تکیه معاون الملک
در این مطلب از وب سایت گردشگری تاپ تراول شما را با تکیه معاون الملک ، تکیه ای با معماری زیبا و کاشی کاری بی نظیر در کرمانشاه آشنا خواهیم کرد . در ادامه همراه ما باشید.
یکی از بناهای تاریخی استان کرمانشاه تکیه معاون الملک است که در کرمانشاه در محله آبشوران در خیابان حدادعادل بنا شده است.این تکیه که در بافت قدیمی شهر قرار دارد در زمان قاجار تاسیس شده است. این اثر تاریخی زبان زد در نوع معماری هست و یکی از آثار ملی ثبت شده در سال 1354است. بانی تکیه حسین خان معین الرعایا ملقب به معاون الملک این بنا را در سال 1330تاسیس کرد.
تکیه معاونالملک در گذر تاریخ
در سال ۱۳۰۹ هجری قمری (۱۲۷۰ خورشیدی و ۱۸۹۱ میلادی)، چهار برادر به نامهای حسینخان معینالرعایا، اکبرخان معاون لشکر، حسنخان معاونالملک و شیخ علیعسکر یا اصغر معین، زمینی را در محلی به نام چال سلیمانخان در محلۀ آبشوران از حشمتالسلطان دولتشاهی خریداری کردند. در سال ۱۳۱۴ هجری قمری (۱۲۷۵ خورشیدی و ۱۸۹۶ میلادی) حسینخان معینالرعایا در بخشی از زمین خریداریشده به وسعت دوهزار مترمربع، ساخت حسینیهای را آغاز کرد که به نام وی حسینیۀ معینالرعایا خوانده میشد.
تکیه در سال ۱۲۸۰ خورشیدی به بهرهبرداری رسید و در آن زمان به منظور برگزاری آیینها و نمایشهای مذهبی و رفع اختلافات قومی و عشایری به کار میرفت.در سال ۱۲۸۷ خورشیدی در گرماگرم مبارزات جنبش مشروطه خواهی، گروهی از مشروطه خواهان به علت آنکه تکیه معاونالملک محل اجتماع مخالفان مشروطه شدهبود، با استفاده از توپ این بنا را به آتش کشیدند.
با فروکش کردن آتش انقلاب، حسنخان معاونالملک در سال ۱۲۹۰ خورشیدی به بازسازی مجدد این بنا پرداخت.وی دو صحن جدید به نامهای زینبیه و عباسیه نیز به مجموعۀ تکیه اضافه کرد و پس از ۶ سال بازسازی تکیه را بازگشایی کرد.پس از بازسازی، تکیه به نام وی، تکیۀ معاونالملک خوانده شد.
تکیه معاونالملک بخش زیادی از شهرتش را مدیون کاشیکاری منحصربهفرد و استثنائی است که صاحبنظران آن را کمنظیر و در مواردی بینظیر خواندهاند. کاشیهای زیبای این مجموعه، جلوهای بیمانند از پیوند معماری و کاشیکاری است. غنای تصویری در کاشیهای به کار رفته، تنوع رنگهای آنها و تنوع در نوع ساخت و ابعاد کاشیها، تکیه معاونالملک را به یکی از نفیسترین و تماشاییترین بناهای به یادگار مانده از دوران قاجار تبدیل کرده است.
معماری تکیه معاون الملک
این تکیه سه در ورودی دارد. ورودی اصلی آن از خیابان حداد عادل است این ورودی در ضلع غربی قرار دارد.در شمالی به کوچه معاون الملک و در جنوبی به کوچه ایلخانی مشرف است که در حال حاضر این دو در مورد استفاده قرار نمی گیرد. برای ورود به این بنا که از سطح خیابان پایین تر است باید از 17 پله تعبیه شده در آن عبور کرد. تکیه دارای سه بخش زینبیه عباسیه و حسینه است.
حسینیه صحن کوچکی دارد که دورتا دور این صحن حجره های دو طبقه قرار گرفته است. دیوارهای این قسمت از بنا که با کاشی کاری های بسیار زیبایی پوشیده شده است از ارتفاع بیشتری برخوردار است. آنچه دراین صحن به چشم می خورد وجود سقاخانه ای در گوشه آن می باشد این سقاخانه 5 ضلعی با تصاویری از حضرت سکینه تزئین شده است. درطاق این صحن علاوه بر تصاویر عزاداری ها و خلفاهای ایرانی شعری که در توصیف بنا سروده شده است به چشم می خورد.
زینبیه از بخش های قابل توجه این بنای تاریخی هست که دیوارهای آن مملو از صحنه های کربلا و روز عاشورا هست.
عباسیه از مهم ترین قسمت های بنا هست که با کاشی کاری های هفت رنگ تزئین شده است. و دارای یک ایوان با دو ستون بلند هست که تنه ی آن ها کاشی کاری شده است. در دیوارهای این قسمت تصاویر دو تن از امامان،بخشی از باورهای مذهبی،همچنین قسمتی از تاریخ ملی و چهره های مطرح قاجاری به تصویر کشیده شده است. اخیرا از عباسیه به عنوان موزه مردم شناسی و موزه پوشاک و زیور آلات بازدید می شود.
به تکیه معاون الملک چطور برویم؟
میدان آزادی بزرگترین میدان نزدیک به تکیه معاون الملک است. از میدان آزادی حدود یک کیلومتر که به سمت جنوب برویم میتوانیم از طریق خیابان مدرس و خیابان نواب صفوی به محل تکیه برسیم. از میدان شهناز و وزیری هم میتوانیم با پای پیاده به تکیه برسیم.