جاهای دیدنی شهر بابک
شهر بابک یکی از شهرستانهای استان کرمان محسوب میشود که با قدمتی کهن از روزگاران گذشته آثار تاریخی ارزشمند و فراوانی را در خود جای داده است. روستای صخره ای میمند، عمارت موسی خان، آتشکده آذربغ، منطقه جوزم، غار ایوب و دریاچه مخرگه از جمله جاذبههای تاریخی و دیدنیهای طبیعی شهر بابک به شمار میآیند. منطقه جوزم که در 42 کیلومتری شمال غرب شهر بابک قرار دارد یکی از مناطق خوش آب و هوای شهر بابک است که هر ساله گردشگران بسیاری در مسیر سفر خود به جنوب ایران از این منطقه بازدید میکنند. در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی شهر بابک بیشتر آشنا شوید.
روستای صخرهای میمند
میمند در فاصله ۳۶کیلومتری شرق شهر بابک قرار دارد. روستای «دست کنده» میمند دارای ۴۰۰ خانه دستکنده از دل کوه است.برخی تاریخ ساخت روستای میمند را به ۱۲هزار سال قبل و تعدادی نیز ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میدانند.این روستای باستانی که با شماره ۴۱۳۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، از معدود موارد معماری صخرهای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. نمونههای معماری صخرهای هر چند در دیگر کشورها نیز وجود دارند، اما هیچ کدام جاذبههای فرهنگی، تاریخی و گردشگری میمند را ندارند. بهعنوان نمونه، مهمترین شاخصه این روستا در مقایسه با مواردی چون دهکده کاپادوکیه (Cappadocia) ترکیه مسکونی بودن واحدهای صخرهای میمند است که این خصوصیت در سایتهای مشابه میمند کمتر به چشم میخورد؛ به عبارت دیگر زندگی هنوز معنای خود را در میمند از دست نداده است.
عمارت موسی خان
عمارت موسی خانی از بناهای تاریخی زمان قاجاریه در شهر بابک است. تاریخ احداث آن ۱۲۶۵-۱۲۷۰ هجری قمری است. پس از حاج محمد علی ملقب به «حاج آقا»، فرزندش در شهر بابک به حکومت رسید. دوران حکومت او هم زمان با سلطنت محمد شاه و ناصرالدین شاه قاجار بود و موقوفات بسیاری داشته است. وی نزدیک ۳۰ سال حکومت کرد و عمارت بزرگی ساخت که به «عمارت موسی خان» معروف است. این بنا در سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۳ مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
آتشکده آذربغ
این آتشکده در ۳۰ کیلومتری شمال غرب شهربابک و در جاده انار-شهربابک قرار دارد. در روستایی متروکه به نام کهتو، که توسط اسکندر مقدونی تخریب شده بود و بابک آن را بازسازی کرد. این آتشکده با پلانی متقارن و ارتفاعی ۹ متری با سنگ ساخته شده است. سر در ۴ در ورودی بنا، پنجرهای کوچک وجود دارد که آن زا زیباتر میکند. سقف این آتشکده گنبدی و دیوارهای داخلی گچ اندود است. گفته میشود این آتشکده از دوره زرتشت وجود داشته است.
غار ایوب
این غار در فاصله ۸۰ کیلومتری بخش «دهج» شهربابک واقع است. غار ایوب به دلیل وجود ردپای منتسب به حضرت ایوب (ع) محل زیارت بسیاری از مردم است.دهانه غار در نیمههای کوه در ارتفاعی بالا قرار دارد.در گوشهای از دیوار شرقی و از سقف شریان باریکی از آب سالهاست که جریان دارد.
روستای ریسه و پاقلعه
این منطقه به دلیل شرایط خاص آب و هوایی مورد توجه بزرگان این منطقه بوده است. از مناطق دیدنی ریسه میتوان به قلعه قدیمی روستا اشاره کرد. قلعه مرج از آثار برجسته تاریخی شهربابک است که قدمت آن (طبق بررسیهای دکتر دیتریش هوف آلمانی) به زمان انسانهای نخستین بر میگردد. این قلعه در ادوار مختلف مرکز حکومت منطقه به حساب میآمده و در قرون گذشته مرکز خوانین بوده است، به همین علت روستاهای اطراف آن را پاقلعه نامیدهاند، لذا تمام روستاهای اطراف قلعه در محدوده منطقه پاقلعه قرار دارند و روستایی به نام پاقلعه وجود خارجی ندارد.
مسجد و حسینیه شهر کهنه
مسجد و حسینیه شهر کهنه در یکی از کوچه های قدیمی شهربابک قرار دارد و با توجه به شواهد و قراین این بنا را می توان از ابنیه دوره صفویه محسوب کرد. صحن این مسجد دارای پلان چهارگوش می باشد که در بخش میانی هر یک از اضلاع آن یک صفه بزرگ در وسط، دو صفه کوچک در طرفین قرار دارد. پوشش سقف تمامی قسمتها به صورت گنبدی و با آجر ساخته شده است. تزئینات بکار رفته در بنا را می توان به دو گروه آجرکاری و گچ بری تقسیم کرد. آجرکاری تنها در قسمت شرقی بام و تزئینات مقرنس گچی در بخش سر در ورودی و محراب وجود دارد.
حمام حاجی آخوند
سال ساخت حمام ابوالمعالی معروف به حاجی آخوند به سال ۱۰۶۲ شمسی است. حمام دو صحن مجزا مردانه و زنانه دارد. همچنین، این حمام دارای سه خزانه آب سرد در گرم است و آب آن از قنات اصلی دهج تامین می شود. به مرور زمان یکی از صحن ها تخریب شده و از صحن دیگر هنوز هم برای استحمام استفاده می شود. در صحن حمام لوله هایی نصب شده که با افروختن آتش زیر لوله ها به گرم کردن حمام می پرداختند. شکل ظاهری حمام شباهت بسیار به «حمام گنجعلیخان کرمان» دارد.
منطقه جوزم
منطقه جوزم نیز از دیگر مناطق گردشگری شهرستان شهربابک است. جوزم در فاصله ۴۵کیلومتری شهربابک قرار دارد و اکنون یکی از خوش آب و هواترین مناطق این شهرستان به شمار میرود. جوزم دارای رودخانهای دائمی است که بر زیباییهای منطقه میافزاید. این منطقه به دلیل واقع شدن در مسیر ترانزیتی تهران -بندرعباس از محورهای اصلی تردد وسایل نقلیه است. جوزم علاوه بر جاذبههای طبیعی و گردشگری خاص خود بناهای تاریخی از جمله حمام قدیمی، منزل خان، بنای شترگاه و قبرستان قدیمی دارد.
دریاچه مخرگه
دریاچه فصلی مخرگه با طول هفت کیلومتر و عرض ۵٫۵ کیلومتر، یکی از دیدنی های شهربابک و از جاذبههای طبیعی آن است. آبگیری دریاچه با اولین بارشهای آبان هرسال آغاز میشود و اگر بارندگی منطقه نرمال باشد، تا اواخر مرداد پابرجاست. بستر دریاچه مسطح و نمکی است و به همین دلیل ساختاری آینهگونه دارد. یکی دیگر از منابع آب دریاچه، رودخانه فصلی حبیبالله خانی است. عمق دریاچه حدود ۳۰ سانتیمتر است. هر روز، در این دریاچه میتوان شاهد آمیزش بیمرز آسمان و زمین بود که تصور زیبایی آن نیز لذتی فراوان دارد. دریاچه مخرگه، یکی از دیدنی های شهربابک است که چندان بین مردم شناخته شده نیست. شاید به همین دلیل است که هنوز تخریب چندانی به خود ندیده است.
کویر نمک استبرق
کویر نمک استبرق در استان کرمان واقع شده است. این کویر بیش از 200 سال پیش دریاچه کم عمقی بوده که به دلیل تغییرات اقلیمی خشک شده است و در حال حاضر شرایط کویری به خود گرفته است. کویر استبرق در 16 کیلومتری جنوب شهربابک، در محدوده روستای استبرق قرار گرفته است و برای دسترسی به این کویر از طریق جاده ارتباطی شهرستان شهربابک به روستای مزار و سپس روستای استبرق امکانپذیر است. جالب آنکه در فاصله 2 کیلومتری از آن آب شیرین و گوارا، تفاوتی جالب را برای گردشگران رقم میزند.به دلیل وجود دیوارهای طبیعی در سمت شرق کویر، سیلابهای فصلی و هرز آبهای ورودی از شمال و جنوب کویر در این مکان جمع شده و به دلیل شوری خاکهای بالا دست حالت کویری و نمکزار به این منطقه داده است. در داخل کویر استبرق هیچگونه پوشش گیاهی قابل مشاهده نیست. تنها در حاشیه کویر گیاهان هالوفیت و شورپسند همچون اشنان و گز قابل مشاهده هستند.