چهار محال و بختیاری

آشنایی با قلعه دزک ، قلعه تاریخی شهرکرد | Dezak Castle 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

قلعه دزک

در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول شما را با قلعه دزک ، در استان چهارمحال و بختیاری آشنا خواهیم کرد . در ادامه مطلب همراه ما باشید تا درباره این قلعه تاریخی بیشتر بدانید.

روستای دزک

دزک از روستاهای بخش کیار در شهرستان شهرکرد است که در فاصله 35 کیلومتری جنوب شرقی شهرکرد قرار دارد. قلعه‌ای نیز در روستای دزک شهرکرد واقع‌شده که قلعه به دستور امیر مفخم بختیاری بناشده و توسط هنرمندان اصفهان معماری و تزئین شده است. از اواسط دوره قاجار به خاطر اینکه این منطقه حاکم‌نشین بوده دارای اهمیت بالایی است و از لحاظ شواهد تاریخی در این منطقه گورستان‌های قدیمی با شیرهای سنگی وجود دارند که متعلق به عصر صفویه هستند. معماری کاخ قلعه از قصرهای اروپایی قرن‌های گذشته الهام گرفته‌ که نشانگر نفوذ فرهنگ غرب در ایران بوده است.

تور اروپا

قلعه دزک در۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر کرد و در روستای دزک قرار دارد و در دو طبقه و به صورت باشکوهی بدستور لطفعلی خان امیر مفخم بختیاری ساخته شده است .

قلعه دزک
قلعه دزک

طبقه اول قلعه دزک دارای یک هشتی ورودی در وسط است که از طرفین به محوطه بزرگ قلعه منتهی می شود . در طرفین هشتی چهار ایوان قرار دارد که دو ایوان رو به شمال و دو ایوان دیگر رو به جنوب قرار گرفته است و شامل چند اتاق و انبار است .طبقه دوم قلعه دزک که از ایوان شمالی طرفین هشتی به آن راه می یابند ، ابتدا از راه پله ها وارد محوطه ای بزرگ به نام حوضخانه می شود که در وسط آن یک سالن بزرگ به نام سفره خانه وجود دارد و اتاق آینه در جوار آن قرار گرفته است .

قلعه دزک
قلعه دزک

سفره خانه این سالن دارای تزئینات گچبری و نقاشی زیبائی است . اشکال مختلف از قبیل ملائکه به عنوان مظهر پاکی و کله شیر که حاکی از قدرت و دلاوری است و مناظر زیبا از شکار و گچبری های گل و بوته در حاشیه بزرگ و کوچک آن است . سقف چوبی و به شکل قاب بندی است و دارای در و پنجره های سیم کوبی شده است .

در کنار سفره خانه اتاقی به نام آیینه خانه قرار دارد که به صورت باشکوهی تزئین شده است و همانند سازی از سبک اروپایی است و شباهت زیادی به اتاق آینه قصرهای ایتالیا دارد. این تالار بر نمونه های جامع و متنوع هنر گره چینی و نقشبری و شیشه نقاشی دو پوسته عکس در هم است که نمای سه بعدی دارد و نمونه های آن بسیار کمیاب است. کارهای آیینه کاری این اتاق زیر نظر استاد ابوالقاسم خواجوی اصفهانی از برجسته ترین اساتید آیینه بند قرن گذشته انجام شده است.

قلعه دزک
قلعه دزک
قلعه دزک
قلعه دزک
قلعه دزک
قلعه دزک

این بنا دارای چهار برج بوده که دو برج جنوبی آن باقی ست. حجاری و سنگتراشی های متعدد و متنوع آن قابل توجه است ارزنده ترین آنها در دیواره حوض آبگیر وسیع و بسیار خوش طرح محوطه داخل و جوش‌ها و لاک‌ها و آب نماها و سرفواره‌ها و همچنین سرستونها و زیر ستونها و ساقها مشاهده می‌شود. کارهای سنگ تراشی زیر نظر استاد حسن پهلوان از حجاران معروف آن دوره انجام گرفته است. تاریخ این بنا در زمان قاجاریه بوده و آخرین لوحه تاریخ دار آن که پس از اتمام کامل ساختمان نصب گردیده 1325 هجری قمری می‌باشد.

قلعه دزک
قلعه دزک

ساختمان قلعه به وسیله لطفعلی خان امیرمفخم و پسرش فتحعلی خان سردار معظم بختیاری بنا گردیده و مدتها محل زندگی آنها و حاکم نشین بختیاری بوده است. این بنا در گذشته به اعتبار شخصیت صاحبان آن نظیر لطفعلی خان امیرمفخم و نصیرخان سردار جنگ و فتحعلی خان سردار معظم میعادگاه بسیاری از رجال علمی و سیاسی نامدار بوده است.

موزه قلعه دزک

در سال های اخیر به منظور استفاده مطلوب تر از فضای موجود در کاخ قلعه دزک موزه پوشاک و موزه سنگ چهارمحال و بختیاری در این مجموعه تاریخی فرهنگی راه اندازی شده است. موزه پوشاک کاخ قلعه دزک در بهمن 1388 راه اندازی و در آن پوشاک شهرها، روستاها و مناطق شاخص و خاص چهارمحال و بختیاری معرفی و به معرض نمایش گذاشته شد. در این موزه علاوه بر معرفی پوشاک، زیور آلات، صندوق، صندوقچه و وسایل مرتبط با پوشش اقوام و مجموعه ای از تصاویر قدیمی مربوط به نمونه پوشاک سنتی و محلی چهارمحال و بختیاری به نمایش درآمده است. موزه سنگ کاخ قلعه تاریخی دزک نیز21  بهمن 1394 به عنوان دومین موزه سنگ چهارمحال و بختیاری پس از موزه سنگ قلعه تاریخی چالشتر گشایش یافت. در این موزه 100 قطعه سنگ مربوط به دوره های صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه شامل سنگ قبر، ستون، سرستون، سنگ آسیاب، سنگ آب، آردچی، سردرب، سنگ عصارخانه، سنگ روغن گیری و سنگ ازاره به نمایش درآمده است.

قلعه دزک

آدرس و زمان بازدید

آدرس:

استان چهارمحال و بختیاری، کیار، روستای دزک، خیابان میراث

زمان بازدید:

در 6 ماهه اول سال از ساعت 9 الی 19، در 6 ماهه دوم سال از ساعت 8 الی 17

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *