ایران

باغ فردوس تهران، یادگاری از دوران قاجار | Ferdows Garden 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

باغ فردوس تهران

در این مقاله از معرفی جاذبه های دیدنی تهران شما را با باغ فردوس که مربوط به دوران قاجار و از باغ های تاریخی و زیبای پایتخت محسوب می شود آشنا خواهیم کرد. در ادامه با مجله گردشگری تاپ تراول همراه باشید

تور اروپا

این باغ که در حوالی میدان تجریش قرار دارد، به موزه سینما اختصاص داده شده و با داشتن امکاناتی چون سالن‌های سینما،کافه و محیطی دل‌نواز و سرسبز یکی از پاتوق‌های هنرمندان و هنردوستان است. اگر دوست دارید باغ عهد قاجاری فردوس را بیشتر بشناسید و از موزه سینما دیدن کنید

باغ فردوس تهران

تاریخچه احداث باغ فردوس

به دستور محمدشاه قاجار، در سال ۱۲۶۴ ق، قصری برای او در نزدیکی تجریش ساخته شد؛ اما همزمان با بیماری و مرگ او قصر نیمه‌تمام ماند و وی در همان قصر نیمه‌تمام به نام محمدیه (در محل محمودیه فعلی) از دنیا رفت.

هم‌زمان با ساخت قصر محمدیه، درباریان نزدیک به او نیز در همان حوالی اقدام به احداث باغ یا عمارت ییلاقی کردند. از جمله حسینعلی‌خان معیرالممالک باغی احداث کرد که به باغ فردوس مشهور شد.

 

عمارت باغ فردوس

عمارت باغ فردوس در دو طبقه به سبک قاجاریه و معروف به گوش فیل بنا گذاشته شد. زمین‌های قسمت جنوبی و سراشیبی باغ نیز با سنگ ‌چین ‌هایی به صورت هفت قطعه مسطح و مطبق درآمد و روی هر یک از قطعات، استخری با فواره ‌های متعدد احداث شد. استخرها به گونه ‌ای ساخته شده بودند که از فواصل دورتر، بزرگ‌ تر به نظر می‌آمدند.

سپس، دوستعلی‌خان نظام ‌الدوله، پسر حسین‌ علی ‌خان، به همت معماران اصفهانی و یزدی، ساختمانی در قسمت جنوبی باغ برپا کرد و نام آن را رشک بهشت گذاشت. پلکان و بخش‌ های دیگری از ساختمان از مرمر اعلای یزد و دیوارهای داخل اتاق با کاغذ های طلایی برجسته پوشانده شده بود؛ اما پسرش دوست محمدخان معیر الممالک اعتنای چندانی به باغ و ساختمان آن نکرد و با گذشت زمان ساختمان رو به خرابی گذاشت تا حدی که سنگ‌ های مرمر آن کنده و به عمارت امیریه (مدرسه ‌نظام) برده شد. بعد از آن مالکیت باغ چند بار دست به دست شد تا سر انجام در سال ۱۳۱۸ ق، در زمان سلطنت مظفرالدین شاه قاجار، محمد ولی‌خان سپهسالار تنکابنی آن را از ورثه امین ‌الملک خرید.

سپهسالار، علاوه بر ایجاد فواره و استخرهای مطبق، قنات باغ فردوس را نیز احیا کرد و سر دری با شکوه در مظهر قنات (میدان گاه فعلی باغ فردوس) ساخت؛ ولی به دلیل بدهی به تجارت ‌خانه طومانیانس، باغ را به او داد و طومانیانس نیز باغ را در ازای بدهی به دولت رضاخان واگذار کرد. سرانجام در سال ۱۳۱۶ ش، وزارت معارف (آموزش و پرورش) آن‌ جا را خرید و ساختمان را مرمت و دبیرستان شاپور تجریش را در آن تأسیس کرد

در سال ۱۳۵۰ ساختمان موجود در باغ به مرکز فرهنگی و هنری و نمایشگاهی تبدیل شد و پس از انقلاب نیز در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت.

مساحت باغ فردوس ۲۰۰۰۰ متر مربع و طول آن ۲۸۰ متر و شیب آن از شمال غربی به جنوب شرقی است.

هم‌چنین، دکتر محمود افشار یزدی در سال ۱۳۱۶، قسمتی از باغ و ساختمان اندرونی را که حدود ۶۰۰۰ متر مربع بود، خرید و به تدریج با خریدن قطعات اطراف، مساحت باغ را به ۱۲۰۰۰ متر مربع رسانید. سپس در سال ۱۳۳۷، باغ و ساختمان ‌های داخل آن را وقف امور فرهنگی کرد؛ از جمله در سال ۱۳۵۲ قسمتی از آن برای استقرار مؤسسه لغت نامه دهخدا و مؤسسه باستان‌ شناسی به دانشگاه تهران واگذار شد که هم ‌چنان دایر است.

باغ فردوس تهران

موزه سینما

موزه سینمای ایران با هدف جمع آوری، صیانت و به نمایش گذاشتن میراث سینمای کشور در شهریور ماه سال ۱۳۷۳ و با همت شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران شروع به کار کرد. در این راه هنرمندان بسیاری تلاش های انکار ناپذیری کردندو هنرمندانی همچون عزت الله انتظامی، عباس کیارستمی و…

چهار سال بعد، یعنی در سال ۱۳۸۱ و با حضور رئیس جمهور وقت ایران آقای خاتمی، موزه سینما به عمارت باغ فردوس تهران انتقال یافت. این موزه از بخش های مختلفی تشکیل شده است که به اختصار به معرفی آن ها می پردازیم.

بخش‌های مختلف موزه سینما باغ فردوس از این قرار است:

  • تالار آغازگران: در این بخش همان طور از نامش پیدا است با اولین‌های سینمای ایران، تاریخچه سینما، تجهیزات فیلم‌برداری و فیلم‌ها و… آشنا خواهید شد.
  • تالار معاصران: این تالار معرف هنرمندان معاصر سینما است و پرتره شخصیت‌های مطرح در زمینه بازیگری، کارگردانی، آهنگسازی، تصویربرداری به نمایش گذشاته شده است.
  • تالار بین‌‌‌الملل: جوایز هنرمندان افتخار آفرین در عرصه بین‌المللی مانند نخل طلایی کن، شیر ونیز، خرس برلین و دیگر جوایز جهانی سینمای ایران و پوسترهایی از فیلم‌های ایرانی راه یافته به جشنواره های جهانی در این تالار جمع آوری شده است.
  • تالار نام‌آوران: در این تالار تاریک، ناگهان با نور فلاش عکاسان و صدای تشویق حضار می‌بینید و می‌شنوید که و سپس با نام آوران هنر آشنا می‌شوید.
  • بخش سینمای کودک و نوجوان: در این قسمت عروسک‌های مثل کلاه قرمزی، پسرخاله و تصاویری از بازیگران و دست اندرکاران سینمای کودک را می‌توانید ببیند.
  • بخش سینمای دفاع مقدس: تصاویر مربوط به فیلم‌ها، بازیگران، کارگردان‌ها و عوامل اصلی فیلم‌های جنگی کشور زینت‌بخش این تالار است.
  • تماشاخانه: در تماشاخانه موزه سینما، با بازسازی سینماهای دهه ۳۰ و ۴۰ و تماشای نخستین تصاویر سینمای ایران؛ به تاریخ سفر می‌کنید.
  • بخش صدا و دوبله: در این موزه نمایشگاهی به ابزارهای قدیمی صدابرداری، غرفه علی کسمایی؛ پدر دوبله ایران و لحظاتی از نخستین فیلم‌های دوبله شده اختصاص داده شده است.
  • اتاقی به نام علی حاتمی: شاه‌نشین عمارت باغ فردوس به کارگردان مشهور ایران؛ علی حاتمی اختصاص داده شده است و وقتی وارد آن شوید وی را خواهید که پشت میز تدوین فیلم حاجی واشنگتن به‌همراه عزت الله انتظامی بازیگر نقش اول آن نشسته است.
  • خانه فرهاد: با شنیدن صدای فرهاد وارد اتاق نمادین این خوانند نامی می‌شوید. یادگارهایی از وسایل شخصی، سازهای او و کتاب هایش در این موزه نگهداری می‌شود.
باغ فردوس تهران
منبع عکس: خبرگزاری برنا (عکاس: متین قاسمی)

باغ فردوس کجاست ؟

باغ موزه فردوس در شمال شهر تهران و در محله‌ای با صفا به نام باغ فردوس قرار دارد. این محله قاجاری از شمال به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر، از جنوب به بزرگراه مدرس و مریم شرقی یا فرشته، از شرق به خیابان‌های دربندی، شاهد و انتهای آفریقا، از غرب به چهارراه پارک وی و خیابان ولیعصر منتهی می‌شود.


مقالات بیشتر بخوانید :

Related posts

دیدگاهتان را بنویسید

Required fields are marked *