رشته پلو یکی از غذاهای سنتی و خوش طعم ایرانی است که قدمت بسیار دارد و در بسیاری از نقاط کشور با روشهای مختلف طبخ میشود. برای درست کردن رشته پلو از خرما، سبزیجات، گوشت یا مرغ، کشمش و برنج استفاده میکنند. رشته پلو بهدلیل ترکیباتی که دارد، سرشار از مواد معدنی و ویتامین است. این غذا را معمولا در مناسبتهای مختلفی چون عید نوروز، چهارشنبه سوری و شب یلدا درست میکنند. رشته پلو را میتوانید با انواع خورشت و غذاهای دیگر سرو کنید. چاشنی اصلی رشته پلو که باعث طعم و رنگ عالی آن میشود، زردچوبه است.در ادامه از مقالات آشپزی مجله تاپ تراول همراه باشید تا با طرز تهیه رشته پلو و روشهای مختلف آشنا شوید
تاریخچه رشته پلو
رشته پلو یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که قدمت بسیار تاریخی دارد. در زمانهای قدیم بانوان در منزل اقدام به درست کردن رشته پلو میکردند؛ اما امروزه رشته پلوها توسط کارخانههای مختلف تولید و عرضه میشوند. مسلما کیفیت رشته پلوهای خانگی نسبت به نوع صنعتی طعم و کیفیت بالاتری داشتند. در برخی از شهرهای تبریز، مردم براین باور هستند اگر رشته پلو در شب عید طبخ شود، رشته کار در سال آینده به دست خانواده میآید. برخی دیگر برای شام عروس از رشته پلو استفاده میکنند، زیرا براین باور هستند که که زندگی زوج جوان پربرکت و پرکار شروع میشود.
مزاج این نوع غذا بسیار گرم و سرشار از مواد مغذی است. برای سرو رشته پلو در روز عید باید با آداب سرو آن آشنا باشید. آداب سرو رشته پلو به این صورت است که ابتدا، اولین بشقاب را برای سرپرست خانوار که دچار مشکل در کار شده است، کشیده شود. اگر در منزلی دختر بخت بسته زندگی میکرد، برای پخت رشته پلو باید او زیر دیگ را روشن میکرد و موقع سرو غذا، درب دیگ را او باز میکرد. بسیاری افراد براین باور بودند، اگر رشته خشک شده را در کیف پول خود قرار دهند از بیپولی در امان میمانند.
طرز تهیه رشته پلو با خرما و کشمش
مواد لازم برای درست کردن رشته پلو با خرما شامل موارد زیر میشوند:
- برنج ایرانی: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 100 گرم
- روغن: به میزان دلخواه
- پیاز: 2 عدد متوسط
- نمک و زردچوبه: به میزان دلخواه
- کشمش: 1.2 پیمانه
- خرما: 10 عدد بدون هسته
- زعفران دم کرده: 1.2 قاشق چایخوری
- دارچین: 1.2 قاشق چایخوری
برای درست کردن رشته پلو، ابتدا باید برنج را به خوبی بشویید، سپس با یک قاشق نمک و آب آنها را به مدت 1 الی 2 ساعت بخیسانید. قابلمهای متوسط انتخاب کنید و آن را تا نیمه پر آب کنید و روی حرارت قرار دهید. زمانی که آب به جوش آمد یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید و سپس برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید. رشته پلویی را 5 دقیقه قبل از آبکشی برنج اضافه کنید. برای پخت بهتر رشته پلوییها آنها را به سه دسته مستقیم خورد کنید. زمان آبکشی برنج، رشتههای پلویی را با برنج به خوبی ترکیب کنید تا رشته به همدیگر نچسبند.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید، سپس 3 الی 4 قاشق روغن به آن اضافه کنید و بعد کمی گرم شدن برشی از نان به عنوان ته دیگ قرار دهید. رشته را به همراه برنج در قابلمه بریزید و اجازه دهید به مدت 45 دقیقه به خوبی دم بکشد. 10 الی 15 دقیقه قبل از دم کشیدن برنج زعفران را به همراه کره یا روغن ترکیب کنید و روی برنج بریزید.
زمانی که برنج در حال دم کشیدن است، پیاز را نگینی خورد کنید. خرماها را از وسط چند تیکه کنید و هسته آنها را خارج کنید. سرانجام کشمشها را به خوبی بشویید و خشک کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید، زمانی که روغن گرم شد، مواد را به آن اضافه کنید تا نرم شوند، سپس زردچوبه و دارچین را اضافه کنید. پس از دم کشیدن پلو آن را در ظرف یرو قرار دهید و با استفاده از ترکیب خرما و کشمش آن را تزئین کنید.
طرز تهیه رشته پلو با عدس
مواد لازم برای درست کردن رشته پلو با عدس شامل موارد زیر میشوند.
- رشته پلویی: 100 گرم
- برنج: 2 پیمانه
- عدس پخته: 1 پیمانه
- کره: 50 گرم
- دارچین: 2 قاشق مرباخوری
- فیله مرغ یا گوشت چرخ کرده: 300 الی 500 گرم
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- زعفران آب شده: 1 قاشق چایخوری
- پیاز سرخ شده: 4 قاشق غذاخوری
- کشمش: به دلخواه
در مرحله برنج را به مدت یک ساعت از قبل خیس میکنید. سپس در این فاصله عدس را با مقداری آب و نمک بپزید، زمانی که کاملا پخت شد آن را آبکش کنید. برنج را به همراه یک قاشق نمک بپزید و بعد از گذشت 10 الی 15 دقیقه رشتههای پلویی را اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه آن را آبکش کنید. بعد از آبکش شدن برنج آنها را با عدس به خوبی ترکیب کنید و لابهلای برنجها برای طعم بهتر دارچین استفاده کنید. برنج را درون قابلمه بریزید و به مدت 45 الی یک ساعت اجاز دهید دم بکشد.
در ماهیتابه جداگانه سینه مرغ را به همراه پیاز، کره، زعفران، دارچین، نمک و فلفل به خوبی سرخ کنید. اگر از گوشت چرخ کرده استفاده میکنید، ابتدا باید گوشت را به همراه پیاز و ادویه به خوبی سرخ کنید، سپپس زعفران و کشمش را به آن اضافه کنید. بعد از آماده شدن برنج برای تزئین آن میتوانید از سس پلو استفاده کنید.
طرز تهیه رشته پلو با مرغ
برای درست کردن رشته پلو با مرغ میتوانید گوشت مرغ را به صورت چرخ کرده، ریش ریش شده یا تکهای استفاده کنید. اگر قصد دارید، رشته پلو را برای مهمانهای مجلسی درست کنید، بهتر است از گوشت مرغ تکهای استفاده. برای درست کردن رشته پلو با مرغ باید مواد اولیه آن را آمادهسازی کنید.
- برنج: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 2 پیمانه
- زعفران دم کرده: 2 قاشق غذاخوری
- سینه مرغ: 1 عدد
- هویج: 3 عدد متوسط
- سیر: 2 حبه
- زردچوبه، فلفل سیاه، نمک: به میزان لازم
- روغن یا کره
برای درست کردن رشته پلو با مرغ، ابتدا سیر را رنده میکنیم و به همراه هویج و ادویه آن را به خوبی تفت میدهیم. پس نرم شدن هویجها، سینه مرغ را به مواد اضافه میکنیم و به مدت 5 الی 6 دقیقه تفت میدهیم. پس از سرخ شدن گوشت مرغ، 2 لیوان آب اضافه میکنیم تا گوشت بهطور کامل مغزپخت شود. بعد آبکش کردن رشته پلو، مواد آماده شده را لایه لایه به برنج اضافه میکنیم و در آخر زعفران را برای طعم و رنگ بهتر به رشته پلو اضافه میکنیم و به مدت 45 الی 1 ساعت اجازه میدهیم به خوبی دم بکشد.
طرز تهیه رشته پلو ترکی
رشته پلو با روشهای مختلفی در کشورهای مختلف طبخ میشود. برای درست کردن رشته پلو ترکی ابتدا باید مواد اولیه را آمادهسازی کنید.
- گوشت چرخکرده: 200 گرم
- برنج: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 2 پیمانه
- فلفل دلمه رنگی: 1 عدد
- آویشن: 1 قاشق غذاخوری
- نمک و زردچوبه: 1 قاشق زردچوبه
- فلفل قرمز و فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری
- رب گوجه: 1 قاشق غذاخوری
برای درست کردن رشته پلویی، ابتدا سیبزمینی را به صورت نگینی خورد کنید و در ماهیتابه سرخ کنید. پس از سرخ شدن سیبزمینی، فلفل دلمه خورد شده را دو الی سه دقیقه تفت دهید. در ماهیتابه دیگر پیاز را به همراه ادویه سرخ کنید و بعد از سبک شدن پیاز، گوشت چرخکرده را اضافه کنید و آن را خوب تفت دهید. پس از سرخ شدن گوشت، رب گوجه را اضافه کنید، پس از رفع بوی خامی رب، یک لیوان آب به موا اضافه کنید و مواد را باهمدیگر ترکیب کنید. بعد از آبکشی کردن برنجها، مواد را به صورت لایه لایه قرار دهید و اجازه دهید، برنج دم بکشد.
کلام آخر
رشته پلو از غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی است که قدمت بسیاری در ایران دارد. برخی از مردم تبریز براین باور هستند، اگر رشته پلو را در روز عید طبخ کرد، رشته کار بدست خانواده میآید. برای درست کردن رشته پلو کافیست برنج را به مدت 10 الی 15 دقیق بجوشانید و 5 دقیق قبل از آبکشی برنج رشته پلو را اضافه کنید و سپس آن را آبکش کنید. برای طعمدار کردن رشته پلو میتوانید از گوشت مرغ، گوشت چرخ کرده، زعفران، کره، ادویه، خرما، کشمش و… استفاده کنید. معمولا رشته پلو را برای مراسمات مختلفی چون شب یلدا، چهارشنبه سوری و عید نوروز با طعمهای مختلفی طبخ میکنند.