دیدنی های خمین
شهرستان خمین با دو هزار و 396 کیلومتر وسعت در جنوب غرب استان مرکزی، زادگاه بزرگ معمار انقلاب اسلامی است که به دلیل انتساب به نام حضرت امام (ره) و نیز وجود مناطق زیبا جذابیت خاصی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد.این شهرستان دارای دشت های پهناور زیبا و کوه های متعدد با قلل پوشیده از برف، همچنین آبشارهای دیدنی ناشی از ذوب برف و یخ، مناظر زیبایی را مقابل چشمان هر بییندهای قرار داده است. در ادامه همراه تاپ تراول باشید تا با دیدنی های خمین بیشتر آشنا شوید.
بیت قدیمی بنیانگذار جمهوری اسلامی
بیت قدیمی حضرت امام خمینی (ره) نگین شهر خمین و استان مرکزی مهمترین اثر تاریخی و جاذبه گردشگری است که موجب سفر گردشگران و میهمانان زیادی به خمین میشود.این مکان تاریخی منزل پدری امام راحل بوده که به عنوان قلعه تدافعی هنگام حمله اشرار و غارتگران ، محلی امن برای اهالی بیدفاع محسوب میشدهاست.سبک معماری این خانه مربوط به عصر قاجار است و قدمت آن به حدود 172سال میرسد که در مجموعه این بیت پنج خانه بزرگ و یک خانه کوچک ساخته شده است.امام خمینی (ره) در سال 1281هجری شمسی در پنج دری مشرف به حیاط بزرگ که درهای آن رو به غرب باز میشوند متولد شدهاست. قسمت اصلی ساختمان بیت ، دارای یک ورودی اصلی شامل هشتی راهروی ارتباطی یا زیرطاقی ، اندرونی ، بیرونی و محل نگهداری حیوانات و یک باغ کوچک بوده است.
دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی
دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی این شهر، نمونه کمنظیر و بیهمتایی از نبوغ مردمان این دیار در حوزه دفاعی و پدافند غیرعامل هستند که قدمت آنها به دوران سلجوقیان و ایلخانان باز میگردد. این شهرهای زیرزمینی با معماری کهن و ماهرانه و دالانهای تو در توی اسرارآمیز و حیرت آور از جاذبههای دیدنی شهر خمین هستند.نمونه جذاب این دستکندها و شهرهای زیرزمینی، «گوردخمه» روستای سرکوبه است که به ثبت آثار ملی ایران نیز رسیده است.
قلعه سالار محتشم
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری وتاریخی خمین قلعه ‘سالار محتشم’ است که توسط مرحوم ‘میرزا علیخان کمرهای ‘ معروف به سالار محتشم ساخته شدهاست و تاریخ ساخت آن به اواسط دوره قاجاریه میرسد.این بنای تاریخی در محله قدیمی شهر’قلعه’ واقع شده است و شامل یک هزار مترمربع عمارتهای اشرافی و بزرگ در درون یک باغ است که جلوی اتاقهای این بنا یک ایوان بزرگ قرار دارد که از دو طرف بوسیله پله به حیاط ارتباط دارد.نمای بیرونی ساختمان اصلی دارای ستونهای گچبری شده و زیبا ، همچنین سر درهای مزین شده بسیار جلب توجه میکند.قلعهسالار محتشم خمین با قدمت 120 سال مربوط به اواخر دوره قاجاریه در حال حاضر در تملک میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی است. طرح و ساختار قلعه و عمارت براساس فرهنگ معماری ایرانی استوار شده است بطوریکه میتوان عناصر معماری تاریخی همچون گوشواره ، سردابه ، ایوان و گرمخانه را در آن مشاهده کرد.
حمام لکان خمین
حمام لکان مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان خمین، بخش کمره، دهستان خرمدشت، روستای لکان واقع شده است. حمام لکان درشرق روستای لکان واقع شده که حدود سه متر، ازسطح زمین گود است. علت گودی آن آب پذیری و هدر نرفتن گرمای حمام است. مساحت کلی حمام حدود ۳۵۰ متر مربع است و جمعیت مورد پذیرش آن در یک زمان واحد حدود۲۰ نفر است. حمام لکان در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۸۰۲۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.ورودی حمام از یک پیچ ۹۰ درجه شروع می شود، پیچ ورودی حمام دو کاربری متفاوت دارد خارج نشدن گرمای حمام و پیدا نبودن داخل حمام است .
به محض ورود به داخل حمام ،اولین چیزی هایی که جلب توجه می کند، ستون های سنگی است که کل سقف حمام به شکل بسیار زیبا و مهندسی بر روی این ستون ها قرار گرفته است.سقف آن با طاق آجری است که پایه کلیه طاق ها بر روی این ستون های سنگی قرار گرفته اند و وسط حمام سرد یک حوض چند ضلعی واقع شده که از آب چشمه پرمی شده است.این حمام از نظر سبک معماری و هنر سنگ تراشی و دیگر کارکرد معماری حمام سازی بسیار جالب و جذاب است به طوری که سقف طاق آجری حمام سرد وگرم هم چون کاسه ای گرد بر روی ستون های سنگی قرار داده شده است.
کلیسای لیلیان
کلیسا و درمانگاه تاریخی لیلیان مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان خمین، بخش کمره، دهستان خرمدشت، روستای لیلیان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۰۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عمارت امیرمفخم بختیاری
«عمارت امیر مفخم بختیاری» که با نام «عمارت باغ خسروانی» شناخته می شود از بناهای تاریخی دوره قاجار در روستای شهابیه شهر خمین است. این بنا در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سنگ نگاره های خمین
منطقه تیمره در نزدیکی شهرستان خمین یکی از غنیترین نقاط ایران به لحاظ تعداد و نوع سنگ نگارههای کشف شده است.در این منطقه بالغ بر 21 هزار قطعه سنگ نگاره وجود دارد که حاوی طرحهای متنوع و بیمانندی است که هر ساله با استقبال گردشگردان وتاریخ نگاران داخلی وخارجی مواجه می شود.
امامزاده اسماعیل خمین
امامزاده اسماعیل خمین در ۱۰ کیلومتری شمال غربی شهر خمین واقعشده و در روستای بوجان قرار دارد، و یکی از چندین امامزادهای این شهر میباشد. ساختمان این امامزاده بهصورت چهار ضلعی است که هر ضلع آن ۹۰.۶ طول دارد و در وسط هر کدام از این زلزلهها درگاهی با عمق زیاد قرار گرفته است. برای اینکه شکل گنبد بهصورت متعارفی دربیاید، طرح چهار ضلعی ساختمان به یک طرح هشتضلعی تبدیلشده است، همچنین قسمت داخلی گنبد جان را طاقنما مینامند دارای نورگیر های مشبک چوبی است که تنها تزئینات داخلی این بقعه بهحساب میآیند. ۴ در ورودی این آرامگاه چه در دوران صفویه ساختهشدهاند با مشبککاری و گلوبوتههای اسلیمی تزیین شدهاند.
امامزاده ابوطالب خمین
این بقعه، بنایی باشکوه و تاریخی از دوران صفویان است که میان اهالی خمین به «شاهزاده ابوطالب» نیز شهرت دارد. بنای این بقعه شامل ایوان، گنبد، حرم، ضریح و صحن می شود.
یخچال نیمور
یخچال نیمور تنهای بنای باقیمانده از یخچال هاى موجود در محور خمین – دلیجان – محلات است که همچنان پا بر جا مانده، ولى کارکرد اصلى خود را از دست داده است. که با گذشت زمان طولانی، همچنان سالم پابرجا مانده است. نمای بیرونی یخچال به شکل گنبدی مخروطی و نمای داخلی آن آجرکاری شده و شکل هندسی جالب و قابل توجهی دارد. این بنا در حال حاضر کارکرد اصلی خود را از دست داده است.
دریاچه خان آباد خمین
دریاچه خان آباد خمین در فاصله حدود 27 کیلومتری شهر خمین واقع شده است.آب این دریاچه از چشمه تامین میشود و اطراف آن باغات میوه فراوانی وجود دارد.مسیر دسترسی آن از طریق جاده خمین به سمت شازند(حدود 10 کیلومترپس از شهر کوچک قورچی باشی) امکانپذیر است.
کوه بوجه
کوه بوجه یا ‘بوجهسلطان’ در جنوب شهر خمین قرار دارد و شهرت آن نه بدلیل جثه فیزیکی، بلکه به سبب مکانی برای بروز برخی رفتارهای فرهنگی مردم این منطقه است.بوجه، تفرجگاهی زیبا برای گذراندن اوقات فراغت و محل گردآمدن اهالی خمین و روستاهای نزدیک در ایام مختلف بخصوص 13نوروز است.این کوه با تمام کوچکی و دورافتادگی اش از دایره کوه های اطراف، دارای پوشش گیاهی کوهستانی و متفاوت با دشت اطرافش است.در این پوشش گیاهی نوعی لاله کوچک قهوهای مایل به سیاه، لاله سرخ و زرد، زنبق کوهی ، انواع گل حسرت و نوروزک، گونههایی از کلاغک، هوم، گل ماهور، میخک، گونههای نعناییان و خواجه باشی وجود دارد.