جواهردشت رودسر
در این مقاله قصد داریم تا شما را با یکی از جاذبه های بسیار زیبای رودسر یعنی جواهردشت در استان گیلان آشنا کنیم. در ادامه با مجله تاپ تراول همراه باشید.
جواهردشت یکی از روستاهای ییلاقی بسیار زیبا و خوش آب و هوا در شهرستان رودسر از توابع دهستان سیاهکلرود قسمت چابکسر می باشد که در استان گیلان قرار دارد. این روستا در ارتفاع نسبی 2000 متری از سطح دریای خزر قرار گرفته است و در زمستان به علت بارش سنگین برف از سکنه خالی خواهد شد.
جواهردشت، عروس دشت ها در خطه سرسبز گیلان واقع شده است. طبیعت بکر، دشت های وسیع و سرسبز، هوای پاک، سکوت وصف ناپذیر و بسیاری دیگر در این منطقه زیبا در شرق گیلان جمع شده تا گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی را به آغوش خود فرا خواند. با استفاده از تور جواهر دشت و یا تور گیلان و تور گیلان گردی و می توانید از بکر ترین مناطق دیدنی استان گیلان بازدید و اقامت داشته باشید.
پیش از ورود به جواهردشت آستانه متبرکه «نقره عباس» در دشتی زیبا و وسیع قرار دارد، که معمولاً اهالی و مسافران برای زیارت و سیاحت به آنجا می روند تا چشم انداز زیبای آن را ببینند. وجود گیاهان زیبا مانند «میش گوش» و انواع گل های گوناگون با رنگ های متفاوت از جملهزیبایی های این منطقه است، از کنار بقعه، محله و خانه های زیبای آن که با سقف های شیروانی روزبه روز در حال بالا رفتن هستند، خود نماییمی کنند.
در سراشیب سبزه زاران دشت و زمین هایی که زیر کشت سیب زمینی اند، صدای دل نشین زنگوله های گوسفندان در حال چریدن شما را به آرامشفرا می خواند. زمین های محصور شده با سیم خاردار و دیوارهای سنگی همه و همه نشانگر زیبایی و حد و مرزهای همسایگی و باغ های کشاورزی است. جواهر دشت آب لوله کشی ندارد و مردم منطقه آب شرب خود را از چشمه های داخل محله تأمین می کنند.
وسعت سبزه زارانی چون ناصره دشت، لووه سر و… ، منظره چریدن گاوها و گوسفندها هر بیننده ای را بیشتر دلباخته و مشتاق می کند و طبیعت زیبا، باصفا و دیدنی جواهر دشت قلب ها را گرفتار و پایبند خویش می سازد. این همه نشاط و سرور و جنب و جوش مرهون هوای سالم و روحقسمت کوهستانی جواهر دشت است.
در ضلع جنوبی جواهر دشت قله بلند و زیبای سماموس با غرور و سرافرازی قد برافراشته و با ارتفاع ۳۶۲۰ متر از سطح دریا این دشت را در پناه خویش گرفته است. برای رسیدن به قله سماموس حتماً باید یک راهنمای محلی به همراه گردشگران و مسافران باشد تا آنان راه را گم نکنند.در کتب محققان دارالمرز گیلان، از آستارا تا آستار آباد، رویان و رستمدار، راهنمای گیلان و کتاب گیلان درباره جواهر دشت جز چند نام درباره آستانه متبرکه دیده نخواهد شد.
بر اساس گفته سالخوردگان محلی، چون در دوران قدیم جواهر نامی در این آبادی بزرگتری و سروری مردم را داشت به احترام او نام آبادی را جواهر دشت نهادند. عده ای دیگر عقیده دارند که چون زمین های دامداری و جنگل های اولیه تبدیل به چمن زار و سبزه زار شده و زیبایی سبزه ها وچشمه سارها و مرغوبیت زمین برای کشت و کار مفید بود از آن رو این محل را جواهر دشت گفتند.
عده ای دیگر معتقدند حدود آبادی این روستا بیش از ۴۰۰ سال است، اما مشاهدات عینی و بررسی های لازم آن چنان که توصیف می کنند به نظرنمی رسد، زیرا نه آثار تاریخی و ملاک و علت های مستندی وجود دارد و نه بزرگان علم و ادب و محققان اندیشمند چیزی درباره جواهر دشتنوشته اند.
به هر حال عمر آبادی جواهر دشت از ۳۰۰ سال نباید بیشتر باشد و حضور مردم و ازدیاد جمعیت به علت هوای پاک و چراگاه هایی است که مردم را برای سکونت موقت به این آبادی کشانده است. زمین مرغوب و با ارزش و هوای پاک و سالم دلیلی بر جواهر بودن این دشت است. بازاری در نقطه ورودی این آبادی وجود دارد و دکان های قصابی، خواربار فروشی و قهوه خانه در آن واقع شده است که در آن مردمی خونگرم ومیهمان نواز آمده پذیرایی از مسافران هستند.
همه ساله مسابقات کشتی گیله مردی و طناب کشی و اسب دوانی و… با مشارکت سازمان میراث فرهنگی گیلان و قسمت خصوصی در این منطقه زیبا برگزار خواهد شد، که خیل عظیمی از علاقه مندان و گردشگران را به خود جذب می کند. دامداران در گذشته از اول بهار به جواهر دشت می آمدندو اوایل فصل سرما دام های خود را به محله های پایین می بردند، اما هم اکنون تنها در زمان معینی برای بهبود وضع جنگل و مرتع و دشت دام های خود را به ارتفاعات برده و در وقت معین نیز بازمی گردانند.
بهترین فصل برای بازدید از جواهردشت
از اواخر فصل بهار تا اوایل پاییز، به ویژه در ماه های گرم تابستانی سفر به جواهردشت حال و هوای دیگری دارد. زمستان ها، جواهر دشت به علت بارش سنگین برف معمولاً خالی از سکنه خواهد شد.
مسیر دسترسی
برای دسترسی به این روستا ابتدا بایستی وارد شهر کلاچای یا چابکسر در شهرستان رودسر استان گیلان شوید. برای ورود به چابکسر از استان مازندران و بعد از گذر از رامسر، در فاصله ۵ کیلومتری از رامسر به چابکسر وارد خواهید شد. از چابکسر به سوی غرب و به سمت کلاچای و با طی مسیری به مسافت ۷ کیلومتر به جاده سیاهکل رود می رسید. برای ورود از مسیر کلاجای نیز پس از شهرستان رودسر به سوی شرق و با طی مسیر ۹ کیلومتر به شهر کلاچای رسیده، سپس با طی مسیری به طول کیلومتر به جاده سیاهکل رود خواهید رسید.
با ورود به این جاده و با گذر از میان باغات همواره سبز پرتقال به روستای سیاهکل رود و خیاط محله وارد خواهید شد. روستای خیاط محله محل پارک خودروهایی است به نام جیپ KM که دو دیفرانسیل بوده و معمولاً فاقد پلاک اند. خودرویی که برای کارهای کشاورزی و تفریحی مردم منطقه کاربرد بسیاری دارد. در صورتی که قصد دارید با استفاده از وسیله نقلیه خود به جواهر دشت بروید بایست بسیار احتیاط کنید و وضعیت جاده را از رانندگان بپرسید. در غیر این صورت بایست از خوروهای فوق یا جیپ های روسی استفاده نموده و یا خودروی شما مجهز به کمک (دو دیفرانسیل) باشد.
البته جاده ورودی به این روستا تا اویل جنگل و پس از منطقه چاشت خورلات آسفالت است. ولی اکثر مسیر که در جنگل قرار دارد خاکی است. گذر از داخل مسیر جنگلی همراه با مشاهده گله دام ها و گوسفند و اسب واقعاً دیدنی است. پس از اتمام جنگل مراتع آغاز شده و با گذشت ازامامزاده ای به نام نقر عباس و در رأس قله که امامزاده واقع است، منطقه زیبای جواهر دشت نمایان خواهد شد. قهوه خانه های بین راهی محلی مناسب برای خوردن چای و استراحت است که معمولاً رانندگان دقایقی را در کنار یکی از آنها می ایستند.