دیدنی های اقلید
اقلید مرکز شهرستان اقلید، یکی از شهرهای شمالی استان فارس ایران است. فاصله آن از شیراز ۲۷۵ کیلومتر میباشد. این شهر حدود 93 هزار نفر جمعیت دارد.برخلاف بیشتر نقاط این استان بخش اقلید از آب و هوای سرد کوهستانی بهره برده و تا اوایل فصل بهار نیز در این منطقه برف مشاهده میشود و به همین دلیل بیشتر در فصل تابستان پذیرای گردشگران است. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های اقلید بیشتر آشنا شوید.
حوض دختر گبر
حوض دختر گبر ،یک حفره سنگی که متعلق به قرن ۵ تا ۷. م می باشد که آن را شناسنامه اقلید می نامند. این حفره سنگی متعلق به دوران ساسانی می باشد که قدیمی ترین کتیبه ایران به خط پهلوی بر روی دیواره آن نقش بسته است. حوض دختر گبر در اصل محل دفن فردی مهم در دوران یزدگرد سوم ساسانی است. کاوش های باستان شناسی صورت گرفته نشان هایی از شیوه دفن مردگان در آن تاریخ را به دست آورده است.حوض دختر گبر اقلید، سند افتخار تمدن کهن این شهرستان است.
مسجد جامع اقلید
این مسجد زیبا در شهر اقلید علاوه بر قدمت و تاریخ خود دارای ویژگیهای خاصی است که آن را نسبت به سایر مساجد ایران متمایز میکند و آن دو نهری است که در داخل آن جاری شده و حس خاصی از تلفیق طبیعت و معنویت را به فضای مسجد بخشیده است. معماری مسجد و آثار آن مانند منبر چوبی زیبای کار شده نشان دهنده قدمت و تاریخ غنی این بنا است و آثاری در آن به چشم میخورد که متعلق به دوران صفویان است. همچنین وجود چند سنگ تاریخی در دیوارهای مسجد گواه بر این ادعا است که اینجا یکی از مساجد بسیار قدیمی و مهم منطقه بوده است.
منطقه شکار ممنوع بصیران
منطقه شکار ممنوع بصیران در ۴ کیلومتری جنوب اقلید واقع و به خاطر گونههای نادر گیاهی و جانوری، مورد حفاظت قرار گرفته است.در این منطقه جانورانی همچون کل و بز، قوچ و میش، روباه، آهو، پلنگ، گرگ، خرگوش، کفتار، شغال، کبک، تیهو، دلیجه، سارگپه معمولی، بحری، بلدرچین، طرقه، چکاوک، دم جنبانک ابلق، سنقر گندمزار، درنا، اردک و انواع مرغابیسانان زندگی میکنند.پوشش گیاهی این منطقه شامل درمنه، انواع گون، خارشتر، کما، علف مار، گلرنگ، تاتوره، میخک، فرفیون، لاله واژگون، شاهتره، کلاغک، پنیرک، لاله، بنفشه و اسپند میباشد.منطقه شکار ممنوع بصیران با مساحت ۱۵۰ هزار هکتار، یکی از ارزشمندترین زیستگاههای حیات وحش استان فارس و کشور است.
تنگ براق
تنگ براق نام درهای دیدنی در اقلید است که به دلیل قرارگیری در منطقهای کوهستانی چشماندازهای دیدنی را به شما هدیه میدهد. انبوه درختان سربه فلک کشیده، چشمههای متعدد، رودخانه خروشان، غارهای زیبا، آبشارها و ستونهای آهکی معلق در این منطقه گرد هم آمدهاند تا تصاویری فراموش نشدنی را در ذهن شما ثبت کنند. در کنار همه این زیباییها، مزارع و باغات روستای تنگ براق به ایجاد یک فضای دلنشین و آرامشبخش برای دوستداران طبیعت کمک میکنند.
تفرجگاه محمد رسول الله
از زیر یک تپه سنگی، آب زلالی میجوشدکه تفرجگاه محمد رسول الله راپدید آوردهاست. بر بلندای این تفرجگاه سنگ دُل دُلقرار دارد که نوعی نیایشگاه بودهاست.این چشمه در ضلع جنوب غربی شهر اقلید در استان فارس و در مجاورت مزارع این شهر واقع شده است. از این چشمه برای آبیاری زمینهای کشاورزی و تغذیه حوضچههای پرورش ماهی که در کنار این چشمه احداث شدهاند، استفاده میشود. از آنجا که مردم این منطقه اعتقاد خاصی به این چشمه دارند، شهرداری اقلید این مکان را به منظور احداث تفرجگاه، بهسازی نموده است. در ارتفاعات این تفرجگاه، سنگ دل دل قرار دارد که در قدیم نوعی نیایشگاه محسوب میشده است.
باتلاق گور بهرام
اما اگر به دنبال دیدن رؤیاییترین اثر طبیعی شهر اقلید هستید حتماً باید به باتلاق گور بهرام واقع در ۵۵ کیلومتری شهر بروید، اگر از مردم محلی درباره نام این باتلاق بپرسید به شما خواهند گفت که بهرام هنگامی که در این محل به دنبال شکار گورخر بوده به ناگاه ناپدید شده و از آن روز به بعد اسم آن را باتلاق گور بهرام نامیدهاند.
رودخانه کر
رودخانه کر از کوههای سید محمد و پالانگری در شهرستان اقلید سرچشمه گرفته و پس از پیوستن آب تعدادی از چشمههای این شهرستان به آن، با نام رودخانه دژکر (نام روستایی در منطقه اقلید) از ناحیه تنگ براق، به شهرستان مرودشت وارد میشود. رودخانه کر پس از عبور از سد درودزن، وارد دشت رامجرد میشود. در ادامه این رودخانه وارد بخش کربال در شهرستان شیراز شده و در نهایت در سیاهزار، به دریاچه بختگان میریزد. طول رودخانه کر تا دریاچه بختگان ۲۸۰ کیلومتر است.رودخانه کر بزرگترین رودخانه استان فارس و یکی از منابع اصلی تأمین آب کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی شهر شیراز، مرودشت و شهرهای اطراف رودخانه میباشد.
رودخانه شادکام
رودخانه شادکام در محدوده شهرستان اقلید استان فارس جریان دارد. این رودخانه از چشمهای به همین نام در ارتفاعات کوه آلمالیجه سرچشمه گرفته و پس از آبیاری دشت نمدان، به دریاچه کافتر میریزد. نواحی پیرامونی رودخانه شادکام از نظر گردشگری حایز اهمیت میباشد. این رودخانه در گذشته با نام رودخانه ساریاتن مشهور بوده است.