سوغات یزد
در این مقاله از وب سایت مجله گردشگری تاپ تراول ، درباره سوغات یزد ، سخن خواهیم گفت، در ادامه با تاپ تراول همراه باشید.
یزد، شهری پوشیده شده از آجرهای گلی، بادگیرهای فراوان و منحصر به فرد و یکی از بی نظیرترین شهرهای خاورمیانه است. یزد، شهر کویری ایران، شهر جذابیت های تاریخی بی حد و حصر، شهری که حالا نه یک اثر آن بلکه تماما ثبت جهانی شده است و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. سوغات و صنایع دستی استان یزد کاملا معروف و شناختهشده هستند. از انواع صنایع دستی زیبا مثل ترمه، زیلو و پارچههای رنگین تا شیرینیهای لذیذی که بهترین نمونهی آنها را فقط در یزد پیدا خواهید کرد. برای آشنایی بیشتر با سوغات استان دیدنی یزد در ادامه با مجله گردشگری تاپ تراول همراه باشید.
سوغات یزد که شامل سوغاتی های خوراکی و صنایع دستی است ، در نوع خود بی نظیر است و همواره گردشگران در بازارهای تاریخی این شهر به دنبال بهترین سوغاتی ها هستند تا به عنوان یادگاری از شهر زیبای یزد با خود ببرند.
حلوا ارده اردکان
حلوا ارده غذایی بسیار مقوی است که بیشتر در وعدهی صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد. مواد اصلی تشکیلدهندهی حلوا ارده عبارتاند از کنجد، ارده، شکر، گلوکزمایع، شیرینکنندههای مجاز خوراکی، اسید سیتریک، پودر سفیدهی تخممرغ و آب چوبک، ارده، کنجد بدون پوست، بوداده و آسیاب شدهای است که روغنگیری نشده باشد.
حلوا اردهای که در استان یزد به خصوص در شهرستان اردکان تولید میشود به دلیل اینکه فاقد هر گونه افزودنی شیمیایی است و هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید میشود، طعم و مزهای طبیعی دارد و نسبت به حلوا اردهای که به روش صنعتی تولید میشود طرفداران بیشتری دارد.
کیک یزدی
کیک یزدی یکی از شیرینیهای اصیل یزدی است که در این استان معمولا برای پذیرایی در مراسم مذهبی از آن استفاده میشود. مواد لازم برای تهیهی این کیک لذیذ تخممرغ، شکر، روغن جامد یا کره، آرد سفید، نمک میوه، جوش شیرین، بیکینگ پودر، ماست یا شیر، هل و در صورت دلخواه مقداری کشمش و خلال پسته است.
قطاب یزدی
یکی از معروفترین و لذیذترین شیرینیهای سنتی یزد، قطاب است. قطاب یزدی از دو بخش تشکیل شده یکی لایهی خارجی و دیگری مغز داخلی. لایهی خارجی این شیرینی نوعی نان شیرین سرخ شده در روغن است که خمیر آن از ترکیب آرد گندم، شیر یا ماست و زردهی تخممرغ تهیه شده و در روغن سرخ میشود و در نهایت در پودر قند غلطانده میشود. مغز داخلی این شیرینی ترکیبی از پودر بادام، پودر قند و هل است.
این شیرینی به دلیل وجود هل و پودر بادام ارزش غذایی بالایی دارد و طعم بینظیر آن، قطاب را از سایر شیرینیهای سنتی ایران متمایز میکند.
باقلوا
باقلوا یکی از شیرینیهای پرطرفداری است که به اشکال گوناگون در کشورهای مختلف از جمله ایران، ترکیه، کشورهای آسیای میانه و قفقاز، برخی کشورهای عربی، یونان، قبرس و برخی مناطق روسیه تهیه میشود. مراکز عمدهی تولید این شیرینی در ایران شهرهای قزوین، تبریز و یزد هستند.
باقلوای یزد به شکلهای گوناگون چون لوزی، مربع و لولهای و با طعمهای متفاوتی از جمله پستهای، بادامی و نارگیلی تولید میشود. در تهیهی این شیرینی از گلاب، شکر، هل، آرد، بیکینگ پودر، زردهی تخممرغ، خاک قند، شیر و روغن استفاده میکنند.
پشمک یزدی
شیرینی محبوب پشمک یکی دیگر از شیرینیهای اصیل یزدی است که طرفداران زیادی به خصوص در میان بچهها دارد. پشمک در واقع نوعی شیرینی حجیم است که از شکر تهیه میشود. گاهی به شکر مورد استفاده در فرآیند تولید پشمک، مواد دیگری مانند اسانسهای میوهها، قهوه، کاکائو و زعفران اضافه میکنند.
شیرینی حاجی بادام
این شیرینی یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که در استانهای مختلف ایران به ویژه در یزد تولید میشود. در تهیهی این شیرینی از موادی چون مغز بادام، پودر قند، روغن جامد آب کرده، آرد، پودر هل سبز و پودر پسته استفاده میکنند.
شیرینی لوز
لوز یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که در شهرها و استانهای مختلف با مواد متفاوتی تهیه میشود. یزد نیز یکی از شهرهایی است که انواع لوز را به عنوان سوغات عرضه میکند. از میان مشهورترین و محبوبترین لوزهای یزدی، لوز بیدمشک، لوز بادامی و لوز نارگیل را میتوان نام برد.
ترمه
هنر ترمهبافی حدود چهارصد سال سابقه دارد. زردتشتیان آن را در دوخت نوعی شلوار برای جشنها استفاده میکردند. ترمه پارچهای است که تار آن ابریشمی و پودش نخ، پشم، کرک الوان و ابریشم است. بافت ترمه در گذشته با انگشت انجام میشد و از این رو به انگشتباف هم شهرت داشت ولی بعدها این کار به صورت نیمهدستی انجام شد و برای بافت آن از دستگاههای مخصوصی استفاده میکردند. بته و جقه، طرح شاه عباسی و شاخ گوزنی طرحهای رایج مورد استفاده در بافت ترمهها هستند. همچنین انواع مختلف محصولات ترمه عبارتاند از شال بندی، شال چارقدی، شال راهراه، شال اتابکی، شال محرمات، شال رضایی، شال کشمیری، شال یزدی و… بازار ترمه امروزه در شهر یزد رونق خوبی دارد و این محصول زیبا را میتوان به عنوان سوغات تهیه کرد.
زیلو
زیلو یکی از قدیمیترین صنایع دستی یزد است که قدمت آن به دوران پیش از اسلام بر میگردد. همچنین زیلو یکی از کالاهای تجاری ایران نیز بوده است. این زیرانداز به علت خنکی، در فصل تابستان بسیار مورد استفاده قرار میگرفته است. یکی از مهمترین مراکز زیلوبافی شهر میبد یزد است که قدیمیترین زیلو در حال حاضر به این منطقه نسبت داده میشود و میتوان آن را در مسجد جامع شهر میبد دید.
نخ مورد استفاده در بافت زیلو پنبه است و طرحهای بسیار زیبایی مانند زلفک، رکنه دونی، هشتپر بزرگ و کوچک، بند رومی و کلید بر آن زده میشود. رنگ آبی و سفید از رنگهای غالب در بافت زیلوها هستند و گاهی از رنگ نارنجی، قرمز و سبز هم در بافت آنها استفاده میکنند. رنگهای به کار رفته در بافت زیلوها رنگهای طبیعی هستند که از گیاهانی مانند روناس، پوست گردو و … به دست میآیند.