غذاهای اندونزی
در این مقاله از مجله سفر و گردشگری تاپ تراول تصمیم گرفتیم تا شما را با پرطرفدارترین غذاهای اندونزی آشنا کنیم . پس اگر قصد خرید تور اندونزی و بخصوص تور بالی دارید پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید
بالی جزیره ای است واقع در کشور اندونزی که یکی از مراکز مهم گردشگری جهان به شمار میرود . بالی که معروف به جزیره خدایان می باشد ، جزیره کوچکی از بزرگترین مجمع الجزایر جهان و بزرگترین کشور مسلمان جهان یعنی کشور اندونزی می باشد .
این جزیره دو اقیانوس آرام و اقیانوس هند را به هم متصل کرده است . به همین خاطر دارای آب و هوای بسیار متفاوتی است . مثل بسیاری از جزایر دیگر اندونزی ، دنیای مخصوص به خودش را دارد. دنیائی که نام این جزیره را در فهرست بهترین مقاصد گردشگری جهان قرار داده است.
بالی یکی از جذاب ترین جزایر توریستی در دنیا است. با هر سلیقه ای که به بالی سفر کنید، از جاذبه های آن لذت خواهید برد. بالی پر از عطر و رنگ است. غرفه های فروش غذاهای خیابانی و میوه های استوایی، در خیابان ها توجه مسافران را جلب میکند. موسیقی سنتی در بازارچه ها نواخته میشود. در کنار شلوغی و همهمه ی مناطق توریستی، طبیعت بالی هم بکر و آرام و بی نظیر است. کوهستان های جنگلی، کوه های آتش فشانی و آبشارهای دیدنی در گوشه و کنار بالی، گردشگران را به سوی خود میخواند. دوچرخه سواران از مسیرهای سرسبز به مزارع پلکانی برنج میروند و از روستاهای زیبا و اهالی مهمان نواز آنها دیدن میکنند.
مشخصه ی آشپزی در بالی، استفادهی فراوان و متنوع از انواع ادویه جات، سبزیهای تازه، گوشت و ماهی است. علاوه بر قبایل محلی اندونزی، کشورهای همسایه هم تاثیری انکارناپذیر بر آشپزی این منطقه دارند. بخش زیادی از جمعیت اندونزی، هندو هسند و همین مسئله باعث شده که رژیم غذایی متمایزی نسبت به سایر مناطق داشته باشند. فستیوال ها و مراسم مذهبی هندو ها، غذاهای خاص و بسیار متنوعی دارد که بخش مهمی از فرهنگ غذایی این منطقه را تشکیل میدهند.
برنج، یکی از مهم ترین غلاتی است که در رژیم غذایی بالی استفاده میشود. از دیگر مواد غذایی اصلی در آشپزی بالی میتوان به سبزیجات تازه، انواع میوه های استوایی، غذاهای دریایی، مرغ و ماهی و گوشت قرمز اشاره کرد. بیشتر هندوها گوشت قرمز نمیخورند یا به ندرت مصرف میکنند.
بالی یک مقصد گردشگری بسیار محبوب در دنیا است. مدارس اشپزی زیادی در این منطقه وجود دارند که آشپزی سنتی بالی را آموزش میدهند. بازارهای شبانه و غرفههای خیابانی بهترین مکان برای امتحان کردن طعم غذاهای سنتی و خیابانی بالی هستند. فستیوالهای زیادی در بالی برگزار میشود که غذا یکی از ارکان مهم آن است. البته بسیار از غذاهای غربی شده و غذاهای بینالمللی هم در این جزیرهی دیدنی پیدا میشود. در مجموع، با هر ذائقه و سلیقهای میتوانید غذایی برای خوردن پیدا کنید و از سفر خود به بالی لذت ببرید.
در ادامه با تعدادی از محبوب ترین غذاهای اندونزی و سنتی بالی آشنا میشویم که آنها را در بسیاری از غرفه های خیابانی و در بسیاری بازارچه ها و منوی خیلی از رستوران ها خواهید دید. بد نیست که قبل از سفر با نام و مواد تشکیل دهندهی بعضی از آنها آشنا شوید تا در سفر، با دید بازتر و خیال راحت تر بتوانید غذاها را سفارش دهید و امتحان کنید.
هزاران جزیره در کنار هم، اندونزی را تشکیل داده اند. به همین دلیل تعجبی ندارد که غذا هم درست مانند فرهنگ این منطقه، تنوع فوق العادهای دارد. برای اینکه تجربه ی سفر خود به بالی را کامل کنید، حتما یکی از این غذاها را با توجه به ذائقهی خود امتحان کنید و از طعم متفاوت آن لذت ببرید.
علاوه بر غذاهای سنتی و متنوع، رژیم غذایی این منطقه از نظر انواع کیک و دسر هم تنوع دارد و عاشقان شیرینیجات و دسرهای رنگارنگ در بالی ناامید نمیشوند.
ساتای (satay)
ساتای غذایی است که با گوشت کبابی و مارینه شده تهیه میشود و آن را با سسهای پرادویه سرو میکنند. این غذا شامل انواع گوشت است و ممکن است این مواد در تهیهی آن به کار گرفته شود: گوشت مرغ تکه شده، گوشت بز یا گوسفند، گوشت گاو، ماهی، توفو، تخم مرغ یا ترکیبی از چند مورد از این مواد. این غذا در بسیاری از کشورها و فرهنگها وجود دارد. مدل ساتای بالی که sate lilit نام دارد با موادی مثل گوشت گاو، مرغ، ماهی و حتی گوشت لاکپشت پخته میشود. این گوشتها را با نارگیل، شیر نارگیل و مخلوطی از سبزیجات و ادویهجات ترکیب میکنند. گوشتها را به سیخهای چوبی میکشند و روی آتش کباب میکنند. این غذا را ممکن است با سس مخصوص یا بدون آن سرو کنند.
ناسی آیام (Nasi Ayam) و ناسی کامپور (Nasi Campur)
این دو غذا را در همه ی غذا خوری های سنتی یعنی وارونگ (warungs) و رستوران های بالی میتوانید پیدا کنید. این غذا در اصل برنج سفید است که با انواع غذاهای دیگر سرو میشود. مکمل این غذا، سبزیجات مخلوط و نوعی ادویه ی خاص منطقه ی بالی است که sambal matah نام دارد و بسیار تند و تیز است. این غذا را غالبا با یک کاسه سوپ سرو میکنند. اگر نمی خواهید غذای تند بخورید یا ادویه جات زیاد، اذیتتان می کند، این غذا را میتوانید بدون ادویه سفارش دهید.
ببک (Bebek) و آیام بتوتو (Ayam Betutu)
بتوتو یکی از غذاهای نمادین و سنتی بالی است که با مرغ یا اردک کامل تهیه میشود. داخل آن را با ادویهجات سنتی پر میکنند و در برگ موز میپیچند. این غذا را در پوستهی محم موز حسابی میپیچند و ۶ تا ۷ ساعت در آتش میپزند. نتیجهی نهایی، غذایی مقوی، آبدار و پرادویه است که گوشت آن به راحتی از استخوان جدا میشود. این غذا یکی از غذاهای بالی است که باید به آرامی پخته شود و برای کسانی مناسب است که به دلایل مذهبی، نمیخواهند گوشت خوک یا سایر حیوانات را بخورند.
غذای دریایی جیمباران (Jimbaran)
در ساحل موآیا (Muaya) در خلیج جیمباران (Jimbaran)، کافههای زیادی در کنار هم قرار گرفتهاند که ماهی گریل شده و کبابی و انوع غذاهای دریایی را سرو میکنند. انواع خرچنگ، میگو، لابستر، شاهماهی و انواع ماهی در این کافهها و غذاخوریها پیدا میشود. شاید این غذاهای دریایی، معمولی به نظر برسند اما از نظر عطر و طعم، آنچه که غذاهای دریایی این منطقه را از سایر مناطق بالی متمایز میکند، سسهای اختصاصی و دستورهای ویژهای است که هر کافه دارد و چاشنیهایی که همراه با غذا سرو میکند. یکی از این ادویههای مخصوص، سامبال خانگی است که موجب طعم منحصربهفرد غذاهای دریایی منطقهی جیمباران میشود. طعم غذاها از ترش و شیرین گرفته تا تند و پرادویه، متفاوت است.
Pepes و Tum
یکی از روش های پخت و پز در آشپزی اندونزی، پیچیدن غذا در برگ موز است. حتی این غذاهای پیچیده شده در برگ را با شاخه و برگ درختان میدوزند و آنها را آبپز، بخارپز یا گریل میکنند. این دو نوع غذا هم معمولا با موادی چون گوشت، مرغ، توفو یا انواع سبزیجات تهیه میشوند. پیچیدن مواد غذایی در برگ موز، عطر و طعم خاصی به غذاها میدهد که نظیر ندارد.
لاوار (Lawar)
لاوار یک غذای ترکیبی سنتی است که با موادی چون گوشت چرخ کرده، سبزیجات، پودر نارگیل و انواع ادویههای محلی تهیه میشود. این غذا را معمولا بلافاصله بعد از آماده شدن سرو میکنند. دو نوع لاوار در بالی طبخ میشود؛ سفید و قرمز. این غذا را نمیتوان زیاد نگه داشت و باید داغ و تازه مصرف شود. مدل سفید این غذا گوشت قرمز ندارد.
کیکها و دسرهای سنتی
کیکهای سنتی در قدیم برای نذورات مذهبی در آیینهای خاص تهیه میشدند اما امروزه راه خود را در بازارهای محلی باز کردهاند و همراه با قهوه در وعدههای مختلف مصرف میشوند. تنوع این کیکها بسیار زیاد است و مواد اصلی تشکیلدهندهی آن عبارت است از آرد برنج، شکر، نارگیل و میوههای استوایی. از میان انواع مختلف این کیک میتوان به Wajik، godoh و kelepon اشاره کرد.
ناسی گورنگ (Nasi Goreng)
ناسی گورنگ، یکی از غذاهای ملی اندونزی است و با سرخ کردن برنج تهیه میشود. برنج را با انوع گوشت، سبزیجات و تخم مرغ، لوبیا سبز، پیاز، سیر و سس سویا و چیلی تند ترکیب میکنند. برای سرو این غذا، از تاپینگهای مختلفی مثل قطعات گوجه فرنگی یا خیار، سیر سرخ شده، ماهی و انواع چاشنی و ترشی استفاده میکنند.