دیدنی های هرسین
هرسین در 45 کیلومتری جنوب شرقی استان کرمانشاه، در مسیر راه ارتباطیِ اصلی خرم آباد– کرمانشاه واقع شده است. هرسین منطقهای کوهستانی است و دامنههای کم شیب، درههای عریض، جلگههای آبرفتی و سرابها از مهمترین ویژگی های طبیعی آن بهشمار می روند. این شهر دارای زمستانهای نسبتاً سرد و تابستانهای گرم است.
هرسین بهواسطه آثار تاریخی به جای مانده در محوطه باستانی بیستون شهرت ملی و جهانی دارد. این منطقه با وجود جاذبههای طبیعی بسیار نظیر ارتفاعات کم نظیر بیستون، غار انار، غار شهربانو و آثار تاریخی نظیر امامزاده خلی الله در روستای چم سر، سراب نوژی وران، شهر باستانی چمچال، کاروانسرای شیخ علیخان و غیره از اهمیت ویژهای برخوردار است.در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های هرسین بیشتر آشنا شوید.
فرهاد تراش
در دامنه کوه بیستون و در غرب نقش برجسته داریوش اول ، دیواره ای عظیم حجاری شده است که در بین مردم به فرهاد تراش ، فراتاش ، فرای تاش و تخت فرهاد معروف است. این دیواره عرضی در حدود۲۰۰ متر و ارتفاعی حدود ۳۶ متر دارد که در دامنه آن یک سکوی خاکی قرار دارد. در جلوی این سکو دیواری به طول صد و پنجاه متر و به ارتفاع چهار و نیم متر ایجاد شده است. این دیوار با استفاده از بلوک های سنگی تراشیده و لاشه سنگ به همراه ملاط گچ ساخته شده است در دو طرف این صفحه تراشیده ، چند سکوی پله دار خشن در سنگ کنده شده که از آنها برای نشستن به هنگام تراشیدن دیواره استفاده می شد.
گور دخمههای اسحاقوند
گوردخمههای اِسحاقوند یا سکاوند، که سه گوردخمهی تراشیده شده در دل کوه هستند و قدمت آنها به دورهی ماد باز میگردد در ۲۵ کیلومتری جنوبغربی شهر هرسین در استان کرمانشاه قرار دارند.
گور دخمه سرخ ده
این گوردخمه به صورت طاقچه است و در اطراف آن، قابهای تراشیده شدهای به چشم میخورد. ورودی این گوردخمه که رو به غرب میباشد، ۱۱۰ سانتیمتر عرض و ۸۵ سانتیمتر ارتفاع دارد و ارتفاع کف گوردخمه تا بلندترین نقطه سقف ۱۲۰ سانتیمتر میباشد.در ایران باستان، اجساد مردگان دفن یا سوزانده نمیشد زیرا ایرانیان اعتقاد داشتند خاک و آتش دو عنصر مقدس از عناصر چهارگانه هستند و از همین رو از آلوده کردن آنها خودداری مینمودند.
ایشان پیکر درگذشتگان را بر بالای کوه قرار میدادند تا گوشت و امحاء آنان خوراک پرندگان وحشی شود و پس از مدتی به این منطقه مراجعه مینمودند و استخوانهای باقیمانده شخص درگذشته را در محلی به نام استودان (استخواندان) قرار میدادند.
گوردخمه برناج هرسین
در حدود ۵۰ کیلومتری شهرستان هرسین، در ۱۴ کیلومتری شمال غربی شهر تاریخی «بیستون» و در اوایل روستای «برناج» از توابع هرسین، یکی از آثار باستانی ایران قرار گرفته است که از آن به «گوردخمه ی برناج» یاد می شود. در مورد قدمت این میراث ارزشمند دو روایت وجود دارد، برخی آن را متعلق به دوران حکومت ساسانیان و گروه دیگر آن را از آثار دوران سلطنت اشکانیان می پندارند. سازندگان این اثر ایران کهن، آن را بدون هیچ نوع تزئیناتی ساخته و در پیرامون آن نیز قابی تراشیده اند. این گوردخمه متشکل از سقفی طاق مانند با پلانی مربع شکل و اضلاعی به طول ۹۵ سانتی متر، ارتفاعی بالغ بر ۹۵ سانتی متر تا سقف و یک آب پری تراشیده شده در بالای آن است.
مجسمه هرکول در محوطه تاریخی بیستون
مجسمه هرکول، در کناره شاهراه شرقی-غربی جاده ابریشم یا جاده بزرگ خراسان در محوطه میراث جهانی بیستون نزدیک کرمانشاه از سنگ تراشیده شده است. این مجسمه در دوران سلوکی ساخته شده است. زمان ساخت این مجسمه با فتح ماد بزرگ توسط اشکانیان همزمان است.
طول مجسمه ۱/۴۷ متر که به طور برجسته از سنگ کوه تراشیده شده و از طرف پشت به کوه متصل است. در عقب مجسمه نقوش و کتیبهای به زبان یونانی قدیم بر روی سنگ نقش شدهاست.در زیر تنه هرکول نقش شیری دیده میشود که درازای آن از سر تا دم ۲۰۰ سانتیمتر و بلندی دم آن ۱۱۴ سانتیمتر است.
محوطه تاریخی و سراب بیستون هرسین
یکی دیگر از مکان های باستانی و ارزشمند ایران کهن در استان کرمانشاه و در فاصله ی حدود ۳۰ کیلومتری از شهرستان هرسین و در دامنه ی کوه زیبا و تاریخی بیستون قرار گرفته است. منطقه ای باستانی به نام «محوطه ی تاریخی بیستون» که می توان آن را یکی از ارزشمندترین و اصلی ترین توقف گاه ها در دوران گذشته معرفی کرد. شاید از اصلی ترین دلایل اهمیت این منطقه، وجود سرابی است زیبا که به «سراب بیستون» شهرت دارد و نیز اقلیم مناسب این منطقه است که باعث شده تا از دوران پارینه سنگی میانی تا دوران معاصر، مورد توجه واقع شود. آب سراب نیز از نظر شیمایی فاقد هرگونه مزه، بو و رنگ است. حضور در این منطقه از هرسین و تماشای این آثار تاریخی و جاذبه های زیبای طبیعی برای علاقه مندان به تاریخ و طبیعت، بسیار جذاب خواهد بود.
کاروانسرای شاه عباسی
در فاصله ی اندکی از سراب و در بخش جنوبی آن کاروانسرای شاه عباسی، ساختمان های نیمه تمام دوران ساسانی و کاروانسرای ایلخانی قرار گرفته است. به نظر می رسد که علت قرارگیری تمامی این آثار در یک منطقه، ارزش معنوی و تقدس آن در بین ایرانیان باستان است که به دلیل تراوش آب، یکی از مظاهر پاکی و روشنایی از دل این کوه، این گونه ارزشمند و مقدس در نظر گرفته شده است. به همین دلیل داریوش بزرگ، در کنار موقعیت مهم شهر کرمانشاه و نیز وجود کوه های صخره ای و نیز میراث باقی مانده از اجدادش، در این مکان کتیبه ی بیستون را احداث کرده است.
پل چهر هرسین
«پل چهر» بنایی است تاریخی و متعلق به دوران پهلوی اول که در دهستان شیرز، منطقهی بیستون و در شمال غربی «روستای چهر» از توابع شهرستان هرسین قرار دارد. این پل تاریخی متشکل از ۵ دهنه به عرضی بالغ بر ۴ متر و ۷۰ سانتیمتر و طولی برابر با ۶۰ سانتیمتر، جانپناههای به ارتفاع نیم متر و ۶ چشمه طاق است که سازندگان آن را با استفاده از گچ و بلورهای سنگی که تراشیده شده است، ساختهاند. «گامسیاب» نام رودخانهای است که «پل چهر» را بر آن احداث شده است. جالب است بدانید که بر بدنهی این پل، میتوان بلوکهایی از سنگهای بسیار قدیمی و نیز سنگقبرهایی را مشاهده کرد که متعلق به دوران اسلامی است.
تپه گنج دره هرسین
تپهای مخروطی شکل، باستانی و کهن در جادهی کرمانشاه به شهرستان هرسین مشاهده میشود که از نظر باستانشناسان اهمیتی بسیار دارد. این اثر تاریخی که به «تپه باستانی گنجدره» یا «چیا خزینه» شهرت یافته است، در فاصله کمی از روستای «قیسوند» از روستاهای هرسین و با ارتفاعی نزدیک به ۶ متر از سطح زمینهای مجاور، قرار گرفته است. نخستین کاوشها در این تپه، در اواسط قرن ۲۰ میلادی و به همت «فیلیپ اسمیت» صورت گرفت. در این بخش تاریخی باستانشناسان توانستند ۵ طبقهی استقراری را شناسایی کنند که از سطح تپه تا خاک بکر را شامل شده و با حروف a تا e لاتین نشانهگذاری شده است.
غار مَر دودر
غار مَر دودر در دامنه کوه بیستون و در شمال شرقی غار شکارچیان قرار دارد. این غار با ارتفاع ۱۵۸۵ متر از سطح دریا ، مرتفع ترین غار بیستون است که از آن آثار دوره پارینه سنگی میانی و جدید بدست آمده است. مَر دودر۲۰ متر عمق و حدود ۱۷۰ متر مربع مساحت دارد و ارتفاع سقف آن بین یک تا سه متر در نوسان است. این غار دو دهانه دارد و به همین دلیل مردودر نامیده می شود. دهانه اصلی در جهت جنوب – جنوب غربی مشرف بر دره ای پر شیب و کم عرض است که به پرتگاهی منتهی می گردد.
سراب هرسین
سراب هرسین در۴۵کیلومتری جنوب شرقی کرمانشاه داخل شهر هرسین و در دامنه کوه شیرز قرار دارد.این سراب اراضی کشاورزی هرسین را مشروب می کند. سراسر این سراب پوشیده از درختان جنگلی است . عناصر طبیعی چون چشمه ، کوهستان ، فضای سبز و آثار تاریخی ، زیبایی مضاعفی به طبیعت بکر آن داده است.محورهای گردشگری، جاذبه های کوهستانی، پوشش گیاهی و طبیعی باغات ارتفاعات زیبا و مسیر کوهنوردی و صخره های زیبا، آب و هوای مطبوع و دل انگیز، وجود چشمه های آب خروشان در منطقه و طبیعت بکر و چشم نواز از جمله ویژگیهای بارز منطقه نمونه گردشگری سراب هرسین است.