جاهای دیدنی جهرم
شهر جهرم از شهر های نیمه جنوبی استان فارس و در فاصله ۱۷۰ کیلومتری از شیراز قرار گرفته است. جهرم در گذشته به نام (گهرم) شناخته می شد که به معنای (محل حضور گرما) می باشد و در کتاب شاهنامه فردوسی از این شهر در دوره ساسانیان یاد شده است. آب و هوای شهر جهرم گرم می باشد و تغییر چندان دمایی بین فصول در این شهر وجود ندارد. این شهر دارای جاذبههای گردشگری بسیاری می باشد که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می کنیم. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با جاهای دیدنی جهرم بیشتر آشنا شوید.
بقعه شیخ خلیفه
بقعه شیخ خلیفه (زینالدین علی خلیفه) مربوط به سده ۷ ه.ق است و در شهرستان جهرم، بخش خفر، روستای جزه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۷۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این آرامگاه مزین به کاشیهای معرفی است که قسمتی از کاشیهای محراب آن در سال ۱۳۱۶ خورشیدی از طرف اداره سابق فرهنگ شهرستان جهرم اقدام به انتقال آن به موزه پارس در شیراز گردیده که اکنون در این موزه قرار دارد. در این آرامگاه تعداد ۶ گور وجود دارد که احتمالاً از دانشمندان و برجستگان خفر بودهاند. هنوز مقرنسهای قسمتی از تاقها سالم باقی ماندهاست.
مسجد و مدرسه خان
مسجد و مدرسه خان مربوط به دوره صفویه در غرب شهر جهرم قرار گرفته و مصالح آن از خشت، گل، آجر، سنگ و گچ میباشد. این بنا حدود ۲۰۰ سال قبل توسط یکی از افراد خاندان موسس آن تعمیر گردیده که تاریخ تعمیر آن با حروف ابجد با شعر بر سنگی نوشته شده و بالای درب ورودی مدرسه نصب گردیده و هم اکنون تعدادی از طلاب و مدرسین همه روزه در مدرسه مشغول تحصیل و تدریساند. مسجد خان از بناهای دوره صفویه است که ساختمان آجری این مسجد که در کنار ساختمان مدرسه خان واقع شده است، بر اساس سنگ نوشته در ورودی، از آثار ساخته شده در دوره شاه سلیمان دوم صفوی است که توسط حاجی سلیمان بیگ ذوالقدر جهرمی ساخته شده که ساختمان مسجد شامل شبستانی ساده با طاقهای متعدد است که فاقد تزیینات و کاشیکاری است.
آتشکده قدمگاه جهرم
آتشکده قدمگاه جهرم که به نام قدمگاه جهرم و آتشکده جهرم نیز شناخته میشود، در نزدیکی محله ی علی پهلوان و در دامنه ی شمالی کوه البرز بر روی تپه ای کوچک و به شکل ساختمانی است که قدمتش به دوران ساسانیان میرسد و دارای چشم انداز زیبای شهر می باشد. گفته میشود که قدمگاهها از معابد آناهیتا به شمار میروند که ویژه زنان بودهاند.این بنا شباهتی به شبستانهای مسجد داشته و شامل یک عده طاق های رو به شمال است. در قسمت وسط در پشت طاق های فوق محوطه ی سرپوشیده شبیه چار سوق بازار وجود دارد و در همین قسمت است که بر روی قلعه سنگی نقشهایی حجاری شده و در نتیجه نام قدمگاه را به کلیه ی این ساختمان داده است. در بالای درگاه یکی از اطاقهای شرقی در داخل بنا سنگی نصب گردیده و اشعاری از حکیم سرائی شاعر معروف جهرم بر روی آن نوشته شده است .
دروازه پیرشبیب
دروازه پیر شبیب که از آثار دوره قاجاریه است، در داخل شهر جهرم قرار دارد. این اثر دالانی با سقف گنبدی است و عرقچین و مقرنسکاری گچی، پوشش درونی آن را تشکیل میدهد. ارتفاع گنبد تا کف ۵ متراست و بالای این دروازه کتیبهای تعبیه شده که تاریخ ۱۲۶۸ قمری روی آن حک شدهاست.در بدنه دیوار این دروازه ۶ کتیبه وجود دارد. همچنین سکویی دو طرف این دروازه به عرض ۵/۴ متر و با ارتفاع یک متر تعبیه شده است.
چهارطاق آتشکده قطب آباد
قدمت بنای چهارطاقی قطب آباد جهرم به زمان ساسانیان می رسد. این بنا از سنگ و ساروج ساخته شده است و به عنوان آتشکده مورد استفاده قرار می گرفت. چهارطاق در فاصله 12 کیلومتری مرکز بخش، در اطراف روستای بابا عرب (علویه) روی یک تپه واقع شده است.
قلعه گبری
قلعه گبری، محل سکونت زرتشتی ها بوده که در جهرم زندگی می کردند. در حمله اعراب به این منطقه چیزی از این قلعه تاریخی به جا نماند. این قلعه روی کوهی باصفا و سرسبز در فاصله کوتاه از غار سنگ شکنان واقع شده است. این قلعه به شکلی بوده است که هیچ کس نمی توانسته از این قلعه بالا برود و به آن نفوذ کند زیرا کوه آن همانند دیوارهایی بلند سد راه می شود. از شگفتی های قلعه گبری جهرم چاه این قلعه است که در سنگ کوه حفر شده است.
غار سنگ تراشان
غار سنگتراشان از جاذبههای دیدنی جهرم و مقصد بسیاری از گردشگران است. این غار یکی از بزرگترین غارهای دستساز جهان است که به دست سنگتراشان جهرمی در دوران صفویه انجام ساخته شده است. هدف آنها از کندن سنگهای آهکی غار امرار معاش بوده است اما با ایجاد نقشهای زیبا و ساخت ستونها برای استقامت سقف غار بنایی تاریخی و ارزشمند را به یادگار گذاشتهاند. حدود صد ستون در طول غار مشاهده میشود که زیبایی بیشتری به تالار غار بخشیدهاند.
بازار سرپوشیده زندیه جهرم
این بازار همانطور که از نامش پیداست، یکی از یادگارهای به جای مانده از اواخر دوران زندیه است. به این بنا لقب خواهر دوقلوی «بازار وکیل» در شیراز را دادهاند.بازار زندیه از جمله بازارهای صلیبی است که از چهار سوق زیبا در وسط آن تشکیل شده است. همچنین بازار زندیه دارای چندین کاروانسرا،مسجد و حمام دیدنی است.
آبشار مروارید خفر
حالا که گذرمان به جهرم زیبا افتاده است بیانصافی است اگر به ذکر بناهای تاریخی این شهر بسنده کرده و چشم بر جاذبههای طبیعی و فرحبخش جهرم که از دیگر جاهای دیدنی جهرم هستند ببندیم. آبشار مروارید خفر یکی از جاذبههای طبیعی و دیدنی شهر جهرم محسوب میشود که در تمام فصول سال پذیرای گردشگران و علاقمندان به طبیعت است. جاذبه این آبشار در فصل زمستان دو چندان میشود؛ چرا که دارای چشمه آب گرم است و در زمستان بخاری از آن بلند میشود و جلوهای رؤیایی به آبشار میبخشد و همانند نقاشیهای اسرارآمیز ژاپنی میشود. آب این چشمه شیرین و آشامیدنی است. انواع ماهی و خرچنگ در آن زیست میکنند.
پل گچی اسفل
این پل در شمال غربی و نزدیک شهردوزه قرار دارد.قدمت این پل به دوران صفویه بر میگردد.این پل توسط خواجه عبدالصمد دوزه ای سیمکانی بر رودخانه ی سیمکان ساخته شده است که ارتباط دهنده بین شهردوزه و روستای اسفل می باشد.جنس پل از سنگ و ساروج می باشد.
غار شفق
غار شفق در ۱۴۰ کیلومتری شرق شیراز، در شهرستان جهرم بخش سیمکان در ۷۵ کیلومتری جهرم و دقیقا روبروی روستای کوشکسار قرار گرفته است . غار شفق غاری آهکی می باشد و از غارهای تونلی و طبقاتی است. این غار دارای استلاگمیت و استلاکتیت های منحصر به فردی میباشد. این غار، سه دهانه دارد و درون آن مانند سالنی است که گنجایش صدها نفر انسان را دارد.این غار در دهه چهل شمسی توسط کوهنوردان فارس کشف شد. از لحاظ غار سنگها این غار غنی نمی باشد. رطوبت داخل غار نیز نسبتا بالاست.
روستا هکان
روستا هکان از توابع شهر جهرم دارای معماری بسیار خاص و جذابی می باشد. یکی از جاذبه های مهم این روستا، نزدیکی این روستا به دشت هکان می باشد که دشتی بسیار زیبا با طبیعتی دلنشین می باشد. از جمله محصولات اصلی این روستا می توان به تنباکو، برنج، انواع مرکبات اشاره کرد که از جمله محصولات کشاورزی مهم این روستا می توان به لیمو ترش و لیمو شیرین اشاره کرد. قرار گرفتن این روستا در مجاورت کوهستان و همچنین وجود نخلهای تنومند، زیبایی این روستا را چند برابر کرده است.