خانه و موزه مقدم
خانه و موزهٔ مقدم عمارتی تاریخی مربوط به اواخر دورهٔ قاجار در تهران است که منزل مسکونی خاندان احتسابالملک و مقدمها بود و اکنون موزه اشیای تاریخی است.در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا درباره این خانه موزه بیشتر بدانید.
موزه و خانهٔ مقدم در آغاز، عمارتی بزرگ و مجلل و محل سکونت خاندان محمدتقی خان احتسابالملک از صاحبمنصبان مشهور دربار قاجاریان بوده که بعدها در اختیار فرزندش، محسن مقدم، استاد باستانشناسی دانشگاه تهران قرار میگیرد. او به همراه همسرش، سلما کویومجیان در خانهٔ پدری خود در تهران ساکن شد. محسن مقدم و سلما که زادهٔ بلغارستان و رییس کتابخانه موزه ملی ایران بود، در کنار فعالیتهای علمی، آثار و اشیاء فراوانی را با هدف حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران گردآوری کردند.
محسن مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمعآوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی ـ تاریخی به نحو چشمگیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب کرد و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مُهرها و اسناد تاریخی و غیره را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری نمودهاست. خانهٔ احتسابالملک یکی از یادگارهای تهران قدیم است که اکنون به موزه تبدیل شدهاست. این خانه در سال ۱۳۵۱ از سوی محسن مقدم پسر احتسابالملک به دانشگاه تهران اهدا شد.محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ ه.ش درگذشت و پس از مرگِ همسرش سلما، در سال ۱۳۶۹ ه. ش، تولیت موزه مقدم در اختیار مستقیم دانشگاه تهران قرار گرفت.
این خانه دارای بخش های زیادی است که همگی دارای زیر جزییات های فراوان هستند. که با هم تعدادی از آن ها را بررسی می کنیم.
ساختمان اربابی یا برج
خانه و موزه مقدم در زمان حیات دکتر محسن مقدم در سال ۱۳۴۵ ه.ش و با کمک دکتر ابوالقاسمی ـ یکی از شاگردان ایشان در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران ـ به شکل قلعههای قرون وسطی اروپا ساخته شدهاست. دکتر مقدم سعی بر این داشته تا در این محل بخشی از هنرهای مردمی ایران را به نمایش بگذارد. این ساختمان بخشهای مختلفی چون اتاق کدخدا، حمام کوچک و خانگی با کاشیهای قاجاری با مضمون استحمام، اتاق صدف، اتاق تدخین و زیرزمین با تزیینات سفال را در بر میگیرد.
ایوان قاجار
دکتر مقدم در ضلع شمالی ساختمان اربابی (برج) ایوانی را بر پایه چند ستون و طاق ساختهاست. این ایوان با استفاده از کاشیهای دوران زندیه و قاجار مزین شدهاست. در وسط این ایوان حوضچه مرمری کوچکی متعلق به حمام فتحعلی شاه کار گذاشته شدهاست که آب از آن فوران کرده و از طریق یک جوی باریک به داخل استخر میریزد. استخر مذکور که در حاشیه شمالی حیاط بیرونی واقع شدهاست در سال ۱۳۳۵ ه.ش در جریان سفر دکتر مقدم به اسپانیا، از روی استخر و آبنماهای باغ الحمراء (باغی از دوران صدر اسلام اسپانیا) الگو برداری و با استفاده از حوض یاد شده و تعدادی فواره قدیمی اجرا گردید.
حوض حیاط شرقی
شاید برای تان جالب باشد که بدانید این حیاط توسط دکتر مقدم و همسرشان با الهام از طرح فرش های دوران صفوی و قاجار با محوریت حوض در وسط و باغچه های پیرامونی طراحی شده است.
اتاق قاجار
دکتر مقدم این محل را با آثار ارزندهای از دوران زندیه و قاجاریه چون: طاقچه گچبری زندیه از اصفهان، شومینهای از قصر فیروزه ـ کاخ «فیروزه خانم» سوگلی ناصرالدین شاه ـ و غیره تزئین نمودهاست و به همین دلیل آن را اتاق قاجار نامیدند. در حال حاضر نیز آثاری از دوران قاجار و پهلوی در این اتاق به نمایش گذارده شدهاست.
ساعات بازدید از خانه مقدم
از یکشنبه تا جمعه و از ساعت ۹ تا ۱۶ میشود از خانه موزه مقدم دیدار کرد، در خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱