پیچیدن عطر دلانگیز آبگوشت در فضای خانه بدون شک تمامی اعضای خانه را وسوسه میکند و آنها را غرق در خاطرات دلچسب دوران کودکی خواهد کرد. دیزی یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی بهحساب میآید که خواص بسیار عالی نیز دارد. همین موضوع باعث شده تا همچنان مورد توجه بسیاری از افراد قرار داشته باشد. دیزی انواع و اقسام مختلفی دارد که برخی از آنها را دیزی سنگی میگویند. در واقع این نوع دیزیها در ظروف کوچک و یکنفره تهیه میشوند که ظرف از جنس سفال است و میتواند در طعم و مزه دیزی نقش بسیاری داشته باشد. طرز تهیه دیزی سنگی بسیار ساده بوده و در صورت وجود ظروف آن میتوانید به سادگی این دیزی بینظیر را تهیه نمایید.
مواد لازم برای تهیه دیزی سنگی
- گوشت گوسفندی با استخوان پرچرب: ۴۰۰ گرم
- نخود: یک پیمانه
- لوبیای سفید: نصف پیمانه
- گوجه فرنگی: دو عدد
- سیبزمینی: دو عدد متوسط
- لیمو عمانی: دو عدد
- رب گوجه فرنگی خانگی: سه تا چهار قاشق غذاخوری
- پیاز: یک عدد بزرگ
- چوب دارچین: یک عدد متوسط
- زردچوبه: یک قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری
- نمک: به میزان لازم
زمان؛ اصلی ترین فاکتور در تهیه دیزنی سنگی
یکی از مهمترین نکات در زمان تهیه دیزی سنگی، زمان است. در واقع شما دیزی معمولی را میتوانید در زودپز ریخته و در عرض یک ساعت میتوانید غذایی لذیذ را بچشید؛ اما برای دیزی سنگی باید زمان بیشتری را صرف نمایید و بدون عجله آن را تهیه کنید. حدوداً 5 ساعت زمان نیاز است تا به دیزی سنگی بسیار باکیفیت برسید. البته این زمان به مواد اولیه و نوع آنها نیز بستگی دارد.
طرز تهیه دیزی سنگی
برای تهیه این غذای لذیذ، مقوی و بینظیر باید مراحلی را طی کنید تا به بهترین غذا دست یابید. دستور پخت دیزی سنگی به شرح زیر است.
اولین مرحله
در مرحله نخست باید حبوبات را 24 ساعت قبل از پخت خیس کنید. بهدلیل وجود نفخ در حبوبات باید این امر را اجرایی نمایید تا با مشکل روبهرو نشوید. در این بازه زمانی 24 ساعته باید دو الی سه بار آب حبوبات را تعویض کنید تا نفخ موجود بهخوبی از بین برود.
دومین مرحله
گوشت را به همراه حبوبات داخل ظروف مورد نظر بریزید. توجه داشته باشید که برخی از ظروف تکنفره هستند. همچنین میتوانید دیگ سنگی تهیه کنید و دیزی خود را آماده نمایید. علاوهبر گوشت و حبوبات، زردچوبه و پیاز را نیز در داخل دیگ سنگی بریزید و دوبرابر محتویات داخل دیگ، آب اضافه نمایید. پیاز باید 4 قاچ باشد و نیازی به ریز کردن آن نخواهد بود.
سومین مرحله
پس از کامل شدن پخت حبوبات و گوشت باید رب گوجه، گوجه، نمک و فلفل را به محتویات داخل دیگ اضافه کنید. باید حدود یک الی دو ساعت دیگر اجازه دهید تا مواد بهخوبی پخته شوند. توجه داشته باشید که حرارت باید کم باشد تا به آرامی دیزی آماده گردد.
چهارمین مرحله
در این مرحله لیمو عمانی باید به ترکیب اضافه شود. توجه داشته باشید که بهتر است لیمو عمانی را به مدت نیمساعت در آب خیس کنید تا تلخی آن از بین برود. پس از حذف تلخی، آن را به داخل دیگ بیندازید تا طعم و عطر عالی را در دیزی ایجاد کند.
پنجمین مرحله
نیمساعت قبل از به اتمام رسیدن پخت باید سیبزمینیها را به دیزی اضافه کنید. آنها را هم میتوانید با پوست و هم بدون پوست به آبگوشت بیفزایید. توجه داشته باشید که در صورت عدم وجود لعاب بهتر است تا پوست سیبزمینی را بگیرید و آن را به دو نیم تقسیم کنید تا لعاب مورد نظر در دیزی ایجاد شود.
ششمین مرحله
اضافه کردن چوب دارچین کاملاً سلیقهای است و میتوانید آن را به دیزی اضافه نکنید؛ اما دارچین میتواند طعمی عالی را در دیزی بهوجود آورد و ترکیبی بسیار دلنشین باشد. دارچین باید در نهاییترین مرحله مورد استفاده قرار گیرد تا رنگ دیزی را تیره نکند.
نکات طلایی تهیه دیزی سنگی
نکات طلایی موجود در زمان تهیه دیزی سنگی میتوانند شما را به غذایی جا افتاده و عالی برسانند. در ادامه به مهمترین نکات اشاره میکنیم.
- اگر تمایل دارید تا دیزی را برای ناهار صرف کنید، پس بهتر است تا از شب قبل آن را طبق دستور ذکر شده آماده نمایید و روی شعله بسیار کم قرار دهید تا دیزی بسیار جا افتاده و خوشطعمی داشته باشید.
- بهتر است که حبوبات از قبل خیسانده شوند تا نفخ آنها از بین برود.
- براساس ذائقه خود میتوانید ادویهجات مختلفی را به دیزی سنگی خود اضافه نمایید. برخی از افراد به هل تمایل بسیاری دارند که بهترین انتخاب است و میتوانند از آن استفاده کنند.
- گوشت انتخابی بهتر است پرچرب و با استخوان باشد تا طعمی متفاوت را در دیزی سنگی ایجاد کند.
- میتوانید دیزی سنگی را هم روی شعله گاز و هم روی زغال تهیه کنید که بدون شک طعم دودی ایجاد شده بر اثر زغال بسیار دلانگیزتر است.
سخن پایانی
دیزی سنگی یکی از پرطرفدارترین دیزیهای موجود است که بدون شک در سفرههای خود آن را امتحان کردهاید. با توجه به مقوی بودن و همچنین طعم عالی آن، تهیه دیزی سنگی در منزل خالی از لطف نیست. شما میتوانید این دیزی را با مواد اولیه نظیر گوشت پرچرب، حبوبات، گوجه فرنگی، ادویهجات و… تهیه کنید. در کنار دیزی سنگی ترشی، سبزی، پیاز و… میتوانند بهترین ترکیب را ایجاد نمایید که بسیار لذتبخش هستند. زمان پخت دیزی سنگی در حدود 5 ساعت است و در صورت تمایل به میل این غذ در زمان ناهار، بهتر است آن را از شب قبل روی شعله قرار دهید تا بهخوبی جا بیفتد.