فاصله دارد.
قلعه آنکارا بر روی تپه ای به ارتفاع ۹۷۸ متر در منطقه اولوس بنا شده و احتمالا این مرکز در دوران هیتی ها به دستور میداس پادشاه هیتی، به عنوان پادگان ساخته شد و سپس گلاتین ها و بعد ها رومی ها آن را تکمیل کردند و گسترش دادند.
آشنایی با قلعه آنکارا | Ankara Castle
قلعه ی آنکارا، سازه ای تاریخی و باشکوه مربوط به دوران قرون وسطی است که تماما با استفاده از سنگ ساخته شده و محلیان آن را با نام کلسی (Kalesi) نیز می شناسند. اغلب ساختمان های مربوط به قرون وسطی در آنکارا، بر اثر جنگ های مختلف از بین رفته اند، بخصوص بر اثر حمله ی ایرانیان به ترکیه که در حدود سال ۶۲۲ میلادی (در زمان ساسانیان) به وقوع پیوست و سبب خرابی بسیاری از بناهای تاریخی در ترکیه شد.
قلعه ی آنکارا روی تپه ای بلند و سرسبز به نام اولوس (Ulus) قرار دارد و همین موضوع بر ابهت و زیبایی آن می افزاید. با تماشای این ساختمان عظیم به یاد فیلم های تاریخی و قلعه های با شکوه امپراتوران خواهید افتاد. در اطراف قلعه ی آنکارا هنوز هم می توانیم خانه های روستایی و محلیِ مردمان بومی را با همان بافت قدیمیشان مشاهده کنیم؛ خانه هایی که پنجره هایشان را با گلدان های گِلی و گل های رنگارنگ تزئین می کنند. وجود همین خانه های جذاب در نزدیکی قلعه ی آنکارا باعث شده تا زندگی در این منطقه شبیه به تلفیقی از دنیای مدرن امروزی و تاریخ کهن ترکان شود.
دیوارهای خارجی این بنا به صورت صاف و مستطیل شکل هستند، اما دیوارهای قسمت میانی آن به صورت دایره وار ساخته شده که همین موضوع، زیبایی قلعه را دوچندان کرده است. طول دیوار خارجی قلعه از شمال به جنوب، چیزی در حدود ۳۵۰ متر و از غرب به شرق ۱۸۰ متر می باشد و مابین دیوارها، برج ها و اتاقک هایی در فواصل ۱۵۰ متری ساخته شده اند، برج هایی که کاربری هایی از قبیل برج مراقبت، اتاق نگهبانان و خدمه و… داشتند. مساحت این برج ها و اتاقک هایشان چیزی حدود ۴۰ متر است و ۴۲ برج و اتاق نیز در ۵ گوشه ی مختلف این سازه وجود دارد. زمانی عظمت قلعه آنکارا را بهتر متوجه خواهید شد که بدانید مساحت کل قسمت داخلی قلعه ی آنکارا ۴۳۰۰۰ کیلومتر مربع می باشد.
امروزه دیوارهای ضلع شرقی قلعه ی آنکارا زیاد مرتب و یکپارچه نیستند زیرا آنها را در راستای پستی و بلندی های طبیعی تپه ساخته اند، اما برای ساخت دیگر دیوارها تپه را صاف و مسطح کرده اند.
قلعه ی آنکارا یکی از سه جاذبه ی دیدنی اصلی شهر آنکارا به حساب می آید؛ اما هنوز مشخص نیست توسط چه افرادی و در چه زمانی ساخته شده است و باستان شناسان معتقد هستند که سلسله های متعددی در ساخت این سازه دست داشته اند. با این وجود، به احتمال زیاد اولین سازندگان این سازه، هیتی ها (Hittites) بودند؛ مردمانی که از حدود ۱۶۰۰ سال پیش از میلاد بر آناتولی شمالی-مرکزی سلطنت می کردند و گفته می شود که این قلعه را برای اهداف نظامی ساخته بودند؛ موضوعی که هنوز شواهد باستان شناسی نتوانسته اند آن را تایید کنند.
قلعه ی آنکارا بسیار زیباست و مساحت زیادی هم دارد؛ به همین علت از چند سال پیش تاکنون جشن های تابستانه و کنسرت های موسیقی این فصل در قلعه برپا می شوند. تُرک های ساکن در آنکارا عقیده دارند اگر بار اولی است که به آنکارا می روید و از قلعه آنکارا بازدید می کنید، حتما در آینده هم به آنکارا باز خواهید گشت. اگر شما هم می خواهید بیشتر درباره ی این قلعه ی فوق العاده بدانید همچنان همراه ما بمانید؛ اما بدانید که برای رسیدن به قلعه راه درازی در پیش خواهید داشت و باید از چندین پله ی سنگی بالا بروید، پله هایی که هیچ نرده و دستگیره ای هم ندارند…
تاریخچه قلعه
احتمالا پیشینه ی شهر آنکارا به دوران باستان باز می گردد؛ همان زمانی که مردم یا در اطراف دشت های وسیع سکنی می گزیدند و یا در کنار کوه ها ساکن می شدند. آنکارا هم منطقه ای است که هم دشت های گسترده ای دارد و هم کوه و تپه های مختلف و قلعه ی آنکارا نیز بر فراز یکی از زیباترین تپه های این شهر ساخته شده است. این تپه و مناطق اطرافش به نام روستای بنت (Bent) شناخته می شوند. این روستا هنوز هم سبک و سیاقی قدیمی دارد و با آن که ساکنانش به سبک زندگی مدرن روی آورده اند، ظاهر ساختمان هایشان نسبت به گذشته تغییر چندانی نکرده است. خانه هایی در این مکان وجود دارد که متعلق به دوران سلجوقی یا عثمانیان می باشند اما قلعه ی بزرگ آنکارا از همان دیرباز با عنوان قلعه ی آنکارا شناخته می شد و تنها قلعه ی کهن این دیار بود.
بر اساس تاریخ شفاهی، این قلعه در ابتدا ساختمانی کوچک (شبیه برج) با دیوارهای آبی رنگ بوده که به مرور توسط امپراتورهای مختلف گسترش یافته است؛ اما این موضوع بیشتر به شایعه شباهت دارد زیرا هیچ یک از شواهد به دست آمده وجود چنین سازه ای را تایید نمی کند. همچنین گفته می شود که پادشاهی به نام فریگیه (Phrygia King Midas) که یکی از بزرگ ترین سلاطین دوران باستان بوده، یک بار به طور کامل قلعه ی آنکارا را بازسازی نموده که البته صحت این موضوع نیز به اثبات نرسیده است.
هنوز هم نمی دانیم در سال های اولیه ی ساخت قلعه ی آنکارا چه اتفاقاتی برای این سازه رخ داده و حتی چه کسانی آن را تعمیر و بازسازی کرده اند. اولین موضوعی که به قطع راجع به قلعه ی آنکارا می توان به آن اشاره کرد، این است که پس فتح آنکارا توسط رومیان در قرن دوم پیش از میلاد، دیوارها و بناهای اصلی شهر تعمیر شدند که قلعه ی آنکارا نیز یکی از همین بناهای بازسازی شده بود.
دستور تعمیر این قلعه توسط کاراکالا (Caracalla)، امپراتور بیزانس، داده شد. پس از کاراکالا پادشاهان دیگری چون کنستانتینوس دوم در سال ۶۸۸ میلادی، سلطان لئون (Leon IV)، نیکفوروس و باسیلیوس که از پادشاهان روم بودند نیز، این قلعه را مرمت و بازسازی کردند. به همین دلیل است که سبک معماری قلعه بی شباهت به سازه های رومی نیست اما هنوز هم یکی از شاهکارهای دوران بیزانس به شمار می رود.
در سال ۱۰۷۳ میلادی، قلعه ی آنکارا توسط علاءالدین کیکاووس، یکی از پادشاهان سلجوقی فتح شد و به دستور او چند قسمت به قلعه اضافه گشت. پس از سلجوقیان نوبت به عثمانی ها و پادشاهی ابراهیم پاشا رسید که قلعه ی کهن آنکارا در این زمان هم باری دیگر مرمت و بازسازی شد.
در طول جنگ های مختلف، قلعه ی آنکارا دچار آسیب های جدی گردید؛ به همین دلیل بارها در سال های ۲۱۷، ۲۲۲ تا ۲۶۰، ۶۸۸، ۱۰۷۳ و ۱۸۳۲ میلادی، مورد مرمت قرار گرفت.
آنچه تاریخ دانان در آن شکی ندارند این است که قلعه ی آنکارا از ابتدا با عنوان قلعه ای نظامی شناخته می شد و به نوعی، پادگان شهر بود؛ اما با حضور سلجوقیان در این سازه، آن را به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم کردند. در قسمت درونی این قلعه، ادوات جنگی نگهداری می شد و در بخش خارجی سربازان مستقر می گشتند.
در طول تاریخ برخی افراد قلعه ی آنکارا را به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم کرده اند، منظور آن ها از قلعه ی درونی همه ی قلعه بوده و از قلعه ی بیرونی فضای اطراف و خانه ها و محله ها. این اطلاعات در کتاب های تاریخی درج شده اند اما مشخص نیست که این تقسیم بندی را چه افرادی و در چه سالی تعیین کرده بودند.
بخش های مختلف قلعه
این سازه ی کهن، دارای قسمت های مختلفی است که متاسفانه اطلاعات جامع و کاملی از همه ی آن ها در دست نمی باشد؛ اما با این حال باز هم می توان قلعه ی آنکارا را به چند بخش اصلی تقسیم نمود:
- نمای سنگی بیرونی
- آکاله (Akkale) یا قلعه ی داخلی
- برج ها
- اتاقک ها
- محوطه ی دایره ای شکل داخلی
- کتیبه
دیوارهای بلند و سر به فلک کشیده ی ۱۴ الی ۱۶ متری قلعه، مهم ترین ویژگی قسمت خارجی قلعه ی آنکارا می باشند؛ دیوارهایی که در سمت غرب و جنوب به شکل زاویه دار هستند اما قسمت های شرقی و شمالی آن ها کمی منحنی شکل اند.
آکاله هم بنایی چهار طبقه در داخل قلعه ی آنکاراست که دو درِ بزرگ دارد که با نام های هیسار (Hisar) و درِ بیرونی شناخته می شوند و از مهم ترین و دیدنی ترین قسمت های قلعه به حساب می آیند. اگر درون قلعه قدم بزنید در ضلع شمال غربی با کتیبه ای رو به رو خواهید شد که در عصر سلجوقی به بنا اضافه شده و از جنس سنگ مرمر و بازالت می باشد.
مسیر و هزینه
باید بدانید که قلعه ی آنکارا دو درِ ورودی دارد و گردشگران زیادی این نکته را نمی دانند و همه از دری که فروشگاه های سوغاتی دارد، وارد می شوند. خوب است بدانید که می توانید هنگامی که تعداد بازدیدکنندگان زیاد است، از در دیگر هم استفاده کنید؛ اما برای یافتن این در باید دقیق باشید زیرا هیچ تابلوی راهنمایی ندارد. درِ محبوب قلعه نزدیکِ موزه تمدن های آناتولی قرار دارد.
متاسفانه مسئولان رسیدگی خاصی به وضعیت گردشگران قلعه ی آنکارا نمی کنند و وسایل نقلیه ی عمومی خاصی هم برای رسیدن به آن وجود ندارد. شما برای رسیدن به آن باید یا از وسایل نقلیه خودتان استفاده نمایید و یا با تاکسی و تورهای گردشگری به این قلعه بروید.
هزینه بلیت : رایگان
آدرس : ترکیه، آنکارا، منطقه کل ماه، جاده اولوکانلار، قلعه آنکارا.
.Address: Kale Mah, ۰۶۲۴۰ Altındağ/Ankara, Turkey
دیدنی های اطراف قلعه
در نزدیکی قلعه ی آنکارا دیدنی های زیادی وجود دارد که پیشنهاد می کنیم از آن ها نیز دیدن کرده و آن ها را از دست ندهید، در این قسمت سعی می کنیم مهم و محبوب ترین جاذبه های دیدنی در نزدیکی قلعه ی آنکارا را معرفی کنیم:
– موزه تمدن های آناتولی | Museum of Anatolian
– بازارچه محلی
– تپه های اطراف قلعه آنکارا
– برج ساعت
+ معرفی هتل های ارزان قیمت آنکارا
+ هتل های ارزان و مقرون به صرفه آنکارا کدامند؟
[kkstarratings]
منبع : کارناوال