تفلیس, گرجستان

راهنمای سفر به تفلیس و آشنایی با جاذبه های گردشگری تفلیس 

تور پاییز ۱۴۰۳
تور لحظه آخری اجاره خودرو در ترکیه

راهنمای سفر به تفلیس و آشنایی با جاهای دیدنی تفلیس

در این مقاله از وب سایت مجله گردشگری تاپ تراول درباره راهنمای سفر به تفلیس که یکی از شهرهای پر طرف دار نزد ایرانیان است سخن خواهیم گفت .

تفلیس شهری با جاذبه های دیدنی و گردشگری متنوع که با قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی خاص و برخورداری از طبیعت سرسبز و زیبا و داشتن مردمانی با فرهنگ غنی و مهمان نواز یکی از بهترین شهرهای گردشگری گرجستان است. در این رستوران ، هتل و کافه های بی نظیری وجود دارد که در آن غذاهای فوق العاده و همچنین مکانهای مناسبی را برای مسافران فراهم می کنند تا از سفر خود لذت ببرند. معماری جالب توجه بناهای مدرن و تاریخی این شهر یکی دیگر از جاذبه های مهم و مورد علاقه گردشگران است که باعث جذب آنها به این شهر شده است. حال با ما در این مقاله همراه باشید تا بهترین مکانهای تفریحی و تاریخی دیدنی تفلیس را برای شما معرفی کنیم.

تور اروپا

از نظر اماکن اقامتی هم در تفلیس هیچ محدودیتی وجود ندارد. هم کوله‌گردها می‌توانند در هاستل‌های ارزان اقامت کنند و هم هتل‌های لوکس ۵ ستاره برای دوستداران سفر مجلل و لوکس وجود دارد.

موزه‌ها، گالری‌ها، پارک‌ها، میدان‌ها و خیابان‌های قدیمی از دیگر جذابیت‌های شهر دیدنی تفلیس برای گردشگران هستند. شهری که در گوشه و کنار آن می‌توانید برترین آثار معماری مدرن و تاریخی را در کنار هم مشاهده کنید. شهر قدیم تفلیس، میزان کوچه‌های باریک و خانه‌های قدیمی بالکن‌دار و زیباست. قلعه‌ی باشکوه ناریکالا مشرف به بخش تاریخی شهر قرار دارد.


مقالات بیشتر درباره تفلیس بخوانید :

 

اطلاعات ضروری قبل از سفر به تفلیس :

اختلاف ساعت با تهران : تفلیس در منطقه‌ی زمانی GMT +4 قرار گرفته و نیم ساعت از تهران جلوتر است.

زبان رسمی : زبان گرجی

واحد پول : لاری (ლ) (GEL)

نوع برق شهری : برق شهری در تفلیس ۲۲۰ ولت و ۵۰ هرتز است و دوشاخه‌ها و پریزها از نوع C هستند که در ادامه تصویر آن را مشاهده می‌کنید:

کد کشور :+۹۹۵

شماره‌های اضطراری :شماره اضطراری سراسری برای تماس با پلیس، آتش‌نشانی و آمبولانس در گرجستان، ۱۱۲ است.

جهت رانندگی : راست

فرودگاه‌های بین‌المللی : فرودگاه بین‌ المللی تفلیس

وضعیت آب‌ و‌ هوا در تفلیس

تفلیس، آب و هوای نیمه گرمسیری مرطوب دارد و البته تحت تاثیر  آب و هوای قاره‌ای هم قرار دارد. این شهر تابستان‌های بسیار گرم و زمستان‌های نسبتا سردی را تجربه می‌کند. مثل سایر مناطق گرجستان، تفلیس هم بارندگی قابل توجهی در تمام طول سال دارد. آب و هوای این شهر تحت تاثیر توده هوای خشک از آسیای مرکزی و سیبری از طرف شرق و توده هوای اقیانوسی از دریای آتلانتیک و دریای سیاه از طرف غرب است. از آنجایی که این شهر از بیشتر جهات با رشته‌کوه‌ها احاطه شده است، با پهنه‌ی آبی وسیع دریای سیاه و دریای خزر فاصله‌ی کمی دارد و رشته‌کوه قفقاز بزرگ مانع از نفوذ توده هوای سرد از طرف روسیه می‌شود، تفلیس در مقایسه با سایر شهرهایی که آب و هوای مشابه و عرض جغرافیایی یکسانی دارند، خرداقلیم ملایم‌تری دارد.

میانگین دمای هوای سالانه در تفلیس ۱۳/۳ درجه‌ی سلسیوس است. ژانویه سردترین ماه سال است و میانگین دمای آن به ۲/۳ درجه می‌رسد. جولای گرم‌ترین ماه سال است و میانگین دمای هوا در این ماه به ۲۴/۹ درجه می‌رسد. در این ماه دمای هوای روز تا ۳۲ درجه هم می‌رسد و تعداد روزهای بسیار گرم سال، ۲۲ روز است.

میانگین بارش سالانه در تفلیس ۴۹۵ میلی‌متر است. ماه مه، با میانگین بارش ۷۷ میلی‌متری مرطوب‌ترین ماه سال است. ژانویه با میانگین ۱۸/۹ میلی‌متر، خشک‌ترین ماه سال است. ۱۵ تا ۲۵ روز از سال، برفی است.

بهترین زمان برای سفر به تفلیس

بهترین زمان برای سفر به گرجستان، اگر بخواهید هم گرمای تابستان و هم سرمای زمستان را تجربه کنید، ماه مه، ژوئن و سپتامبر است. نواحی کم‌ارتفاع در اطراف تفلیس در اواسط تابستان گرم هستند و نواحی کوهستانی خنک‌تر و خشک‌تر.

هزینه‌ های سفر به تفلیس

هزینه‌ی غذا

 گرجستان به خاطر غذاهای لذیذش شهرت دارد. در این شهر انتخاب‌های زیادی برای غذا خوردن دارید. هم رستوران‌های کوچک و بزرگ با قیمت‌های مختلف و هم غذاخوری‌های خیابانی که معمولا غذاهای ارزان‌تری دارند. غذا و نوشیدنی در تفلیس در مجموع قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه‌ای دارد و یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفر شما، امتحان کردن طعم متفاوت و فراموش نشدنی آنها است. با پرداخت ۱۹ لاری  (۲۲ هزار تومان) می‌توانید در رستوران‌های معمولی برای وعده‌ی ناهار غذا بخورید. فست فودها مثل مک دونالد در حدود ۱۱ لاری (۱۵ هزار تومان) هزینه دارند.

هزینه‌ی اماکن اقامتی

پیدا کردن جایی برای اقامت در تفلیس بسیار راحت است. با قیمت‌های مختلف می‌توانید یک اقامتگاه مناسب در این شهر پیدا کنید. استفاده از سرویس AirBnB برای کرایه‌ی آپارتمان و اتاق اشتراکی در این کشور رواج دارد. اقامت در هاستل‌های خوب با صبحانه رایگان، شبی ۷۰ لاری (۹۴ هزار تومان) هزینه دارد. با پرداخت شبی ۴۰۰ لاری (۵۳۰ هزار تومان) می‌توانید در هتل‌های خوب اقامت کنید. هزینه‌ی اقامت در هتل‌های معمولی از ۱۰۰ لاری (۱۳۴ هزار تومان) شروع می‌شود.

حمل و نقل عمومی

برای رفت و آمد بین شهرها، می‌توانید از قطار و مینی‌بوس‌هایی تحت عنوان marshrutka استفاده کنید. برای کاهش هزینه‌های خود در صورتی که گروهی سفر می‌کنید، می‌توانید وسایل حمل و نقل اختصاصی کرایه کنید. هزینه‌ی مینی‌بوس‌ها برای سفرهای بین شهری بین ۱۰ تا ۲۵ لاری (۱۳ هزار تا ۳۳ هزار تومان) و برای سفرهای داخل شهری کمتر از  ۷ لاری (۹ هزار تومان) است.

مکان های دیدنی تفلیس گرجستان

تفلیس، پایتخت گرجستان، یک شهر بزرگ و پهناور و ترکیبی از آثار باستانی و معماری مدرن است. خیابان‌های اصلی این شهر شلوغ و پرترافیک هستند. خیابان‌های قدیمی، پرپیچ و خم هستند و به کوچه‌های کوچک منتهی می‌شوند. هم زندگی سنتی و هم زندگی شهری و امروزی را می‌توانید در گوشه و کنار این شهر ببینید. تفلیس جاذبه‌های گردشگری متعددی دارد که برای سر زدن به همه‌ی آنها باید چندین روز وقت بگذارید. از آثار تاریخی گرفته تا موزه‌ها و کلیساهای دیدنی. در ادامه با مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری تفلیس آشنا می‌شویم.

کلیسای Metekhi و تندیس پادشاه واختانگ یکم (Vakhtang I Gorgasali)

داستان شهر تفلیس با پادشاه واختانگ یکم معروف به واختانگ گرگ سر آغاز می‌شود. او را گرگ سر می‌نامیدند چون روی کلاه‌خودش سر یک گرگ قرار داشت. او از اواسط قرن پنجم تا اوایل قرن ششم میلادی، پادشاه ایبریا یا گرجستان شرقی بود. روایت‌های مختلفی در مورد پایه‌گذاری تفلیس توسط این پادشاه عنوان می‌شود. طبق یکی از این روایت‌ها، واختانگ شکارچی قرقاول بود. او یکی از این پرندگان را شکار کرد و عقابش را فرستاد تا پرنده را بیاورد. زمانی که عقابش باز نگشت، به دنبال آن دو رفت. در نهایت به یک چشمه‌ی آب گرم رسید و دید که هر دو پرنده در این آب افتاده‌اند. او تحت تاثیر این چشمه‌های آب گرم قرار گرفت و تصمیم گرفت تا اطراف آنها، شهری بنا کند. نام تفلیس (Tbilisi) به معنای مکان گرم است. کلیسای Metekhi به همراه تندیس واختانگ مشرف به رود متکواری (Mtkvari) قرار گرفته که از میان تفلیس می‌گذرد.

راهنمای سفر به تفلیس
راهنمای سفر به تفلیس

قلعه‌ ی ناریکالا (Narikala)

این قلعه فاصله‌ی کمی تا کلیسای Metekhi دارد. با تله‌کابین می‌توانید خود را به بالای تپه‌ای برسانید که این قلعه بر فراز آن قرار گرفته است. نام این قلعه به معنای قلعه‌ی کوچک است. این قلعه برای اولین بار در قرن چهارم ساخته شده و در طول تاریخ بارها ویران و بازسازی شده است. آخرین ویرانی این قلعه در سال ۱۸۲۷ اتقفاق افتاد زمانی که باروت نگهداری شده در این قلعه، منفجر شد.

راهنمای سفر به تفلیس
راهنمای سفر به تفلیس

یادبود کارتلیس ددا (Kartlis Deda)

این یادبود که با نام مادر گرجستان هم شناخته می‌شود، در نزدیکی قلعه و بر فراز تپه‌ای قرار گرفته است. این تندیس، نمادی از شهر تفلیس است و با آلومینیوم ساخته شده است و پوشش سنتی گرجستان را به تن دارد. او یک جام در دست چپ و شمشیری در دست راست دارد. ساخت این مجسمه در سال ۱۹۵۸ و به مناسبت ۱۵۰۰ سالگی شهر تفلیس، توسط یک مجسمه‌ساز گرجی به نام الگوجا آماشوکلی انجام شده است. این مجسمه ۲۰ متر طول دارد.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

باغ ملی گیاه‌ شناسی گرجستان

این باغ ملی گیاه‌شناسی پشت قلعه‌ی ناریکالا قرار گرفته است. گشت و گذار در این باغ فرصتی عالی برای دوری از شلوغی و ازدحام شهر و استراحت در آرامش است. این باغ دو آبشار هم دارد. این باغ را به طور خلاصه، باغ گیاه‌شناسی تفلیس هم می‌نامند. وسعت این باغ ۱۶۱ هکتار است و قدمت آن به ۳ قرن پیش برمی‌گردد. به نظر می‌رسد که این باغ در سال ۱۶۲۵ و به عنوان باغ قلعه ساخته شده است.

رسفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

مسجد تفلیس

گرجستان یک کشور مسیحی ارتدکس است و سومین کشوری بود که مسیحیت را به عنوان دین رسمی خود پذیرفت. اما با وجود این، تنوع مذهبی را می‌توان در این کشور مشاهده کرد. در حالی که بیشتر جمعیت این کشور را مسیحیان تشکیل می‌دهند، تعداد زیادی از مسلمانان و یهودیان هم در آن زندگی می‌کنند. مسجد تفلیس یکی از بهترین مثال‌های تنوع مذهبی در تفلیس است. مسلمانان این شهر اعم از شیعه و سنی در این مکان جمع می‌شوند و اعمال مذهبی خود را به جا می‌آورند. بخشی از مسجد متعلق به شیعیان و بخش دیگر متعلق به اهالی سنت است و این دو بخش با دو ستون از هم جدا شده است.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

حمام چشمه‌های معدنی گوگردی

برای استفاده از این چشمه‌های آب گرم هم می‌توانید به حمام عمومی بروید و هم حمام‌های خصوصی را ساعتی کرایه کنید. بعضی از این حمام‌های خصوصی بسیار تمیز و مجهز هستند، استخر آب گرم، استخر آب سرد و مکانی برای استراحت و ماساژ دارند. این حمام‌ها صبح زود شروع به کار می‌کنند و تا دیروقت باز هستند.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

تفلیس قدیم و بناهای هنر نو

یکی از بهترین بخش‌های سفر شما به تفلیس، بازدید از شهر قدیم و بناهای هنر نو است. بسیاری از این بناهای تاریخی، خانه‌های خصوصی هستند. این منطقه‌ی تاریخی در دو طرف رود کر واقع شده و قلعه‌ی ناریکالا، یادبود کارتلیس ددا و کوه Mount Mtatsminda مشرف به آن قرار گرفته‌اند. بناهای تاریخی متعددی از قرن پنجم تا بیستم میلادی را می‌توانید در این منطقه‌ی تاریخی ببینید. بسیاری از جاذبه‌های گردشگری تفلیس مثل کلیساها، موزه‌ها، خانه‌های چوبی قدیمی با بالکن‌های منبت‌کاری شده و حمام‌های گوگردی در این منطقه قرار دارند. در سال ۲۰۱۰ طرحی از طرف دولت ارائه شد که با توجه به آن، سنگ‌فرش کردن خیابان‌ها و بازسازی و مرمت خانه‌های تاریخی و قدیمی در دستور کار قرار گرفت تا این منطقه بیش از گذشته برای گردشگران جذاب و جالب توجه باشد.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

کاروانسرا

یکی از مهم‌ترین بخش‌های تاریخ گرجستان، قرار گرفتن در کنار جاده‌ی ابریشم است. بخشی از جاده‌ی ابریشم که هنوز در تفلیس باقی مانده، کاروانسرا است. از قلعه‌ی ناریکالا می‌توانید این کاروانسرا را مشاهده کنید که بنایی بزرگ و مربع‌شکل است و حیاط وسیعی دارد. کاروانسرا در زمان گذشته مکانی برای اقامت تاجران بوده است؛ مثل تخت خواب و صبحانه یا پانسیون‌های امروزی. تاجران قدیم، کالاهای تجاری خود را با اسب و شتر جابه‌جا می‌کردند. این کاروانسراها، مکانی برای نگهداری حیوانات هم برای مسافران در نظر گرفته بودند. مال‌التجاره‌ی تاجران هم در انباری‌هایی مخصوص نگهداری می‌شد. این کاروانسرا تا دهه‌ی ۱۸۰۰ مورد استفاده قرار می‌گرفت.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

کلیسای جامع سیونی تفلیس (Tbilisi Sioni Cathedral)

بسیاری از کلیساهای گرجستان را با توجه به اماکن مقدس نام‌گذاری کرده‌اند. این کلیسا هم از روی نام کوه صهیون در اورشلیم نام‌گذاری شده است و بزرگترین کلیسای تفلیس در پایان قرن پنجم میلادی بوده است. این کلیسا بعدها تخریب شد و مجددا داویت چهارم، پادشاه گرجستان آن را در اوایل قرن دوازدهم بازسازی کرد. پیکرنگاری‌های روسی این کلیسا در اواسط دهه‌ی ۱۸۰۰ انجام شده است. این کلیسا بارها مورد تخریب و بازسازی قرار گرفته است و آخرین بار توسط آقامحمدخان قاجار در سال ۱۷۹۵ تخریب شد. در قرن ۱۹ میلادی کلیسا مورد تجدید بنای اساسی واقع شد و بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۳ میلادی نمای خارجی کلیسا توسط سنگ‌های تراشیده شده تزیین شد. نقاشی‌های داخلی کلیسا توسط گریگوری گاگارین بین سال‌های ۱۸۵۱ تا ۱۸۵۵ میلادی انجام شده است. در این کلیسا صلیب نینوی مقدس که مقدس‌ترین نشان مسیحیت ارتودکس گرجستان است، نگهداری می‌شود.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

میدان بازار

یکی دیگر از نشانه‌های به جا مانده از جاده‌ی ابریشم، میدان بازار است. این مرکز تجاری شاید یکی از قدیمی‌ترین مراکز تجارت و کسب و کار در گرجستان باشد. این میدان، یک بازار تجاری در قرن چهارم و پنجم در مسیر جاده‌ی ابریشم بوده است. چندین رشته پلکان به این مرکز داد و ستد زیرزمینی می‌رسد. امروزه این مکان تغییر کاربری داده و مراکز مختلف فروش انواع سوغات و محصولات محلی گرجستان در آن خودنمایی می‌کند.

پل صلح

پل صلح، یک پل پیاده‌رو روی رود کر است که بخش قدیمی شهر تفلیس را به بخش مدرن آن متصل می‌کند. این پل ۱۵۰ متری به دستور شورای شهر تفلیس برای ایجاد بنایی معاصر به منظور ارتباط بخش قدیمی تفلیس با بخش مدرن آن ساخته شد. افتتاحیه‌ی رسمی این پل در تاریخ ۶ می ۲۰۱۰ بود. این پل روی رود کر نمایی منحصر به فرد از کلیسای متخی، محله‌ی ناری‌کالا و مجسمه‌ی واختانگ یکم و در طرف دیگر پل باراتاشویلی و کاخ ریاست جمهوری را دارد.

این پل با هزاران ال‌ای‌دی رنگی تزیین می‌شود و نمای زیبایی در شب دارد. هنگام ساخت این پل، سازندگان آن با انتقاداتی فراوانی روبه‌رو شدند. بسیاری از افراد معتقد بودند که ساختن یک پل مدرن در نزدیکی منطقه‌ی تاریخی، جنبه‌های تاریخی و سنتی بخش قدیمی شهر را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

کلیسای جامع تثلیث تفلیس

کلیسای جامع تثلیث تفلیس که اهالی آن را سامبا (Sameba) می‌خوانند، بزرگترین کلیسای جامع در منطقه‌ی قفقاز است. این کلیسا از مناطفق مختلف اطراف شهر قابل دیدن است. معماری این کلیسا از معماری سنتی کلیساهای ارتدکس الهام گرفته اما در نوع خود بی‌نظیر است. ساختمان آن بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۴ میلادی تکمیل شده است و با ظرفیت ۱۵٬۰۰۰ نفر و ارتفاع ۹۷ متر، عنوان‌های بزرگترین کلیسای ارتدکس در جهان و سومین کلیسای ارتدکس مرتفع در جهان را به خود اختصاص داده است. مجموعه کلیسای سامبا شامل بخش‌های مختلفی از جمله بنای اصلی، برج ناقوس، اقامتگاه اسقف اعظم، صومعه، آکادمی علوم دینی، فرهنگستان الهیات، کارگاه‌های آموزشی، استراحتگاه و غیره است.

این کلیسا یک گنبد مخروطی شکل دارد که روی ۸ ستون قرار گرفته است. جنس گنبد از طلا است و از پایین گنبد تا نوک صلیبی که بر روی آن قرار دارد ۷٫۵ متر ارتفاع دارد. این کلیسای بزرگ متشکل از ۹ کلیسای کوچک است و علاوه بر این، ۵ کلیسای کوچکتر دیگر نیز در طبقات زیرین این بنا واقع شده است. کل فضای این بنا معادل ۵۰۰۰ متر مربع و ارتفاع بناهای زیرین ۱۳ متر و ارتفاع کلیسا از سطح زمین تا نوک صلیب ۸۴ متر است. جهت ساخت کف از سنگ مرمر و برای دکوراسیون از موزاییک استفاده شده است.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

کلیسای آنچیسخاتی مریم مقدس (Anchiskhati Basilica of Saint Mary)

این کلیسا قدیمی‌ترین کلیسای تفلیس است و یک برج ناقوس هم دارد. این کلیسا توسط پادشاه Dachi، پسر واختانگ در قرن ششم میلادی ساخته شده است. نام این کلیسا از نام تمثال آنچا گرفته شده است؛ تمثالی که از صومعه‌ی آنچا که در ترکیه قرار دارد به این کلیسا منتقل شده تا از هجوم عثمانی‌ها در امان بماند. در حال حاضر این تمثال در موزه‌ی هنر گرجستان نگهداری می‌شود و می‌توانید از آن بازدید کنید.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

تئاتر Rezo Gabriadze

اولین نمایش این تئاتر، یک تئاتر عروسکی بود که در سال ۱۹۸۱ برگزار شد. این تئاتر را Revaz “Rezo” Gabriadze، هنرمند، نویسنده و کارگردان مشهور، پایه‌گذاری کرده است. البته این نمایش‌های عروسکی برای کودکان نیستند. این تئاتر را به راحتی می توانید از طریق برج ساعت زیبای آن شناسایی کنید که در سال ۲۰۱۱ به مناسبت سی‌امین سالگرد شروع به کار تئاتر، به مجموعه اضافه شده است. این برج به زیبایی با کاشی تزیین شده و هر یک ساعت، یک فرشته با چکش، زنگ آن را به صدا در می‌آورد.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

موزه‌ ی ملی گرجستان

موزه‌ی ملی گرجستان بخش‌ها و نمایشگاه‌های متعددی دارد که به تاریخ گرجستان اختصاص دارند. یکی از مهم‌ترین بخش‌های موزه که دیدن آن را نباید از دست بدهید، نمایشگاه میراث باستانی است. در این نمایشگاه، آثار و اشیای طلا و نقره از ۳ هزار سال پیش از میلاد تا سال ۴۰۰ میلادی نگهداری می‌شود که در گرجستان کشف شده‌اند. این موزه امروزه به همت Ekvtime Takaishvili باستان‌شناس گرجستانی و قهرمان ملی، در معرض دید عموم قرار دارد. زمانی که شوروی در سال ۱۹۲۱ به گرجستان حمله کرد، دولت گرجستان به همراه میراث ملی این کشور به فرانسه منتقل شدند. این باستان‌شناس، این میراث ارزشمند را همراهی کرد و از آنها نگهداری کرد تا بین موزه‌های سراسر دنیا تقسیم نشود. با وجود اینکه او به سختی و در شرایط دشواری در فرانسه زندگی می‌کرد، همه ی تلاش خود را به کار برد تا این میراث حفظ شود. در سال ۱۹۴۵ و پایان جنگ، این میراث به گرجستان برگردانده شد.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

موزه‌ی اشغال شوروی

موزه‌ی اشغال شوروی بخشی از موزه‌ی ملی گرجستان است. در این موزه اسناد و آثار هفت دهه اشغال گرجستان توسط شوروی یعنی از سال ۱۹۲۱ تا ۱۹۹۱ نگهداری می‌شود. این اشغال، بخش مهمی از تاریخ گرجستان است. در این موزه، اشیا، عکس‌ها و اسنادی نگهداری می‌شود که داستان اهالی گرجستان در سال‌های اشغال را بازگو می‌کند. موزه‌های مشابهی با موضوع مشابه در سایر کشورهایی که زمانی تحت سلطه‌ی شوروی بودند وجود دارد. به عنوان مثال در سال ۲۰۰۷، رئیس جمهور اوکراین از این موزه دیدن کرد و پیشنهاد داد که موزه‌ی مشابهی در اوکراین افتتاح شود.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

کلیسای کاشوتی (Kashveti)

کلیسای کاشوتی یکی دیگر از کلیساهای ارتدکس تفلیس است. این کلیسا بین سال‌های ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۰ در مکان یک کلیسای ویران شده، ساخته شده است. نقاشی‌های دیواری این کلیسا اثر نقاش معروف گرجستانی، Lado Gudiashvili، است که در سال ۱۹۴۷ انجام شده است. از ویژگی آثار او می‌توان به چشمان بادامی و متمایز افراد در نقاشی‌هایش اشاره کرد که به نوعی امضا و سبک ویژه برای این نقاش در نظر گرفته می‌شود. این نمونه را می‌توان در نقاشی حضرت مریم و حضرت عیسی مشاهده کرد. این نقاشی با سایر نقاشی‌هایی که از حضرت عیسی در آغوش مادرش در سایر کلیساهای دنیا دیده‌اید متفاوت است. این نقاشی‌ها، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های این کلیسا برای گردشگران هستند.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

تئاتر و اپرای ملی گرجستان

یکی از ساختمان‌های دیدنی و نمادین تفلیس، تئاتر اپرای ملی گرجستان است. این خانه‌ی اپرا اخیرا بعد از یک دوره‌ی طولانی مرمت و بازسازی، بازگشایی شده است. این مرمت به منظور پاکسازی آثار اشغال شوروی و جنگ داخلی گرجستان انجام گرفته است. حتی اگر نتوانستید برای تماشای یکی از اجراهای هنری وارد این ساختمان شوید، دیدن معماری زیبای آن هم خالی از لطف نیست. ضمنان در اطراف این بنا هم تندیس‌های دیدنی متعددی ساخته شده است.

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

آشنایی با غذاهای گرجستانی در تفلیس

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

گرجستان، کشوری کوهستانی است که بین آسیا و اروپا قرار گرفته است. روی میز غذای اهالی این کشور هم به خوبی می‌توان رد پای تاریخ پرفراز و نشیب این کشور را جست و جو کرد. غذاهای این کشور علاوه بر اینکه بسیار متنوع هستند و از کشورهای اطراف هم تاثیر پذیرفته‌اند، با ذائقه‌ی ما ایرانی‌ هم هماهنگ هستند.

اهالی این کشور سعی می‌کنند تا جایی که ممکن است از مواد غذایی تازه در تهیه‌ی غذاها استفاده کنند. همین نکته باعث می‌شود که غذاهای این کشور عطر و طعم دیگری داشته باشند. در ادامه با چند غذای سنتی این کشور آشنا می‌شویم که در سفر به تفلیس باید آنها را امتحان کنید.

کاچاپوری (Khachapuri)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

این غذای لذیذ گرجستان، نانی به شکل قایق است که با پنیر پر می‌شود. برای پر کردن این نان و تهیه‌ی این غذا از پنیری به نام Sulguni استفاده می‌کنند و مواد دیگری مانند تخم‌ مرغ هم به آن اضافه می‌کنند. این غذا، غذای ملی گرجستان و بر اساس نتایج به دست آمده از یک نظرسنجی در سال ۲۰۰۹، ۸۸ درصد اهالی گرجستان، این غذا را به پیتزا ترجیح می‌دهند. مردان و افراد سالخورده بیشتر به این غذا علاقه دارند. البته این غذا انواع مختلفی دارد و در نواحی مختلف این کشور، با دستورهای متفاوتی تهیه می‌شود.

چورچخلا (Churchkhela)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

یکی از جالب‌ترین شیرینی‌های گرجی که در سفر به تفلیس حتما توجه شما را جلب می‌کند همین چورچخلا است. در بسیاری از فروشگاه‌ها خواهید دید که این شیرینی را جلوی مغازه آویزان کرده‌اند و می‌فروشند. بسیاری از گردشگران آن را با سوسیس اشتباه می‌گیرند. درست کردن این شیرینی به مهارت و صبر زیادی نیاز دارد. برای تهیه‌ی آن، انواع مغزها را نخ می‌کنند و آنها را در عصاره‌ای از انگور فرو می‌برند سپس در جایی آویزان می‌کنند تا خشک شود. چندین بار این کار را انجام می‌دهند تا جایی که مغرها که بیشتر از گردو استفاده می‌کنند کاملا به این عصاره آغشته شوند. شبیه این شیرینی را در بسیاری از شهرهای ایران هم می‌توانید پیدا کنید.

خینکالی (Khinkali)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

این غذا را می‌توان سوپ دامپلینگ (خمیری که با مواد مختلف پر می شود) نامید. در نواحی مختلف قفقاز انواع متفاوتی از این غذا تهیه می‌شود و هر منطقه‌ای فیلینگ متفاوتی برای دامپلینگ‌ها در نظر می‌گیرد. معمولا برای پر کردن آنها از انواع گوشت، پیاز، فلفل، زیره و انواع سبزیجات معطر استفاده می‌کنند. گاهی این دامپلینگ‌ها را با قارچ، پنیر یا سیب زمینی پر می‌کنند.

آجاپ ساندالی (Ajapsandali)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

این غذای گرجستانی شبیه به راتاتویی اروپا یا میرزا قاسمی ایران است. این غذا با بادمجان کبابی، پوره‌ی گوجه‌فرنگی، سیر و فلفل تهیه می‌شود. این غذا را در گرجستان معمولا در فصل تابستان می‌خورند. گاهی به این غذا سیب‌ زمینی و فلفل دلمه‌ای هم اضافه می‌کنند. این غذا در کشورهای اطراف گرجستان هم با اسامی مختلف و با دستورهای متفاوت ولی با مواد یکسان تهیه می‌شود.

لوبیو (Lobio)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

لوبیو یکی از غذاهای سنتی گرجستان است که با انواع لوبیا تهیه می‌شود و آن را هم به شکل سرد و هم داغ سرو می‌کنند. در تهیه‌ی آن علاوه بر لوبیا از گشنیز، گردو، سیر و پیاز هم استفاده می‌کنند. انواع داغ این غذا ممکن است گوشت هم داشته باشد.

شیشلیک یا متسوادی (Mtsvadi)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

این غذا در بسیاری از کشورهای دنیا تهیه می‌شود و در گرجستان به آن متسوادی می‌گویند. برای تهیه‌ی این غذا انواع گوشت را به همراه چربی و انواع سبزیجات مثل فلفل یکی در میان سیخ می‌کنند و روی منقل کباب می‌کنند. گوشت را قبل از کباب کردن در مواد مختلفی مثل سرکه، میوه‌های ترش و انواع سبزیجات معطر، مارینه می‌کنند. این غذا در اصل از گوشت بره تهیه می‌شود اما امروزه با توجه به ذائقه و سلیقه‌ی مردم و اعتقادات مذهبی آنها، برای تهیه‌ی این غذا از انواع گوشت استفاده می‌کنند.

در برخی از مناطق این غذا را با نوعی چاشنی به نام Tkemali سرو می‌کنند؛ سسی که با آلوچه تهیه می‌شود و ترش و پرادویه است. برای طعم‌دار کردن این سس از پونه، شوید، گشنیز، نمک و فلفل و سیر استفاده می‌کنند.

لواشک (Tklapi)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

لواشک یکی از خوراکی‌های لذیذی است که در بسیاری از کشورهای دنیا با اسامی مختلف وجود دارد و بسیار محبوب است. در گرجستان هم برای تهیه‌‌ی لواشک از پوره‌ی میوه‌ها استفاده می‌کنند. این پوره را روی سینی پهن می‌کنند و در آفتاب خشک می‌کنند. انواع مختلفی از لواشک ترش و شیرینی با طعم‌ها و رنگ‌های مختلف را می‌توانید در فروشگاه‌های تفلیس پیدا کنید.

خارچو (Kharcho)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

خارچو یک سوپ لذیذ گرجستانی است که با موادی مانند گوشت گاو، برنج، پوره‌ی آلو، انواع ادویه‌جات، سیر و گشنیز تازه تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی این سوپ گاهی از گوشت مرغ هم استفاده می‌کنند. این سوپ لذیذ را معمولا با نوعی نان سنتی به نام  Shoti سرو می‌کنند. این نان را با آرد سفید و به شکل قایق می‌پزند.

پخالی (Pkhali)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

در این کشور از گذشته‌های دور معمولا غذاهای گوشتی را در موقعیت‌های خاص سرو می‌کردند. بنابراین تعجبی ندارد که در گرجستان غذاهای کاملا گیاهی فراوانی در رژیم غذایی مردم وجود دارد. یکی از آنها پخالی نام دارد که در واقع نوعی سالاد سبزیجات است که با انواع سبزیجاتی که در دسترس قرار دارد تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی آن از موادی مثل هویج، چغندر، اسفناج، سیر و گشنیز، گردو، پایز، لوبیا و کلم استفاده می‌کنند. این سالاد را گاهی با دانه‌های انار سرو و تزیین می‌کنند.

لوبیانی (Lobiani)

سفر به تفلیس، گرجستان و راهنمای جاذبه های آن
راهنمای سفر به تفلیس

در نزدیکی موزه‌ی تاریخ تفلیس یک راه‌پله وجود دارد که به یک نانوایی زیرزمینی منتهی می‌شود. در این نانوایی علاوه بر نان تازه، یک غذای لذیذ گرجستانی به نام لوبیانی هم تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی این نان، خمیر را با لوبیا پر می‌کنند و در تنور می‌پزند. این نان را می‌توانید به عنوان یک وعده‌ی غذایی کامل مصرف کنید. برای تهیه‌ی این نان بیشتر از لوبیا قرمز استفاده می‌کنند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *