سوغات چابهار
در این مقاله از وب سایت گردشگری تاپ تراول به معرفی سوغات چابهار و صنایع دستی این شهر ساحلی خواهیم پرداخت پس اگر تصمیم دارید برای اطرافیان و یادگاری از این شهر کلای را تهیه کنید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا بهترین انتخاب را داشته باشید
چابهار نگینی در استان تاریخی سیستان و بلوچستان است و یکی از شهرهای جنوب شرقی این استان به شمار می رود که در کرانه دریای مکران و اقیانوس هند قرار دارد. چابهار علاوه بر موقعیت مهمش در منطقه، سوغاتیهای بسیار خوشمزه و صنایعدستی منحصر به فرد و زیبایی دارد. یکی از جذابیت های چابهار، بازار سنتی آن است که از قدیم الایم به عنوان محبوب ترین بازار در این شهر جنوبی فعالیت داشته است. عمده ی فروشندگان در این بازار را خانم های چابهاری تشکیل میدهند. علاوه بر خرید در این بازار افرادی هستند که بر روی دستتان حنا می زنند که این کار یکی از جذاب ترین فعالیت ها در این بازار است.
شیرینی لندو
تهیهی این شیرینی سنتی و بومی، برای پذیرایی از مهمانان در مناطق مختلف استان رواج دارد. لندو، از ترکیب خرما، گندم و کنجد تهیه میشود به این صورت که پس از مخلوط کردن خرمای هسته گرفته شده، گندم داغ (برشته) و کنجد، مواد را زیر بار سنگین میگذارند تا سفت شوند و حالت چسبندگی پیدا کنند. این مرحله از تهیهی لندو به زمان زیادی نیاز دارد و مواد باید حداقل نصف روز، زیر بار بمانند. پس از اینکه مواد زیر بار به یکدیگر چسبیدند، از زیر بار برداشته میشوند و به اشکال مختلف (عمدتا توپی شکل) آماده میشوند.
سوزن دوزی
سوزن دوزی نام یکی صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان است که به دست توانا و هنرمند مردمان بلوچی بر روی پارچه نقش می بندد و جاودان می شود. این هنر که در اصل، هنر تزئین پارچه است، سابقه ای طولانی و به دارازی قدمت تاریخ بلوچستان دارد و از این رو بعید نیست که آن را نام بلوچی دوزی به شما معرفی کنند. در سوزن دوزی روی پارچه های ساده با نخ های رنگی و به کمک قلاب و سوزن طرح می زنند؛ طرح هایی که زنان بلوچ بیشتر از رویاهایشان الهام می گیرد. به همین جهت سوزن دوزی بازتاب دردها، آمال و آرزوهای زنان بلوچ است. سوزن دوزی را بر روی سفره عقد، روتختی، کوسن، سجاده، رومیزی، پشتی و یا حتی لباس و … انجام می دهند. جالب است بدانید که سوزن دوزی انواع مختلفی دارد که از این قرارند: ابریشمدوزی، گلابتوندوزی، نقده دوزی، پتهدوزی، سکمهدوزی، بلوچدوزی، ممقاندوزی، سرمهدوزی، شمارهدوزی، پولکدوزی، منجوقدوزی، پیلهدوزی، ده یکدوزی، خامهدوزی، کمنددوزی.
حصیربافی
به معنی بافت رشته های حاصل از الیاف گیاهی (سلولزی) به کمک دست و ابزار ساده دستی است که طی آن محصولات مختلفی مانند زیرانداز، سفرهحصیری، انواع سبد، انواع ظرف و … تولید میشود. حصیربافی خود بامبوبافی، مرواربافی، تِرکه بافی، چم بافی و سبد بافی را نیز شامل میشود. چیغ بافی نیز در زیرمجموعه حصیربافی قرار میگیرد با این تفاوت که در روند بافت علاوه بر الیاف گیاهی از نخ پشمی رنگ شده نیز برای ایجاد نقش و طرحهای سنتی استفاده میگردد.
سکه دوزی
دیگر صنعت مهمی که در این شهر وجود دارد، سکه دوزی است و از این بافت ها برای رواندازهای رخت خواب و یا زینت دادن به شترها برای مراسم خاص مانند عروسی استفاده می شد.
چادر بافی
با توجه به این که این منطقه دارای بخش های عشایر نشین است از این رو سیاه چادر یا پلاس یکی از محصولات پر کاربرد در این شهر است. نحوه تولید آن چنین است که بر روی دار و با استفاده از موی بز بهعنوان تاروپود آن را میبافند. اگر بخواهید می توانید یکی از این چادرهای دست باف عشایر را تهیه کنید.
گلیم بافی
این هنر در نواحی گشت، بم پشت، کشتگان از توابع شهرستان سراوان و بزمان، آهوران، بنت، فنوج از توابع شهرستان ایرانشهر ودشتیاری از توابع چابهار رایج است. عشایر مواد اولیه را از پشم دام های خود تهیه می نمایند.رنگ های مورد استفاده در گلیم عمدتاً تیره و در زمینه های قهوه ای، قرمز تیره مایل به قهوه ای، آبی تیره و شتری و رنگ های روشن مثل زرد، سبز، کرم، قرمز و سفید است و در شکل گیری طرح های بلوچی نقش به سزایی دارد. نقوش و طرح ها عموماً راه راه و هندسی است.
سفالگری
سفال گری از جمله هنرهای قدیمی سیستان و بلوچستان محسوب می شود، سفال های کشف شده در شهر سوخته این موضوع را به خوبی نشان می دهد. سفال ها به علت نوع خاص خاک منطقه پس از پخت، قرمز رنگ می شوند. از محصولات سفالی می توان به کاسه، بشقاب، قندان، قوری، گلدان، سینی، کوزه، چلیم و… اشاره کرد که می توانند انتخاب خوبی از سوغات چابهار باشند.
تراش سنگ های قیمتی
این نوع از صنایعدستی توسط سازمان منطقه آزادراه اندازی گردیده است. مواد اولیه آن شامل انواع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است که پس از انجام عملیات برش به آن حالت داده و از آن نگین انگشتر و سایر اقلام زیبا میسازند.
وسایل زینتی
یکی از مهمترین فعالیت ها در شهر چابهار صنایع دستی است که در بین عشایر و روستاییان این شهر بسیار رواج دارد. وسایل زینتی که توسط این اقشار ساخته می شود نیز عبارت است از انواع حلزون ها که با تراش داده شدن شمایل زیبایی در آنها به وجود می آید یا گردنبندها و دستبند های زینتی زیبا که در بین مسافران خارجی که به این شهر می آیند بسیار محبوب است.
ماهی و میگو تازه
همانطور که گفتیم چابهار یکی از شهرهای بندری ایران است و تنها شهری بندر ایران است که در ساحل اقیانوس قرار دارد، از همین رو همواره تخت تاصیر بادهای اقیانوسی قرار دارد و هوای آن در تمام فصول سال دلپذیرتر است. ماهی و میگو از اصلی ترین سوغاتی است که می توانید از چابهار تهیه کنید. در این شهر انواع ماهی که شامل ماهی قباد، ماهی سنگسر، ماهی سرخو، ماهی حلوا سفید، ماهی هامور، ماهی شوریده، شیرماهی، میگو و اره ماهی می شود صید می شوند که می توانید هر کدام را که می خواهید تهیه کنید. تولیدات شیلات از مهمترین صنایع در چابهار است که می توانید در این شهر فعالیت می کند.