بازارهای تاریخی یزد
یزد به عنوان نخستین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان ، برترین جاذبه های گردشگری، تاریخی و میراث فرهنگی را دارد که هر کدام از آنها می تواند به تنهایی جاذبه ای منحصر به فرد برای بازدید گردشگران و دوستداران میراث فرهنگی و تاریخ ایران و جهان باشد. یزد طی دوره های مختلف ، القاب بسیاری را در طول تاریخ به دست آورده که هرکدام دارای بار معنایی بالایی است همچون شهر « بادگیرها» ، شهر « کار و کاریز و کاهگل » ، شهر « دارالعباده» و… . یکی از جاذبه های زیبای این شهر بازارها و بازارچه های سنتی است که امروز با وجود گسترش پاساژها و مجتمع های تجاری متنوع ، باز هم مورد اقبال گردشگران داخلی و توریست های خارجی است. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با بازارهای تاریخی یزد بیشتر آشنا شوید.
بازار خان یزد
بازار خان با قدمتی متعلق به دوره ناصرالدین شاه قاجار و با ۲۷۴ متر طول و ارتفاع بین ۴ تا ۶ متر؛ طویلترین، عریضترین و معروف ترین بازار یزد می باشد و از جمله نقاط دیدنی و قدیمی خشتی شهر یزد نیز به حساب می آید که با حسینیه، آب انبار و حمام کنار آن به تدریج و توسط محمد تقی خان بافقی ساخته شده اند. میدان خان با مغازه های اطراف خود، راهی به بازار مسجد ملا اسماعیل و بازار قیصریه دارد. مجموعه خان از چندین راسته، بازارها و تیمچههای متعددی تشکیل شده است و گرچه، هر کدام از این بازارها نام خاصی دارند اما امروزه، همه این بازارها تحت عنوان بازار خان معروف و شناخته شده اند.
بازارچه خراسانی
بازارچه خراسانی یا بازار غلام علی سیاه یزد که در گویش محلی به آن بازار غولومَلی سیا گفته می شود، متعلق به اواخر دوره قاجار می باشد. بازار غلامعلی شاه ، زمانی مرکز تجاری شهر یزد بوده و رونق و روزهای بهتری داشته است.
بازار زرگری
بازار زرگری یزد با ۹۴ متر طول، ۳ متر عرض و ۶ متر ارتفاع متعلق به قرون دوازدهم و سیزدهم هجری قمری می باشد که مانند سبک معماری بازار تبریزیان دارای سقفی با طاق و هلال و نورگیرهایی در وسط راسته بازار است. بازار زرگری یزد ۵۳ باب مغازه با طلاهای معروف و خاص ۲۰ عیار یزدی دارد که با زرق و برق ویژه خود، چشم هر رهگذری را خیره می کند. این بازار نیز در سال ۱۳۸۲ با شماره ۸۵۲۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بازار حاجی قنبر
بازار حاجی قنبر، قدیمی ترین بازار یزد و مربوط به قرن نهم هجری قمری می باشد که به مجموعه ای از مغازه های زیر و اطراف حسینیه امیر چخماق گفته می شود. این بازار کوچک، توسط یکی از حاکمان یزد به همین نام به منظور رونق اقتصادی ساخته شد که در قرن سیزدهم هجری قمری، تکیه زیبایی بر سردر آن با کاشی معلق اضافه گردید. بازار حاجی قنبر یزد ، باعث ایجاد و رشد بسیاری از مغازه های دیگری نظیر شیرینی فروشی معروف حاج خلیفه رهبر یزد نیز شده است.
بازار قیصریه
بازار قیصریه در حد فاصل میدان و مدرسه خان یزد قرار دارد که محل فروش پارچههای یزدی است و از نظر معماری نسبت به بقیه بازارها نظم و ترتیب بهتری دارد و در چوبی با ارزشی در این بازار است که به وسیله همین دو در، بازار بسته میشود . قیصریه به فضایی گفته میشده که از لحاظ خصوصیات معماری به یک راستهی فرعی، دالان یا تیمچه و در مواردی به یک سرا شبیه بوده است و غالباً به عرضهی کالاهای گرانبها و منسوجات عالی اختصاص داشته است .
بازار دروازه مهریز
بازار دروازه مهریز در دوره قاجار و زمان گورکانیان با ۳۸ متر طول و ۵/۳ متر عرض احداث گردید. این بازار دارای ۶ باب مغازه با میانگین دهانه ۵ متر است که از جنوب به بازار خان و از شمال به کوچه دارالشفا یا دروازه تاریخی وصل و ختم می شود. بازار دروازه مهریز با شماره ۸۵۴۳ در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بازار پنجه علی
بازار پنجه علی مشهور به بازار مسگران یزد، قدمتی ۶۰۰ ساله دارد و متعلق به قرن نهم هجری قمری می باشد که هنوز بافت سنتی قدیم خود را حفظ کرده است.بازار مسگرها در حد فاصل خیابان قیام قرار دارد و در آن انواع سازه های مسی و فلزی نظیر صنایع دستی تزئینی، ظروف آشپزخانه و ابزار آلات کشاورزی ساخته و عرضه میشود.بازار مسگرهای یزد در سال ۱۳۸۱ با شماره ۷۷۸۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بازار مسگرها
این بازار از بازارهای سنتی و قدیمی شهر یزد متعلق به قرن نهم هجری و قمری است که درحد فاصل خیابان قیام قرار دارد و در آن انواع مصنوعات مسی و فلزی از قبیل صنایع دستی تزئینی، ظروف آشپزخانه و ابزار آلات کشاورزی ساخته و عرضه میشود و از این رو علاقه مندان به ظروف مسی میتوانند انواع ظروف مسی را در این بازار پیدا کنند . بازار مسگرهای یزد در سال 1381 با شماره 7786 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .
بازار کاشیگری
بازار کاشیگری مربوط به دوره زند است و در یزد، خیابان قیام، بازارچه حضرت عباس و میدان خان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۷۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.