باغ عفیف آباد شیراز
در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی شیراز درباره باغ عفیف آباد که یکی از زیباترین باغ های تاریخی شهر شیراز است سخن خواهیم گفت پس در ادامه با تاپ تراول همراه باشید.
مختصری درباه باغ عفیف آباد شیراز بدانید :
باغ عفیف آباد یا گلشن از آثار تاریخی شهر شیراز است. این باغ در خیابان عفیف آباد شیراز جای گرفتهاست و هماکنون در اختیارارتش قرار دارد و یکی از بزرگترین موزههای سلاح خاور میانه در آن وجود دارد. این باغ در دوران صفویه بنا شده و از آن زمان یکی از گردشگاههای اصلی پادشاهان ایرانی بوده است
باغ عفیف آباد نمونهٔ کاملی از هنر گل کاری ایرانی است. سازنده عمارت باغ، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم است که در سال ۱۲۸۴ ه.ق آن را احداث نمود. این باغ در یکی از مناطق اعیاننشین شیراز جای دارد و مجموعه در سال ۱۸۶۳ میلادی ساخته شد. این مجموعه شامل یک کاخ سلطنتی، موزه سلاحهای قدیمی و یک باغ ایرانی است که همگی برای بازدید همگانی فراهم هستند.
تاریخچه باغ عفیف آباد
اغ عفیف آباد با وسعتی حدود ۱۲۷۰۰۰ متر مربع از زیباترین باغهای تاریخی شیراز است. این باغ در دوره صفویه از باغهای مهم و گردشگاه پادشاهان بود. در این دوران این باغ توسط شاهان صفوی مورد استفاده قرار میگرفته. در زمان قاجاریه، میرزا علی خان قوام الملک این باغ را خریداری و اقدام به نوسازی باغ و درختان کرد و عمارتی زیبا و آراسته در آن بنا نمود. قوام دوم قناتی در نزدیکی باغ را برای آبیاری آن خریداری کرد. در اواخر دوران قاجار این باغ به دست عفیفه خانم، خواهر زاده بانی باغ میرسد. وی در این باغ دگرگونی و بهسازی گستردهای پدید آورد و به همین جهت پس از آن این باغ به نام عفیف آباد معروف میشود. اما وارثین باغ در زمان پهلوی آن را به فرح پهلوی همسر محمد رضا شاه هدیه میدهند. در سال ۱۳۴۰ ارتش در مزایده این باغ را خریداری میکند تا اینکه پس از انقلاب اسلامی و به کوشش ارتش جمهوری اسلامی و همزمان با روز ارتش در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۳۷۰، باغ عفیف آباد به موزه نظامی شماره ۲ کشور مبدل میشود
معماری داخل باغ
این باغ یکی از کهنترین باغهای شیراز است، از همین رو سادگی دیرینهٔ خود نگهداشتهاست. سردر باغ دارای چهار ستون گچی ساده است و سرستونهای آنها با الگو گرفتن از سرستونهای تخت جمشید طراحی شدهاست. در پیشانی سردر نگاره دو شیر دیده میشود به گونهای که گویی در را در میان پنجههای خود گرفتهاند. پس از گذر از در، دالانی که آن را به فضای اصلی باغ پیوند میدهد. در سوی دیگر در و بر پیشانی دهلیز آیین تاجگذاری یکی از پادشاهان ساسانی به چشم میخورد.
ساختمان کاخ دارای دو طبقه است که در آن نزدیک به ۳۰ اتاق تالار وجود دارد. در شمال و جنوب تالار دو بخاری از سنگ مرمر تراشیده شدهاست. طبقه پایین موزه نظامی شدهاست و در آن آبنمای زیبایی ساخته شده و سوی خاوری آن با پنجرههای رنگین ساخته شدهاست. این طبقه با سه پلکان به طبقه دوم راه مییابد. طبقه دوم راهروی بلندی دارد که در دو سوی آن اتاقهای تو در تو جای دارد. در مرکز این طبقه تالاری بزرگ و باشکوه وجود دارد. سقف تالار چوبی است و به به نقشهای گل و بوته، شکارگاه و بزم و شادی آراسته شدهاست. دورادور دیوارها گچبری و مقرنسکاری شده و درها و پنجرهها از شیشههای ساخته شدهاند. در این طبقه «موزهٔ عبرت» قرار دارد که دربردارنده اتاقهای همایش، رختکن، نشیمن، مطالعه، پذیرایی و قمارخانه است.
در پیشانی ساختمان نگارهای از تاجگذاری یکی از پادشاهان ساسانی با کاشی آراسته شدهاست. در اصلی ساختمان در سمت شمال است که از مسیر پلکان سنگی به تالار سرپوشیده میرسد. نمای شرقی عمارت دربرگیرنده ایوانی بزرگ و زیباست که در تمام طول بنا کشیده شدهاست. نمای غربی آن بسیار ساده است. ایوان جنوبی نیز از دید آذین بندیها همانند ایوان شمالی است. در جلو ایوان بزرگ عمارت چهار ستون بلند ساخته شدهاست و سقف آن با قطعات چوبی پوشیده شدهاست. سر ستونهای ایوان با الهام از نقشهای تخت جمشید گچ بری شدهاست. همچنین در جلوی ساختمان نیز استخر بزرگی وجود دارد که راه اصلی باغ از جلو آن آغاز میشود.
معماری این باغ آمیزهای از ویژگی معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه است
موزه نظامی باغ عفیف آباد
در این موزه مجموعهای از سلاحهای سرد و گرم، خودکار و نیمه خودکار، انواع شمشیر، زره، نیزه، کلاه خود، سپر، انواع تفنگهای سرپر، سنگ چخماق، تفنگهای شکاری، تپانچه و انواع مسلسل نگهداری میشود. از سلاحهای با ارزش در این موزه میتوان به تفنگهای شخصی فتحعلیشاه، ناصر الدین شاه، مظفرالدین شاه، رضا شاه، محمد رضا شاه و همچنین اسلحههای رزمندگان نهضت جنگل و مسلسل آب انباری رئیس علی دلواری اشاره کرد.
مقالات بیشتر بخوانید :
- باغ ارم شیراز
- بهترین باغ های شیراز را بشناسید
- باغ دلگشای شیراز
- باغ ملی شیراز
- باغ جهان نما شیراز
- مسجد نصیرالملک شیراز معروف به مسجد صورتی ایران
- باغ ایرانی پاسارگاد شیراز
- باغ تخت شیراز