جاهای دیدنی زابل
شهرستان زابل در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است که مرکز آن شهر زابل است، از زمان های قدیم منطقه زابل از مهم ترین بخش های ایران بوده است به گونه ای که فردوسی شاعر بزرگ ایرانی از آن بارها در شاهنامه یاد کرده است. بخش بزرگی از زابل در زمان قاجار طبق معاهده پاریس که تحت نفوذ انگلیسی ها بسته شد به افغانستان واگذار شد. اکثریت مردم این منطفه شیعه دوازده امامی هستند دریاچه معروف هامون نیز در منطقه زابل واقع شده است،جاذبه های گردشگری این شهر بسیار متنوع است و در بین آنها هم جاذبه های طبیعی و هم تاریخی و تفریحی وجود دارد . در واقع سفر به زابل سفر به تاریخ است.در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی زابل بیشتر آشنا شوید.
قلعه رستم
قلعه رستم در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی شهر زابل قرار دارد که در حال حاضر در اثر عوامل جوی به ویرانهای تبدیل شده است. چهار برج و دروازه ورودی آن قابل مشاهده است. گفته میشود چهارصد تا پانصد سال پیش متروک شده باشد.در این قلعه تاکنون کاوش باستانشناسی علمی صورت نپذیرفته، اما تکههای سفالهای لعابدار و بدون لعاب ریخته شده حکایت از تاریخ طولانی دارد.
روستای تاریخی قلعه نو
روستای قلعه نو جزء دهستان ناروئی از بخش شهرکی و ناروئی شهرستان زابل می باشد . در حدود ۲۶ کیلومتری جنوب شرقی زابل قرار گرفته است . این روستا علاوه بر این مسیر ارتباطی ، از طریق شهر زهک نیز با زابل مرتبط می باشد .قلعهنو تنها روستایی در سیستان و بلوچستان است که صد در صد معماری منازل آن قدیمی و از خشت و گل ساخته شده و با همان سبک ویژگی خود را حفظ کرده است. معماری در سیستان برگرفته از شرایط اقلیمی این منطقه است بطوری که بیشتر منازل آن از مصالح سنتی شامل آب، گل و خشت ساخته شده و امروزه نیز تنها در ساخت منازل ۴۰ درصد از روستاهای سیستان این سبک معماری استفاده میشود. این در حالی است که روستاییان قلعه نو در ساخت منازل خود صد درصد این سبک معماری حفظ کردهاند.
شهر سوخته
شهر سوخته در ۵۵ کیلومتری شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان و در کنار جاده زابل – زاهدان قرار دارداین شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سالهای ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ قبل از میلاد در آن سکونت داشتهاند.تمدن شهر سوخته یکی از شگفتیهای دنیای باستان است. این شهر مهمترین مرکز استقرار و در حقیقت پایتخت منطقه در دوران مفرغ بوده است.
مهمترین آثار معماری مکشوفه در شهر سوخته خانههای موسوم به پلکانی و بنای کاخ سوخته است. هر واحد ساختمانی از یک قسمت مستطیل درست شده که ۵ تا ۶ اتاق دارد و حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ متر زیر بنا داشته است و منازل در مجتمعهای ۴ و یا ۶ خانهای است.مصالح اصلی به کار رفته در آن خشتهای خام منظم گلی است. سقف خانهها معمولاً صاف بوده و از حصیر برای پوشش آنها استفاده شده و گرمای اتاقها به وسیله یک اجاق مرکزی تأمین میشده است.در سال ۱۹۷۲ اولین قبر به طور تصادفی کشف شد. مصالح مورد استفاده در ساختمان گورها خشت خام بوده است. در شهر سوخته ۳ نوع قبر دیده میشود. مهمترین نوع قبر، چالهای ساده بوده که مرده را همراه اشیاء و غذا دفن میکردند.
قلعه کهک کهزاد زابل
قلعه کهک کهزاد از مهم ترین جاذبه گردشگری زابل محسوب می شود، این قلعه در فاصله چهل کیلومتری شهر زابل و در فاصله کمی از رودخانه هیرمند واقع شده است و در شرقی ترین قسمت مرز بین ایران و افغانستان می باشد. قلعه کهک کهزاد از دو طبقه تشکیل شده است که هر کدام از طبقه ها چندین اتاق دارند، با توجه موقعیت منطقه از لحاظ استراتژیکی بیشتر شبیه به یک دژ نظامی است و گفته می شود که این قلعه را حشمت الملک جهت تامین امنیت و حفاظت از سیستان ساخته است، ساختمان اصلی و مرکزی قلعه در قسمت شمالی آن واقع شده است.
کوه خواجه زابل
کوه خواجه در واقع قلعه ای بزرگ در شهری منحصر به فرد از دوره اشکانیان و ساسانیان بوده که از سنگ های بازالت سیاه رنگ تشکیل شده و با ارتفاع ۶۰۹ متری از سطح دریا مانند جزیره ای در میان دریاچه هامون قرار گرفته است. کوه خواجه بزرگ ترین معماری خشتی بر جای مانده از دوره پارتیان، در منطقه سیستان قرار دارد و یکی از مهم ترین آثار دوره های اشکانی، ساسانی اسلامی است.
ارگ خان ملک کیانی
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری تاریخی در شهرستان زابل، بنایی است کهن و متعلق به دوران پهلوی که در ۱۶ کیلومتری مسیر زابل به شهرستان هیرمند قرار گرفته است. این بنای تاریخی که به «ارگ خان ملک کیانی» شهرت یافته است، متعلق به یکی از خان های منطقه ی سیستان بوده و به صورت مربع و متشکل از ۴ برج که هر کدام دارای ارتفاعی بالغ بر ۷۰ متر و عرض ۵ متر و ۵۰ سانتی متر است، طاق ها، درب های ورودی که در چهار گوشه ی ارگ قرار دارد و بخش های دیگری ساخته شده است. از ویژگی های این اثر تاریخی، حضور اتاق های متعددی است که در مجاورت یکدیگر و به سبک کاروانسراهای قدیمی بنا شده است.
آرامگاه خواجه غلطان
آرامگاه خواجه غلطان، مهمترین زیارتگاه شهرستان زابل محسوب میشود که همواره پذیرای تعداد زیادی از زائران، گردشگران و علاقهمندان به آثار تاریخی بوده و این بنا در بالاترین ارتفاع قله کوه خواجه و در جبهه شمال شرقی به شکل مستطیل ساخته شده و شامل سردر ورودی با طاق نیزهدار و یک اطاق گنبددار است.
بانک ایران و انگلیس
اثر تاریخی بانک ایران و انگلیس که در سال ۱۳۹۴ به شماره ۱۱۱۹۱ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.بانک ایران و انگلیس با بیش از سه هزار و ۱۸۰ مترمربع مساحت و ۶۲۳ مترمربع زیر بنا در مرکز شهر زابل قرار دارد.این اثر تاریخی مجموعهای از آثار استعمار است که بهصورت موزهای باز، مکان ارزشمندی برای مطالعه فعالیتهای تجاری و سیاسی استعمار در شمال سیستانوبلوچستان است.
دهانه غلامان
دهانه غلامان، نام یک محل باستانشناختی در منطقه سیستان در جنوب خاوری ایران است و شهری باستانی در ۲ کیلومتری روستای قلعه نو،۷کیلومتری شهرستان زهک و ۴۲ کیلومتری شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.دهنه غلامان بازمانده شهری است که روزگاری مرکز اداری-سیاسی ساتراپی (والینشین) زَرَنگ (زرنج) در شاهنشاهی هخامنشی بود محل دهنه غلامان در حدود ۴۵ کیلومتری شهر زابل و دو کیلومتری روستای قلعه نو است.
زیارتگاه بی بی دوست زابل
زیارتگاه بی بی دوست زابل بر روی تپهای به همین نام در زابل قرار گرفته است که با زیارتگاههای دیگر متفاوت بوده و فقط مخصوص ورود بانوان است .زیارتگاه بیبی دوست بر روی تپه بیبی دوست قرار گرفته و که با زیارتگاههای دیگر، متفاوت است.
موزه مردم شناسی
ساختمان موزه مردم شناسی سیستان در آغاز قرن ۱۹ میلادی توسط انگلستان به عنوان کنسولگری برای اهداف استعماری در منطقه احداث شد.در سال ۱۳۶۸ این ساختمان به عنوان گنجینه موقت و نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان زابل عنوان یافت.این بنا در قطعه زمینی به مساحت ۳ هزار و ۹۵۲ متر مربع و زیر بنای هزار و ۱۲۵ متر مربع واقع شده است.دوستداران میراث فرهنگی میتوانند با بازدید از موزه مردم شناسی سیستان به ۵ هزار سال پیش سفر کنند و با فرهنگ و تمدن غنی گذشته مردم سیستان به ویژه مردمان شهر سوخته آشنا شوند که قطعا خالی از لطف نخواهد بود.