دیدنی های گرمسار
شهرستان گرمسار غربی ترین شهرستان استان سمنان و دارای وسعتی حدود 5182 کیلومتر مربع می باشد، که از شمال به دماوند، از غرب به ورامین، از شرق به آرادان و از جنوب به کویر مرکزی محدود می شود. این شهر در همسایگی کوه دماوند و چندین قله دیگر قرار دارد و رودخانه ها و چشمه ساران پر آبی از آن عبور می کنند که جلوه خاصی به دیدنی های شهر گرمسار بخشیده اند. علاوه بر جاذبه های طبیعی چندین بنای تاریخی نیز در گرمسار وجود دارد که اکثر آن ها مکان های مذهبی هستند. در ادامه مطلب همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های گرمسار بیشتر آشنا شوید.
قصر حرم سرا
حرمسرا در یک کیلومتری جنوب شرقی قصر شاه عباسی یا قصر بهرام قرار دارد. این بنا در هنگام مسافرت خاندان سلطنتی، حرمسرا و در سایر مواقع محل سکونت شکارچیان سلطنتی بود. آب آشامیدنی این بنا از چشمه های واقع در دامنه سیاهکوه تامین می شد. به نظر می رسد این بنا براثر زلزله ویران شده است.
جاده سنگفرش
جاده سنگفرش، جادهای دست ساخته است که در میان پارک ملی کویر در جنوب گرمسار و حد فاصل کویر مرکزی ایران و دریاچه نمک قرار دارد. طول آن ۳۵ و عرض آن ۵ کیلومتر است و در مسیر اصفهان به ساری در عهد صفویان ساخته شده است. برای جلوگیری از گزند سیلابها و زمینهای گلآلود و چسبناک در فصول بارش و عبور سالم کاروانها از میان کویر این جاده احداث شده است. روی این جاده بقایای دو پل سنگی هنوز مشاهده میشود. براساس مطالعات تاریخی، این سنگها به وسیله شتر از کوههای سیاهکوه به محل آورده شده است.
کارخانه پنبه
کارخانه پنبه در دو طبقه و پلانی مستطیل شکل از خشت و گل ساخته شده است که برخی آن را با کاروانسرا به دلیل معماری ویژه اش اشتباه می گیرند. این کارخانه در ضلع غربی میدان معلم قرار دارد.
تونل نمکی گرمسار
تونل نمکی گرمسار از زیباترین جاذبه های گردشگری استان سمنان است که به نوبه خود در منطقه خاورمیانه یکی از منحصر به فرد ترین معادن نمک محسوب می شود. این منطقه به دلیل دارا بودن 40 گنجینه نمک، بیش از نیمی از ذخایر نمکی کشور را تامین می کند.
عظمت تونل بسیار چشم نواز و تحیر برانگیز خواهد بود. در داخل تونل، قندیل ها با شکل های گوناگون از سقف تا دیواره ها کشیده شده اند و به تالار با عظمت این جاذبه گردشگری جلوه ای فاخر بخشیده اند.در میانه تونل نمکی راه هایی به صورت دستکن حفر شده است. این حفاری ها به شکل مستطیلی دهانه های کوچکی را به نسبت ارتفاع بلند مرتبه آن پوشش می دهند تا علاوه بر استفاده از این نعمت الهی، به معدن آسیبی نرسد و خطر ریزش نداشته باشد.
مجموعه سیاهکوه
مجموعه تاریخی سیاهکوه، در پارک ملی کویر، یکی از آثار ارزشمند تاریخی است که در شهرستان گرمسار قرار دارد. این مجموعه از کاخهای عینالرشید، شاه عباس و حرمسرا تشکیل شده که بومیها آن را به نام قصر میشناسند. مهمترین بنای این مجموعه قصر شاه عباس است که جلوهگر شکوه معماری ایرانی است. دسترسی به این منطقه از راه قدیمی اصفهان، کاشان و خراسان امکانپذیر است.
کاروانسرای قصر بهرام گرمسار
کاروانسرای قصر بهرام (شاه عباسی) مربوط به دوره ساسانی می باشد و توسط شاه بهرام ساسانی یا بهرام گور ساخته شده است. سپس توسط شاه عباس صفوی باز سازی شده و به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته است. راه دسترسی به آن از مرکز شهر پیشوا می باشد. این مورد از دیدنی های شهر گرمسار بیشتر شبیه کاروانسراهای شهری است و شباهت آن به کاروانسراهای میان راه کمتر است، به گفته برخی از کارشناسان برخلاف نامش ساختمانی برای اقامت سلاطین صفوی در مواقع شکار و سفرهای شاهانه بوده است.
قصر عینالرشید
قصر عین الرشید در قسمت میانی فاصله دریاچه نمک و کویر بزرگ قرار دارد. خرابه های قصر و باغ امروز پوشیده از خارهای بیابانی است. بنای عین الرشید از خارج ۸۶ متر طول و حداکثر ۴۷ متر عرض دارد. در دو طرف ایوان ورودی دو تالار وجود دارد که هریک پنج در به حیاط قصر دارند.
کاروانسرای دهنمک گرمسار
این کاروانسرا در کیلومتر 30 جاده گرمسار_سمنان واقع شده . داخل این کاروانسرا رستورانهایی نیز وجود دارد و در شب نیز مکان خواب فراهم است. حیاط این عمارت با حوضچه هایی که دارد آرام بخش است و ارزش دیدن را دارد . این کاروانسرا در سال 90 مرمت گردیده و الآن از جاذبه های توریستی شهر است.
آب انبار گرمسار
یکی از جاذبه های شهر گرمسار، آب انبار گرمسار است که در مرکز شهر گرمسار و در همسایگی مسجد جتامع این شهر قرار دارد. شکل خاص گنبد و سقف این آب انبار به صورت پلکانی است و تعداد پله های این گنبد که به صورت مدور است به حدود 24 عدد میرسد. در زمانهای قدیم که از این آب انبار استفاده می شد ، عمق آب در مخزن به 14 متر هم می رسید و مردم گرمسار چندین ماه از فصول گرم سال، از این مخزن برای مصرف آب شرب استفاده میکردند. این روزها درب ورود از سمت بازار بسته شده و درب دیگری از سمت کوچه ی کنار مسجد برای رفت و آمد تعبیه شده است.
بنه کوه
بنه کوه منطقهای است که در پنج کیلومتری شمال شهر گرمسار قرار دارد و به دلیل عبور حبلهرود و آبوهوای مطبوع به منطقه نمونه گردشگری تبدیل شده است. درختان گوجهسبز، انجیر و بوتههای ریواس درختهاییاند که در منطقه بنه کوه دیده میشوند که علاوهبر جاذبههای طبیعی آثار تاریخی متعددی مانند قلعه گبری، قلعه استوناوند و ریگ تپه نیز در آن وجود دارد.
کویر ریگ جن
کویر ریگ جن منطقهای ناشناخته که از آن بهعنوان مثلث برمودای ایران هم یاد میشود. این کویر مخوف به دلایلی همچون وسعت زیاد و و عدم وجود چشمه یا چاه آب هیچگاه مورد علاقهی کاروانها نبوده و همین مورد آن را ترسناک میکند، چرا که ناشناختههای زیاد در آن وجود دارد. تلماسههای فراوان، باتلاقهای نمکی، شنزارهای روان، پوشش گیاهی بسیار اندک (تنها در مناطق ریگزار) و نبود حیات آنچنانی از جمله ویژگیهای این ناحیه از ایران عزیز بهشمار میرود.
کوه اژدها
کوه اژدها یکی از کوه های جالب با چین خوردگی های عجیب زمین شناسی است که بر اثر فعل و انفعالات زمین شناسی در طی سالیان دراز بوجود آمده است. این کوه نوارهای قرمز، قهوه ای و سفید رنگ به شکلی موج وار و درهم تنیده اند که یک ساختار خاص را پدید آورده اند. این چین ها در ترکیب بین سنگ ماسه، شن و سنگ جوش ایجاد شده است. ارتفاع این کوه ۱,۲۶۵ متر است.
پارک جنگلی پروفسور کردوانی
پروفسورکردوانی پدر کویر شناسی ایران بود و به خاطر خدمات ارزنده ای که به کویرها و بیابان های ایران کرد این پارک جنگلی که در دل کویر احداث شده است به نام او نام گزاری شده است. این پارک با وسعت ۹۰ هکتار قابلیت جذب توریسم و تبدیل به یک منطقه توریستی را دارد و یکی از دیدنی های شهر گرمسار محسوب می شود.
منطقه گردشگری رامه
منطقه گردشگری رامه یا همان روستای رامه در شمال شرقی شهر گرمسار و شمال روستای تاریخی ده نمک واقع گردیده است. به عبارتی این منطقه در فاصله ۵۵ کیلومتری گرمسار و ۳۰ کیلومتری روستای ده نمک قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۹۰۱ متر می باشد.ابن روستا در تابستان دارای آب و هوای بسیار خوبی می باشد و در پایان هفته و در تعطیلات افراد بسیار ی از شهرستان گرمسار و بخش آرادن به آن سفر می کنند.
موزه اقوام گرمسار
این موزه در مرکز شهر قرار گرفته و ظاهر و باطن زیبایی دارد . بیشتر اشیای این موزه مربوط به عصر پهلوی و قاجار است . هر چند خیلی قدیمی نیست ولی بسیار زیباست .
امام زاده علی اکبر
یکی از معروف ترین امامزاده های گرمسار، امامزاده علی اکبر است . براساس شواهد، قدمت تاریخی آن به حدود هشتصد و پنجاه سال قبل میرسد. گنبد اصلی این بنا مربوط به دوره ایلخانی بوده و رواقهای پیوست و هشتی ورودی آن نیز متعلق به دوران قاجار است. بقعه و بارگاه این امامزاده، با نمای آجری ساختهشده و در آن هیچ گونه تزیینات کاشی دیده نمی شود. گنبد دو پوششی آن به سبک معماری سنتی و به شکل ششضلعی در قسمت تحتانی و قسمت فوقانی استوانهای بازسازیشده است.
امامزاده شمس الدین و اسماعیل (ع) گرمسار
در شهرستان گرمسار و حومه شهر و به فاصله حدود سه کیلومتری شمال غربی گرمسار واقع گردیده است. بنا منسوب به دوره قاجار است و متعلق به دو نفر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) به نام های شمس الدین و اسماعیل می باشد. مردم و اهالی منطقه به این دو تن اعتقاد خاص دارند و همه روزه بخصوص ایام تعطیل برای زیارت به این مکان می روند.
امامزاده سلطان شاه نظر گرمسار
امامزاده سلطان شاه نظر یکی دیگر از بناهای تاریخی ساخته شده در دوره قاجار است. که یک ساختمان بی نظیر از نظر معماری دارد. معماری این امامزاده به این شکل که دارای طاق های جناقی و گنبدی رگ مانند تقریبا مخروطی است.